Evo kako da se riještite pušenja bez debljanja - Volim Podgoricu

Evo kako da se riještite pušenja bez debljanja

Odlažete prestanak pušenja zbog zabrinutosti da ćete dobiti nekoliko neželjenih kilograma viška? Prema istraživanjima, pušači prosječno dobiju 4-5 kg tokom prvih 12 mjeseci nakon prestanka pušenja. Kako se ne bi osjećali obeshrabreno, podsjetićemo vas da je prestanak pušenja jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje.

Pušenje je značajan faktor rizika za nastanak mnogih hroničnih bolesti, među kojima su bolesti srca i krvnih sudova – danas najučestaliji uzrok smrti – kao i karcinoma, posebno karcinoma pluća, grla i usta.Za pušače, rizik nastanka karcinoma pluća dvostruko je veći u odnosu na nepušače. Koža pušača nerijetko izgleda starije, a imunološki sustav je oslabljen. Osim što je nikotin glavni uzročnik zavisnosti od cigareta, jedan je i od glavnih razloga zašto se tjelesna masa poveća nakon što prestanemo da pušimo.

Nikotin ubrzava metabolizam, zato tijelo brže sagorijeva energiju. Kada prestanete da pušite, metabolizam se usporava,pa tijelu treba 7-15% manje energije. Pušenje može suprimirati apetit, kad prestanete da pušite možete primijetiti povećanje osjećaja gladi. Takođe, nakon prestanka možete osjetiti žudnju za visoko kaloričnim grickalicama kao zamjenom za cigaretu, piše internet stranica vitamini.hr..

Kako bi ove razloge povećanja tjelesne mase sveli na minimum i održali postojeću tjelesnu težinu pokušajte da se pridržavate nekoliko jednostavnih savjeta:

Promijenite prehrambene navike

Planirajte obroke unaprijed kako bi se lakše nosili sa željom za manje zdravim izborima. Lakše se oduprijeti različitim grickalicama kada znate da vas za večeru čeka pečena piletina s mnoštvom pečenog povrća.

Uvedite zdrave grickalice za međuobroke

Kako bi spriječili posezanje za cigaretama između obroka, predlažemo da umjesto odlaska u pekaru odaberete štapiće od šargarepe ili jogurt sa svježim jagodama i bademima. Isto tako, orašasti plodovi kao što su bademi, orasi, lješnici ili indijski orasi te suvo ili svježe voće idealan su izbor grickalica.

Povećajte unos antioksidansa

Pušačima treba znatno više vitamina C u odnosu na nepušače i ta brojka iznosi oko 300 mg dnevno. Takođe, dugotrajno pušenje povećava oksidativni stres u tijelu pa je svakako potrebno povećati unos antioksidanasa poput vitamina C, E i A. Vitaminom C bogato je svježe voće i povrće, poput citrusa, brusnica, kao i svježe paprike, dok su vitaminom E izuzetno bogati orašasti plodovi; lješnici,, orasi, bademi, ali i biljna ulja. Drugi bitan antioksidans je vitamin A, kojeg se preporučuje unositi u obliku prirodnog beta-karotena. Dobar izvor beta-karotena je šargarepa, tamno zeleno lisnato povrće, narandžasto voće (dinja, kajsija), a važno je napomenuti da je njegova apsorpcija bolja uz prisutnost masnih komponenata, pa je šargarepu ili blitvu uvijek bolje konzumirati s malo maslinovog ulja.

Od minerala antioksidativna svojstva, među ostalim, pokazuje magnezijum a u hrani ga nalazimo u vodama bogatim magnezijem, zelenom pigmentu biljaka na primjer zelenom lisnatom povrću te sjemenkama i orašastim plodovima.

Unosite dovoljno tečnosti

Nedovoljan unos tečnosti takođe može uticati na povećanje osjećaja gladi i žudnje za hranom koja obiluje dodanim šećerom, solima i zasićenim masnim kiselinama.

Isto tako, smanjite unos alkohola i bezalkoholnih osvježavajućih napitaka. Umjesto napitaka bogatih dodatim šećerom, odaberite aromatizovanu vodu sa sokom od limuna ili svježim začinskim biljem, poput mente ili bosiljka.

Povećajte unos prehrambenih vlakana

Prehrana koja obiluje prehrambenim vlaknima povezana je sa smanjenim rizikom od razvoja različitih hroničnih nezaraznih bolesti kao što su bolesti srca, moždani udar, hipertenzija, dijabetes i pretilost. Nadalje, povećani unos prehrambenih vlakana duže održava osjećaj sitosti te potiče redovito pražnjenje crijeva.

Dovoljno spavajte

Kvalitetan san od izuzetne je važnosti za zdravlje cijelog organizma. Nažalost, većina ljudi u zapadnom svijetu ne spava dovoljno, a nedostatak sna jedan je od vodećih uzročnika pretilosti. Nedostatak sna takođe može uzrokovati povećanje nivoa hormona kortizola, odnosno hormona stresa koji negativno djeluje na krvni pritisak i nivo glukoze u krvi, a dugotrajno povišeno lučenje kortizola povezuje se s prekomjernom tjelesnom masom i dijabetesom.

Budite tjelesno aktivni

Tjelesna aktivnost može povećati sagorijevanje energije i pomoći u smanjivanju želje za cigaretama ili brzom hranom. Za početak, umjesto lifta koristite stepenice, umjesto vožnje, hodajte ili vozite bicikl.

Zašto je prestanak pušenja jedna od najvažnijih odluka za zdravlje koju ćete donijeti?

Prestanak pušenja nije nimalo jednostavan, zahtijeva mnogo odlučnosti i snage volje. Ukoliko ste još neodlučni, podsjetićemo vas na koje sve sisteme u našem tijelu prestanak pušenja pozitivno djeluje.

Očekivano, na prvom mjestu su pluća koja ćete osnažiti prestankom pušenja i smanjiti rizik za obolijevanje od zloćudnih bolesti disajnog sistema. Takođe, prestankom pušenja očuvaćete zdravlje srca i mozga, te smanjiti rizik za različite kardiovaskularne bolesti kao što je infarkt miokarda ali i moždani udar. Pušenjem zubi postaju žuti i dolazi do nastanka neugodnog zadaha iz usta, a koža postaje suva, žuta i sklonija borama. Dakle, prestankom pušenja koža će biti sjajnija, a zubi bjelji. Pušenje takođe nepovoljno utjiče na reproduktivni sistem kod muškaraca i žena, izazivajući neplodnost, erektilnu disfunkciju i karcinom grlića maternice.

S obzirom na sve kratkoročne, ali i dugoročne povoljne učinke, pravi izbor za očuvanje zdravlja je vrlo zahtjevan korak odvikavanja od cigareta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com