Mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve pisao Amfilohiju: Sa velikom tugom pišem ovo pismo, jer sam Vas bez ikakve svoje namjere rastužio - Volim Podgoricu

Mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve pisao Amfilohiju: Sa velikom tugom pišem ovo pismo, jer sam Vas bez ikakve svoje namjere rastužio

Mitropolija crnogorsko-primorsko objavila je danas pismo koje je mitropolit Ukrajinske pravoslavne crkve Epifanij upitio mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, a u vezi sa sasluživanjem sa episkopom Crnogorske pravoslavne crkve Borisom Bojovićem.

Saopštenje za javnost Mitropolije crnogorsko-primorske prenosimo integralno.

Dajemo na uvid javnosti dio pisma predstojatelja, novosnovane od Carigradske Patrijaršije, ”Pravoslavne Crkve Ukrajine” Epifanija od 24. juna 2019. godine, naslovljeno Njegovom Visokopreosveštenstvu Amfilohiju, Mitropolitu crnogorskom i primorskom Srpske Pravoslavne Crkve, a u vezi sa sasluživanjem u Kijevu lažnog ”arhimandrita” Borisa Bojovića, sada proizvedenog ”episkopa” tzv. CPC, nepostojeće za vaseljensko Pravoslavlje. Ovo činimo radi obavještenja naivnih u Crnoj Gori, da znaju o kakvoj se ”Crkvi” tzv. CPC radi i kakvom njihovom novom ”episkopu”.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske

– – – – –

Vaše Visokopreosveštenstvo, vozljubljeni u Hristu brate,

Sa velikom tugom pišem ovo lično pismo Vašem Visokopreosveštenstvu, jer sam Vas, bez ikakve svoje namjere rastužio saslužujući sa ”arhimandritom” Borisom nedavno u Kijevu.

Ipak, s punim razumijevanjem, uvjeravam Vas, da to što se desilo, desilo se nenamjerno, a sa razloga što smo u prošlosti opštili sa zajednicom iz Vaše države, nepriznatom od Punoće Pravoslavlja, a sve do obnovljenja našeg opštenja sa Svjatjejšim Vaseljenskim Patrijarhom i drugim Pomjesnim Crkvama.

To, što se desilo 25. maja 2019. godine, dogodilo se bez naše namjere, već usljed nemarnosti i velikog broja saslužujućih sveštenika. Razumijem da Vas je dani događaj rastužio, ali želim da Vas uvjerim, da mi, koji činimo Autokefalnu, sada već Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, imamo crkveno i kanonsko opštenje samo i isključivo sa Svetom Velikom Crkvom Hristovom, našom majkom, to jeste Vaseljenskom Patrijaršijom, i samo sa onima sa kim opšti i ona, i ni sa kim više.

Poznati ste mi po Vašem pastirskom i duhovnom radu, kao propovjednik Pravoslavne Crkve, i sa tog razloga, u cjelini Vam otkrivam svoje srce, i molim Vas da shvatite dani događaj, kao jedan od prvih koraka naše mlade Pomjesne Crkve, kao člana porodice Svetih Božjih Autokefalnih Crkava.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com