Home / PG INFO / Aktuelno / MOMIR JE UMRO U SVOJIM KUČIMA: Izdalo ga srce, tuga za sinom ga je SLOMILA

MOMIR JE UMRO U SVOJIM KUČIMA: Izdalo ga srce, tuga za sinom ga je SLOMILA

Nekadašnji savezni premijer i predsjednik Crne Gore Momir Bulatović (63) preminuo je danas u selu Raći, u Kučima. Prema nezvaničnim informacijama, umro je od srčanog udara.

Bulatović je 1989. godine za predsjednika Predsjedništva SK Crne Gore, a već sledeće godine postao je predsednik Crne Gore na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.

Na čelu Crne Gore proveo je osam godina, a 1998. je izgubio na izborima od Mila Đukanovića, svog dotadašnjeg saradnika i premijera Crne Gore.

Ubrzo posle smjene 1998. godine uslijedila je ponuda Slobodana Miloševića da sastavi kabinet na saveznom nivou gdje je Milošević tada bio predsjednik. Na ovom položaju Bulatović se zadržao nepune dvije godine.

SLOMILA GA SMRT SINA

Sin Momira Bulatovića, Boško, preminuo je 2008. godine posle kratke i teške bolesti u 21. godini života.

Momir Bulatović se do kraja života nije mirio sa tom činjenicom niti je ikada prebolio smrt svog naslednika.

POSLEDNJI PUT VIĐEN NA SAHRANI MIRJANE MARKOVIĆ

Bulatović, svojevremeno jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića, prisustvovao je u aprilu sahrani Mirjane Marković, supruge bivšeg predsednika Jugoslavije.

Tada je izjavio da je Mirjana Marković ostavila dubok trag u političkom životu ove zemlje, a od kada je njen suprug nepravedno odveden u Hag, postala je simbol velike žrtve koja je dostojanstveno podnosila sve nedaće.

Mira Marković, komemoracija, sahranaMomir Bulatović na sahrani Mrjane Marković; Foto: Marko Jovanović

– Poslednji put smo se vidjeli prije dvije godine, a često smo se čuli i razgovarali, budući da sam predsjednik udruženja “Sloboda”, te smo često koordinisali zajedno sve naše aktvinosti – rekao je tada za Pink.rs Bulatović.

Na pitanje da li se Markovićeva nadala da će se ikada vratiti u Srbiju, Bulatović kaže da to nikada nije bilo pitanje.

– Postojale su druge, preče stvari koje je trebalo riješiti. Provela je dovoljno vremena u izgnanstvu da bi očekivala da će se desiti neko čudo i da joj neko kaže “izvolite, drugarice Miro” – rekao je Bulatović tada.

OVAKO JE GOVORIO O SLOBODANU MILOŠEVIĆU I MIRJANI MARKOVIĆ

Bulatović je bio jedan od rijetkih koji je ostao dosljedan i ostao uz porodicu Milošević do samog kraja. O tom bračnom paru imao je najbolje mišljenje i nikada ga nije promijenio.

– Miloševiće sam upoznao bolje kada nisu bili na vlasti nego kad su bili i onda sam ubijeđen – do tačke da bih položio i svoj život – da oni nisu naredili ubistvo nijedne osobe. Možda sam ja naivan, ali sve što znam iz dugih razgovora je da su oni bili jedna normalna porodica. Prosto, Milošević je bio državnik, 13 godina ima kako on nije više među živima, a u politici ga ima više nego Koštunice, Tadića i Tome Nikolića zajedno. Kod Aleksandra Vučića prepoznajem elemente vođenja državne politike, i onda se naslanjam na Rezoluciju 1244, koju je stvorio Slobodan Milošević, i molim se da Aleksandar Vučić uspije da realizuje sve to. A između njih dvojice vidim samo prazan prostor – rekao je jednom prilikom za Kurir.

Momir BulatovićMomir Bulatović; Foto: ATA Images

U Moskvi se sreo i sa Mirjanom Marković i sa njenim sinom Markom, nakon što je učestvovao u “Besmrtnom puku”, manifestaciji na kojoj je gostovao zajedno s glumcem Milošem Bikovićem. Rusi su, rekao je tada, cijenili to što je objavio rat NATO i uvijek je bio uvažavan u toj zemlji.

Pišući knjigu “Neizgovorena odbrana” o Slobodanu Miloševiću, Bulatović je tada otkrio da je Mirjani Marković poslao primjerak knjige da ga ona odobri, jer je smatrao da je taj postupak normalan. Ona mu je, rekao je tada, vratila knjigu uz napomenu da nema potrebe da čita jer zna da će biti korektno.

Otkrio je da je Markovićeva živjela mirno i povučeno u jednom elitnom naselju o kome se ne govori previše. Uživala gostoprimstvo federalne vlade Rusije, ali je to gostoprimstvo bilo ograničeno.

SMATRAO DA JE NEOPRAVDANO ABOLIRATI LAUŠEVIĆA

Bulatović je 90-tih godina odbio da abolira glumca Žarka Lauševića jer je procijenio da bi to bilo jako nepravedno.

Mira Marković, komemoracija, sahranaMomir Bulatović; Foto: Marko Jovanović

– Naročito su bitni elementi prekoračenja nužne odbrane jer Laušević nije pucao samo jednom. Pucao je, uprkos upornom ponavljanju momka koji je bježao, koji ga je molio da ne bude upucan. Žarko je pucao prema njemu u stanju neke čudne neuračunljivosti. I ispraznio kompletan šaržer – rekao je tada Bulatović.

Ivan Ivanović, Žarko LauševićŽarko Laušević; Printskrin: TV Prva

Naveo je i daCrna Gora u pravnom smislu nije obavezna da prihvati pomilovanje koje je Lauševiću svojevremeno dao tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić.

– Uostalom, ono uopšte ne rješava problem.Problem će biti riješen tek kada vam oproste, odnosno ako vam oproste familije tih momaka. Oduzeli ste nekome život, morate od njegove familije da dobijete oprost – rekao je Bulatović.

PENZIONERSKE DANE PROVODIO U PODGORICI 

Bulatović je u jednom intervjuu otkrio da je obnovio svoju staru seosku kuću u Kučima kraj Podgorice. Počeo, kao i svi pravi Crnogorci sam da pravi rakiju, čime se dičio. Uživao je u društvu i činjenici da je uvijek i svuda bivao lijepo dočekan, i da mu je to bio je najveći stepen slobode – kada sjednete na biciklo, a ne bojite se ničega.

(volimpodgoricu.me/Telegraf.rs)

loading...

2 0 komentara

  1. Slava Predsjedniku. Ljudina. Prvi i jedini od naroda izabrani Predsednik Crne Gore!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com