PREMINUO ZBOG PROPUSTA LJEKARA: Porodici preminulog pacijenta odšteta 120.000 - Volim Podgoricu

PREMINUO ZBOG PROPUSTA LJEKARA: Porodici preminulog pacijenta odšteta 120.000

Članovi porodice pokojnog Mirsada Bošnjaka, koji je, kako je sud utvrdio, preminuo zbog nemara ljekara, od bjelopoljske Opšte bolnice dobiće oko 120.000 eurana ime naknade štete. Tužbu protiv ove javne zdravstvene ustanove podnijela je supruga pokojnog Bošnjaka za sebe i troje maloljetne djece, kao i njegovi roditelji i brat.

Zbog smrti Bošnjaka, na pola godine kućnog zatvora osuđen je doktor Eldin Lamežević.

Odlukom Osnovnog suda u Bijelom Polju, koju je potvrdio Viši sud u tom gradu, članovi Bošnjakove porodice su na ime nakande nematerijalne štete zbog pretrpljelog duševnog bola dobili ukupno 100.000 eura, koje je bolnica dužna da im isplati. Svi članovi porodice Bošnjaka, osim Mirsadovog brata, kojem je po ovom osnovu dosuđena naknada od 10.000 eura, dobili su po 15.000.

– Djelimično se usvaja tužbeni zahtjev tužilaca, pa se obavezuje tužena da tužiocima na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog smrti bliskog lica B.M., supruga tužilje B.S., oca malodobnih tužilaca B.A., B.E. i B.E., sina tužilaca B.A. i B.M. i brata B.M. isplati naknadu, i to: B.S. iznos od 15.000 eura, malodobnim tužiocima B. A., B.E. i B.E. po 15.000 eura, B.A. i B.M. iznos od po 15.000 eura i B. M. iznos od 10.000 eura, sa zakonskom zateznom kamatom na navedene novčane iznose počev od 19.10.2017. godine, kao dana presuđenja pa do konačne isplate – piše u odluci Višeg suda u Bijelom Polju kojom je potvrđena odluka nižestepenog suda.

Osim toga, sud je odlučio da supruzi pokojnog Bošnjaka pripada i naknada materijalne štete na ime troškova sahrane i izgradnje spomenika, pa joj je po tom osnovu dosuđeno nešto više od 6.000 eura. Odlukom Višeg suda u Bijelom Polju određeno je i da JZU Opšta bolnica Bijelo Polje na ime naknade sudskih troškova plati još oko 14.000 eura.

Advokat Kasim Dizdarević, pravni zastupnik porodice Bošnjak, potvrdio je za „Dan” da su njegovi klijenti na ime naknade nematerijalne štete dobili ukupno 100.000 eura. Naglasio je da je u ime porodice uložio reviziju Vrhovnom sudu, tražeći veći iznos.

Odlukom Osnovnog suda u Bijelom Polju, doktor Eldin Lamežević je bio osuđen na pola godine robije. Nakon odluke Ustavnog suda da ukine tu presudu, bjelopoljski Viši sud je odlučio da on tu kaznu provede u prostorijama u kojima stanuje. Lamežević je oglašen krivim za krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi jer je 12. avgusta 2013. godine u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, u svojstvu specijaliste opšte hirurgije, primijenio očigledno nepodoban način liječenj pacijenta Bošnjaka. On je u bolnicu primljen nakon pada sa visine na betonsku podlogu. Utvrđeno je da mu ljekar prilikom pregleda nije posvetio dužnu pažnju kako bi na nesumnjiv način, pored povrede glave, utvrdio postojanje povreda organa trbušne ili grudne duplje. Ljekar je nakon spoljašnjeg pregleda stomaka utvrdio da nema povreda u tom dijelu iako je u predjelu trbušne duplje oštećenog postojala povreda rascjep slezine, pa je Bošnjak preminuo usled iskrvarenja.

(Dan)

1 komentar

  1. This could be the appropriate blog for wants to discover this topic. You are aware of much its virtually tough to argue along (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for some time. Great stuff, just wonderful!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com