UPAO JE S PIŠTOLJEM U PATRIJARŠIJU, ALI TO JE SAMO JEDNO OD NJEGOVIH ZLODJELA: Branko je poznat kao lažov, manipulant i prevarant, učestvovao i u krađi 30.000 eura iz Hrama Svetog Save! - Volim Podgoricu

UPAO JE S PIŠTOLJEM U PATRIJARŠIJU, ALI TO JE SAMO JEDNO OD NJEGOVIH ZLODJELA: Branko je poznat kao lažov, manipulant i prevarant, učestvovao i u krađi 30.000 eura iz Hrama Svetog Save!

Uhapšeni Branko L. (42) prije dvije godine izbačen je iz Crkve u Beogradu zajedno sa još nekoliko sveštenika zbog pronevjere novca

Branko L. (42), bivši crkvenjak koji je u srijedu upao u Patrijaršiju, uzeo taoce i prijeteći pištoljem tražio da mu Crkva isplati 200.000 evra, prije dvije godine je izbačen iz Hrama Svetog Save u Beogradu jer je učestvovao u krađi 30.000 evra koje su vjernici dali kao prilog.

 

FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

Prema riječima izvora, uhapšeni crkvenjak je poznat kao osoba koja je sklona lažima, manipulacijama i prevarama, a ljudi iz SPC nemaju lijepe riječi za njega.

Oteo prilog vjernika

– Iz Hrama Svetog Save je 2015. nestalo 30.000 evra priloga koji su vjernici davali prilikom donošenja blagodetnog ognja. Tada je smjenjeno čitavo rukovodstvo hrama, a među njima je bio i crkvenjak Branko L. Kako se ispostavilo, upravo je crkvenjak Branko bio organizator te krađe, ali i drugih prevara. U prilog tome ide i činjenica da su gotovo svi smjenjeni sveštenici i popovi kasnije vraćeni u službu, ali ne i Branko – objašnjava izvor.

Prema njegovim riječima, Branko je čak otišao toliko daleko da je krišom postavio kamere u ovu svetinju kako bi na djelu snimio nekog drugog i okrivio ga za krađu.

zgrada u kojoj je Branko L. držao taoce
ZGRADA U KOJOJ JE BRANKO L. DRŽAO TAOCEFOTO: STEFAN JOKIĆ

– Verovatno želeći da zaštiti sebe ukoliko se sazna za krađu novca, on je rešio da uzme stvar u svoje ruke. Ilegalno je postavio kamere na skrovita mjesta, nadajući se da još neko, sem njega, krade priloge. Navodno je imao plan da taj video-materijal iskoristi kao dokaz da on nije umešan u kriminal – objašnjava izvor.

 

Lažno se predstavljao

 

Prema njegovim riječima, Branko je imao veliku moć manipulacije i često se lažno predstavljao, a koristio je i lažno ime.- Govorio je ljudima da je radnik BIA i osoba od poverenja patrijarha Irineja i predsjednika Srbije. Često je odlazio na razne manifestacije, fotografisao se sa uticajnim ljudima, a potom lakovjernim dobrotvorima govorio da je blizak sa njima. Pomoću tih laži on je uspijevao da sakupi novac, ali umjesto da ga prosledi Crkvi, navodno ga je zadržavao za sebe – kaže izvor i dodaje da je nekadašnji crkvenjak pisao knjige pod imenom Lazar Krstić, u kojima je opisivao događaje iz Crkve, a kasnije je te knjige slao vladikama.

Branko L. je u srijedu oko 12 sati došao u Patrijaršiju jer je verovao da će milom ili silom dobiti mnogo novca.

– Znao je da u sjedištu SPC postoji blagajna hrama, koji se gradi, i vjerovatno je mislio da će mu neko dati blagoslov i 200.000 evra jer se predstavio kao čovjek koji spasava Kosovo i srpski narod. Međutim, kada je vidio da mu ova manipulacija neće proći, izgubio je kompas, pa je potegao pištolj. Na sreću, nikoga nije povrijedio – kaže izvor.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com