TELEKOM PROMIJENIO UGOVORNE USLOVE “Nije mi do eura, ali ne želim biti ovca!” - Volim Podgoricu

TELEKOM PROMIJENIO UGOVORNE USLOVE “Nije mi do eura, ali ne želim biti ovca!”

Veliki broj korisnika usluga Crnogorskog Telekoma dobio je poruku kojom se obavještavaju da se mijenjaju uslovi njihove ugovorne obaveze, odnosno poskupljuje pretplata, a skuplji su i pozivi nakon potrošenih minuta uključenih u pretplatu.

Portalu Volim Podgoricu obratilo se više korisnika, koji najavljuju raskid ugovora a, kako navode, ukoliko im to ne bude omogućeno i žalbe Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost EKIP.

“Ugovorom sam vezan na dvije godine, ali izgleda da sam vezan samo ja, a ne i Telekom”, žali se jedan od korisnika Telekomovog paketa Max. Ako su već poslali poruku da poskupljuju paket od 1. avgusta, što nisu obavijestili korisnike da iskoriste taj mjesec i raskinu ugovore ukoliko im ta promjena ne odgovara, jer im to zakon omogućava. Mnogo korisnika je pravno neuko i ne zna da ima pravo na raskid ugovora, ukoliko operater promijeni svoje ugovorne obaveze na njihovu štetu. Ovakav tretman korisnika je prevršio svaku mjeru. Nije mi do tog eura, ali neću da budem ovca!”, kaže ovaj korisnik Telekoma.

Nedavno su se i korisnici Telemacha pobunili i, nakon što je ova kompanija odbijala da raskine ugovore, nakon mijenjanja svojih ugovornih obaveza, jedan broj njih se obratio Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost EKIP, koja je usvojila žalbe i raskinula ugovore.

Šta kaže zakon? 

Shodno Zakonu o elektronskim komunikacijama operateri elektronskih komunikacionih usluga sa korisnicima zaključuju pretplatničke ugovore kojima se regulišu prava i obaveza i operatera i korisnika i kojima se pored ostalog utvrđuje i način obavještavanja korisnika o cijenama i načinu tarifiranja usluga kao i način obavještavanja pretplatnika o pristupanju izmjenama uslova utvrđenih u ugovoru i način ostvarivanja prava na raskid ugovora. Odredbe člana 152 tog Zakona definiše mogućnost izmjena uslova utvrđenih pretplatničkim ugovorom, a operater je dužan da 30 dana prije eventualnih izmjena uslova utvrđenih pretplatničkim ugovorom o izmjeni obavezno pisanim putem na jasan, vidljiv i nedvosmislen način, kao i putem SMS-a kada je to moguće, obavijesti svoje pretplatnike. Ako su izmjene nepovoljnije u odnosu na ugovorene opšte uslove i cijene pretplatnik može otkazati ugovor u roku od 30 dana, bez plaćanja naknada – penala i bez primjene ugovorenog otkaznog roka.

Da li ste i vi dobili sličnu poruku i šta mislite o mijenjaju ugovornih obaveza od strane teleoperatera?

V.R.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com