RADOJE MARKOVIĆ PROGLAŠEN KRIVIM ZBOG UGROŽAVANJA SIGURNOSTI: Premijerov brat osuđen sedmi put, kazna sto sati društvenog rada

Brat premijera Duška Markovića Radoje Marković osuđen je na uslovnu kaznu zbog prijetnji aktivistima Demokrata Milici Vučković i Vladanu Radinoviću. U presudi se navodi da je osuđen na kaznu rada u javnom interesu u trajanju od sto časova. Prema navodima odluke suda, Markoviću prijeti robija ukoliko ne izvrši kaznu rada u javnom iteresu kroz dva mjeseca.

– Radoje Marković je kriv zato što je dana 11.9.2017. godine oko 16 časova u mjestu Podbišće, kod Mojkovca, ugrozio sigurnost više lica prijetnjom da će ugroziti njihov život i tijelo – navodi se u presudi.

Sud je Markovića osudio za ugrožavanje bezbjednosti više osoba. Presudu je izrekao sudija Osnovnog suda u Bijelom Polju Ivan Adamović.

Kako se navodi u obrazloženju odluke suda, Radoje Marković je 2017. godine, uz riječi „sve ću vas pobiti”, prijetio da će napasti i životno ugroziti Milicu Vučković i Vladana Radinovića.

U presudi, u koju je „Dan” imao uvid, navodi se da je okrivljeni bio svjestan svog djela, njegove zabranjenosti i da je htio njegovo izvršenje.

Zastupnik Osnovnog tužilaštva u Bijelom Polju zatražio je za Markovića kaznu od šest mjeseci zatvora, odnosno uslovno dvije godine. Interesantno je da je tužilac tražio ovako blagu kaznu, ako se zna da je Radoje Marković već više puta osuđivan.

Brat premijera Duška Markovića, kako se to navodi i u samoj presudi, ranije je osuđivan šest puta. Bjelopoljski Opštinski suda ranije ga je osudio na 45 dana zatvora. Nakon toga idu uslovne kazne iz 1992, 1997, 2000. i dva puta 2001. godine. U tim slučajevima uslovne kazne od po jedne do dvije godine bile su „zamjena” za zatvorske u trajanju od dva do tri mjeseca.

Oštećeni su tokom postupka izjavili da se neće pridružiti krivičnom gonjenju optuženog, a nisu postavili ni pravno imovinski zahtjev iako su na to zakonski imali pravo.

Marković je aktivistima Demokrata, kako se navodi, prijetio dok su radili na terenu uoči lokalnih izbora u Mojkovcu. On je tada demantovao navode medija, tvrdeći da su aktivisti bili uporni u traženju podrške za njihovu kampanju i u traženju objašnjenja zašto je od njegove porodice nemaju. Tom prilikom su mu, kako je tvrdio, oštećeni došli na vrata bez njegove dozvole.

I protiv njegovog brata Velizara Markovića je vođen postupak zbog prijetnji novinaru „Dana” Vladimiru Otaševiću, ali je taj postupak obustavljen. Umjesto da on bude procesuiran, policija je Otaševiću oduzela telefon kako bi, navodno, provjerila komunikaciju između njega i Markovića u periodu kada su se prijetnje desile.

(Dan)

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close