Iz Ribnice smo VODU PILI, a sada je ODLAGALIŠTE KOMUNALNOG OTPADA - Volim Podgoricu

Iz Ribnice smo VODU PILI, a sada je ODLAGALIŠTE KOMUNALNOG OTPADA

Crna Gora je krajem prošle godine u okviru pregovaračkog procesa otvorila poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promjene, a tada su ministri Srđan Darmanović i Pavle Radulović kazali da je to istorijski i jedan od najvećih uspjeha aktuelne administracije. Obale i stanje u kojem se nalaze korita rijeka Podgorice najbolji su pokazatelj neodgovornog odnosa gradske uprave i neažurnog rada nadležnih gradskih službi kada je u pitanju životn sredina, ocijenio je Branko Vuković, odbornik Demokrata u Skupštini Glavnog grada.

UŽAS: Iz TE Pljevlja PUSTILI HEMIKALIJE, PEPEO I ŠLJAKU u rijeku, RIBE VIŠE NEMA (VIDEO)
– U dužini od nekoliko kilometara Morača više liči na ogromno postrojenje za eksploataciju i preradu šljunka i pijeska nego li na rijeku.

Međutim, ništa bolje stanje nije ni sa Ribnicom – nekadašnjim biserom Podgorice i njenim priobaljem. O Ribnici su kroz brojne izvorne pjesme ispjevani naljepši stihovi, a prema riječima starijih generacija, pamti se vrijeme kada se iz nje mogla piti voda dužinom cijelog njenog toka. Slike najbolje govore kako ona danas izgleda.

U najvećem dijelu njenog toka Ribnica liči na odlagalište komunalnog otpada – navodi Vuković.
On dodaje da su građani koji žive u naseljima kroz koja protiče Ribnica godinama slušali obećanja o ekološkoj sanaciji .
–Intezitet tih obećanja po pravilu rastu tokom izborne godine – navodi on.
Vuković konstatuje da su obale i stanje u kojem se nalaze korita rijeka najbolji pokazatelj neodgovornog odnosa gradske uprave i neažurnog rada nadležnih gradskih službi.
–Na žalost svih nas, dio šireg priobalja Ribnice, izgleda tako da sa sigurnošću možemo reći da su se pojedine scene iz viralne TV serije Černobil mogle snimiti upravo na ovom mjestu.

Slijedeći ove ružne slike koje su dio naše stvarnosti, pitamo aktuelnu vlast i na lokalnom i na državnom nivou, da li ovo, prema njihovim kriterijumima, predstavlja evropski kvalitet života naših građana sa kojim planiraju da nas uvedu u Evropsku uniju– zaključuje Vuković.

,,Sjećam se, podigo sam se pored nje, kupao se na Crne Rape, oćaše me baba poslat donesi sine sić vode za piće … Bješe puna pastrmke , jegulje, kupača, danas nažalost puna otpada, smeća, lešina … Tužno da ne može bit tužnije … “, riječi su jednog Podgoričanina. 

Vuković kaže da se godinama unazad tik uz ogradu gradske deponije, pale rashodovane gume.
–Usljed količine crnog dima nastalog nelegalnim paljenjem ovaj dio grada, udaljen svega par minuta od centra, iz daljine izgleda kao mjesto ekološke katastrofe.

Aktivnosti u smjeru rješavanja ovog problema od strane direktora preduzeća Deponija išle su samo do nivoa njegovog obavještavanja javnosti da je postrojenje za reciklažu rashodovanih guma jeftino. Stoga, dok se pale gume uz ogradu gradskog preduzeća čiji je on direktor, postavljamo mu pitanje, ako je to postrojenje jeftino i ako Glavni grad prema riječima gradonačelnika ima novca, zašto još uvijek nemamo takvo postrojenje – puta Vuković.

Volim Podgoricu/Dan

1 komentar

  1. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice practices and we are looking to trade methods with others, please shoot me an email if interested.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com