INCIDENT: Radnik nasrnuo na inspektore? - Volim Podgoricu

INCIDENT: Radnik nasrnuo na inspektore?

U Luci Kotor u srijedu oko podne došlo je do incidenta u kome su se najprije verbalno, a onda i fizički sukobili inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar i mlađi inspektori Ivan Vučeković i Đuro Kapetanović sa jedne strane, odnosno radnik kompanije Luka Kotor AD Davor Krivokapić sa druge strane.

U Inspekciji, koja je podređena Ministarstvu pomorstva i saobraćaja (MSP), nezvanično tvrde da je njihove pripadnike radnik Luke Kotor navodno ometao prilikom pokušaja vršenja inspekcijskog nadzora nad jednim od plovila koje je uplovilo u Kotor – da je prvo verbalno, a potom i fizički Krivokapić nasrnuo na isnpektore.

Navodno, bio je u pripitom, stanju, a sve se odigralo ispred očiju brojnih svjedoka – posebno turista i putnika brodova kojih je ovih dana kotorska Luka puna.

Do incidenta je došlo na mjestu koje je pokriveno video-nadzorom, pa će u daljem postupku istrage koju je pokrenula policija i tužilaštvo, biti izuzeti i snimci sa nadzornih kamera.

Lompar i njegove kolege podnijeli su prijavu policiji, a ona je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru procesuirala prijavu protiv Krivokapića koji se sumnjiči za napad na službeno lice i ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Iz MSP-a su potvrdili “Vijestima” da je došlo do incidenta i da je u toku postupanje nadležnih.

“MSP je u redovnoj proceduri upoznat sa spornim događajem i regovaćemo prema kompaniji Luka Kotor AD, tražeći službeno objašnjenje za ovakvo ponašanje njihovog radnika prema našim službenicima. Vjerujemo ipak da je u pitanju izlovani incident koji ne priliči nijednoj instutuciji ili preduzeću koje se bavi turističkom djelatnošću, pogotovo što daje neprimjerenu sliku posjetiocima naše države koji u nju dolaze preko Luke Kotor”, naveli su iz resora ministra Osmana Nurkovića (BS) u izjavi dostavljenoj “Vijestima”.

Iz MSP-a su poručili da je napad na njihove inspektore procesuiran i da neće dozvoliti atake na svoja službena lica i njihovo spriječavanje u obavljanju inspekcijslog nadzora.

Iz menadžmernta Luke Kotor, “Vijestima” su kazali da je u srijedu inspektor Lompar zatražio i dobio hitan sastanak sa njima.

“Na sastanku nas je inspektor Lompar informisao da se neposredno prije sastanka desio ‘incident’ između inspekcije i jednog lica zaposlenog u Luci Kotor AD. Menadžment je na sastanku sa inspektorima zaprimio sve informacije o njihovom viđenju tog dogadjaja, zatražio dodatne informacije o tome da li je u predmetnom ‘incidentu’ učestvovao ijedan drugi zaposleni u Luci i dobili smo odgovor da su ostali zaposleni postupali profesionalno i odgovorno i da su učestvovali samo na nivou rješavanja nastalog problema i uspostavljanja profesionalne i korektne komunikacije. Sa navedenog sastanka sačinjena je službena zabilješka koju prati i audio-snimak, sačinjen uz saglasnost učesnika sastanka. Menadžment Luke Kotor je preporučio inspektorima, ukoliko su tačni njihovi navodi o ‘incidentu’, da pokrenu pred nadležnim državnim organima postupak za utvrđivanje činjenica i odgovornosti za ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, kako bi nadležni organi bili u mogućnosti da utvrde sve činjenice, prikupe sve dokaze, na osnovu toga meritorno odluče o konkretnom dogadjaju”, saopšteno je “Vijestima” iz poslovodstva te državne kompanije. Menadžent Luke je obavijestio inspektore da će odmah sprovesti postupak predviđen zakonom i internim aktima Luke Kotor – zatražiti izjašnjenje zaposlenog, kako bi utvrdili činjenično stanje i ispitali osnovanost pokretanja disciplinskog postupka.

“Imajući u vidu da su inspektori poslušali savjet pravnog tima Luke Kotor i podnijeli prijavu nadležnim organima, Luka Kotor AD neće nijednim postupanjem prejudicirati ishod sudskog postupka, poštujući nadležnost i rad pravosudnih organa. Nakon okončanja sudskog postupka preduzećemo sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti koje budu eventualno proizilazile iz konačne odluke suda”, naveli su iz poslovodstva.

Podrška i puna saradnja sa svim državnim organima

“Zbog javnosti i mogućeg pogrešnog ili zlonamjernog tumačenja konkretnog događaja, Luka Kotor AD naglašava da se raduje i nada da će i u daljem periodu, naročito tokom kruzing-sezone, biti povećano prisustvo, anagažovanje i reagovanje inspekcije sigurnosti plovidbe, kao i drugih nadležnih organa, koje se sprovode na koncesionom području kojim upravlja Luka Kotor”, poručili su iz menadžmenta.

Tvrde da se ta kompanija “posebno zalaže i podržava ažurno postupanje inspekcije sigurnosti plovidbe”, jer se na taj način doprinosi suzbijanju nezakonitih postupanja, povećava sigurnost plovidbe, smanjuju rizici od potencijalnih nezgoda i incidenata na moru, pa samim tim i obezbjeđuje da kvalitet pružanja lučkih usluga bude na višem nivou.

“Luka Kotor AD u kontinuitetu pruža logističku podršku i ima punu saradnju sa svim državnim organima, tako da konkretan događaj kakav god ishod dobio na sudu, ne predstavlja odnos Luke Kotor prema Lučkoj kapetaniji, odnosno inspekciji sigurnosti pomorske plovidbe već samo postupanje pojedinačnih aktera, ako se, i čija se odgovornost utvrdi”, zaključuje se u izjavi dostavljenoj “Vijestima”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com