UPRKOS ZABRANI ODRŽANA LITRUGIJA: Vjernici se okupili ispred hrama na Svaču, Amfilohije poslao ovu poruku (VIDEO) - Volim Podgoricu

UPRKOS ZABRANI ODRŽANA LITRUGIJA: Vjernici se okupili ispred hrama na Svaču, Amfilohije poslao ovu poruku (VIDEO)

Liturgija koju je Mitropolija crnogorsko primorska danas povodom Ivanjdana služila u Svaču kod Vladimira, u blizini Ulcinja, služena je na ulazu na lokalitet gdje se nalazi drevna crkva pošto policija nije dozvolila služenje liturgije kod hrama.

Skup je i ove godine, kao i lani, obezbjeđivala policija.

“Mi nismo ovdje stranci, decenijama izlazimo, dolazimo ovdje na temelje naše državnosti i duhovnosti, ne da baračimo. Sa jednim ciljem da ne zaboravimo naše svete pretke, osveštane grobove koji se ovdje nalaze. Prenosim blagoslov Amfilohija, koji je trebalo da donese ruku Svetog Jovana Krstitelja. Ali, zbog tenzija to će uraditi naredne godine. Predsjednik Opštine je rekao da je do decembra zabranjen pristup lokalitetu, zato što rade arheološka istraživanja”, rekao je namjesnik barski Slobodan Zeković koji služi liturgiju.

On je kazao da će se već naredne godine vjernici okupiti kod hrama i uputio poruke mira, kako je kazao, braći Albancima.

“Bili smo dobri prijatelji i to ćemo ostati”, rekao je on.

Crnogorska Uprava policije zabranila je Mitropoliji crnogorsko primorskoj današnju liturgiju povodom Ivanjdana u Crkvi Svetog Jovana u Svaču zbog zahtjeva lokalne vlasti, koja je prije nekoliko dana jednoglasno osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko primorske u drevnom gradu.

Navodi se da je pojedinačno najjača albanska partija Forca pozvala juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namjere SPC “da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom”.

Prošle godine u isto vrijeme mještani Vladimira i okolnih sela spriječili su mitropolita Amfilohija da sa sveštenstvom i vjernicima pristupi unutrašnjosti crkve. Nakon početnih tenzija, liturgija je ipak održana ispred objekta.

Forca je ocijenila da je namjera SPC neprihvatljiva i iritirajuća za stanovnike Ana e Malita i Ulcinja.

“Zahvaljujući angažovanju Albanskog nacionalnog savjeta, Skupštine Opštine Ulcinj, ulcinjskog muzeja i lokalne zajednice Ane e Malit, postavljeni su temelji pravne zaštite arheološkog nalazišta Svač i ulcinjskog Starog grada, ne nasjedajući na provokacije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, navode iz Force.

VP/Tanjug

Foto: Facebook/Pravoslavni Ulcinj

1 komentar

  1. After study many of the blog posts for your web site now, and that i really much like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will also be checking back soon. Pls have a look at my site too and make me aware how you feel.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com