,,Imovina crkve će bukvalno za 15 minuta biti prepisana na državnu” - Volim Podgoricu

,,Imovina crkve će bukvalno za 15 minuta biti prepisana na državnu”

Položaj Srba u Crnoj Gori, mišljenje Venecijanske komisije o prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti i parlamentarni izbori 2020. godine bile su ključne teme sastanka predsjednika Srbje koji je održan u petak u Kraljevu. Više izvora Pobjede saopštilo je da je na sastanku najzanimljivija rasprava vođena o mišljenju Venecijanske komisije o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti gdje su Srbi iz Crne Gore, posebno predstavnici Demokratskog fronta, imali različite ocjene od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić je, govoreći o mišljenju Venecijanske komisije, rekao da je “Srbija uložila značajan diplomatski napor da se prvobitna verzija nacrta mišljenja VK o prijedlogu zakona značajno poboljša”.

“Mišljenje VK je značajno popravljeno po Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod u Crnoj Gori”, citirao je izvor Pobjede Vučićeve riječi.

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, zahvalio se Srbiji za uložene diplomatske napore, ali je dodao da nema mnogo razloga za zadovoljstvo.

“Ovdje je, maltene, proglašena pobjeda Srbije i svi su zadovoljni, a zakon će se pred poslanicima naći već krajem jula. Nema razloga za zadovoljstvo jer ne vjerujem sudovima u Crnoj Gori. Kroz upravne sporove će bukvalno za 15 minuta crkvena imovina biti prepisana na državnu”, citirao je izvor Pobjede Kneževićeve riječi.

Prema informacijama Pobjede, dan pred sastanak predstavnici Srba iz Crne Gore su od saradnika Vučića uvjeravani da je “Venecijanska komisija suštinski osujetila pokušaj crngorskih vlasti za otimanje crkvene imovine“ i da nema razloga za nezadovoljstvo.

Takve stavove pratile su i objave u medijima, posebno tabloidima bliskim Vučiću, gdje je, maltene, proglašena pobjeda zbog mišljenja VK.

“Bez obzira na bitne popravke, predstavnik Srbije je glasao protiv, iz taktičkih razloga, upravo zbog toga što u srpskom korpusu, ali i u Srpskoj crkvi po stoje različita mišljenja o tom dokumentu”, saopštio je dobro obaviješteni Pobjedin izvor.

Izvori Pobjede tvrde da Vučić nije na kraju, javno pred kamerama, iznio svoj stav o mišljenju VK, iako je bilo najavljeno od srpskih medija, pa i RTS-a.

“To se ipak nije desilo, što ukazuje da Vučić nije želio da dalje produbljuje podjele unutar spskog korpusa”, rekao je izvor Pobjede.

Predsjednik Srbije je nakon susreta sa Srbima iz regiona naveo da sastanak nije bio lak, posebno kada je bilo riječi o situaciji u Crnoj Gori.

“Govorili smo o problemima. Sastanak nije bio lak. Posebno nije bilo lako kad smo govorili o Crnoj Gori”, rekao je Vučić i najavio sljedeći susret u ovakvom formatu krajem avgusta.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com