Američki istražitelji tragaju za još dva crnogorska pomorca, zbog sumnje da su pomagali u švercu skoro 20 tona kokaina koji je otkriven u Filadelfiji na teretnom brodu “MSC Gajan”.

Nakon što su američki istražitelji u potpunosti pretražili teretnjak i na njemu pronašli gotovo 20 tona bijelog praha i uhapsili pet članova posade od kojih su četiri crnogorski državljani, istraga se nastavlja. Policija Filedelfije sada traga za još dva pomorca koji su nestali dan prije zaplene.

Njima se u Filadelfiji gubi svaki trag, a vjeruje se da nisu napustili taj grad, piše portal “Borba”. Obojica osumnjičenih su iz Kotora, a do njihovih imena istražitelji su došli provjerom spiska zaposlenih na brodu.

Kada je na brodskim kontejnerima uočeno nešto sumnjivo, a zatim otkriven kokain, policija je odmah uhapsila dvojicu članova posade Ivana Đuraševića i Fonofavea Tijasagu. Oni su priznali da su bili angažovani na utovaru kokaina, s tim što je Tijasagu ispričao da ga je Đurašević vrbovao za ovaj “posao”.

Piladelfija, zaplena droge, kokain

Zaplijena kokaina na brodu “MSC Kayane”; Foto: Tanjug/AP

Odmah zatim, uhapšeni su i Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39) iz Crne Gore i Loli Pulu. Uz to, još desetorici članova posade istražitelji su onemogućili kretanje do kraja istrage, ali oni nisu zvanično uhapšeni, već se ispituje njihova povezanost sa spornim tovarom. Nekima od njih je bilo dozvoljeno i da razgovaraju sa svojim porodicama.

Pored kapetana broda Darka Roganovića, saslušavani su i Kotorani Marko PerovićSlobodan VukašinovićPero Marković i Vladimir Penda, kao i Nikšićanin Veselin Mirković.

ISTORIJSKA ZAPLENA

Skoro 20 tona kokaina spakovanih u 15.000 “cigli” bilo je skladišteno u zidovima kontejnera koje je teretnjak “MSC Gajan” prenosio. Prema do sada poznatim informacijama, droga je na teretnjaku završila tako što je tokom noći 14 manjih čamaca prilazilo brodu i sa njih su bacani paketi sa drogom u mrežu.

Piladelfija, zaplena droge, kokain

Zaplenjeno skoro 20 tona kokaina; Foto: Tanjug/AP

Zatim je kapetan broda pozvao svoje članove posade i ponudio im zaradu od 50.000 dolara da taj tovar iz mreže prebace na teretnjak, što su neki od njih, po svemu sudeći, prihvatili. Droga je otkrivena kada su uočene anomalije na kontejnerima.

Nekadašnji visoki funkcioner u DEA Pedro Janer komentarišući istrojsku zaplijenu droge rekao je da će zbog ovoga neko morati “da plati glavom”.

UTOVAR NAMJENJEN ZA EVROPU

U istragu su od smaog početka uključeni i agenti DEA i FBI. Američki mediji preneli su nešto drugačije tvrdnje tamošnjih zvaničnika da droga pronađena na brodu najvjerovatnije uopšte nije bila namjenjena američkom tržištu već evropskom, jer su sledeće stanice teretnjaka bile Holandija i Francuska. Ipak, sve ovo je i dalje u domenu pretpostavke jer istraga još nije zavšena.

Uhapšeni Crnogorci će do početka suđenja ostati u pritvoru.

(Telegraf.rs/Borba.me)