Ministarstvo: Da ima trunke štete, prvi bismo branili Sinjajevinu - Volim Podgoricu

Ministarstvo: Da ima trunke štete, prvi bismo branili Sinjajevinu

Prvi bismo bili za zaštitu svakog dijela teritorije Crne Gore, pa i Sinjajevine, da postoji iole kakva mogućnost uništavanja, a dvije nove analize potvrđuju da vježbovno- strelišni poligon na toj planini ne može izazvati negativne ekološke posljedice.

To je poruka iz Ministarstva odbrane, uoči današnjeg protesta protiv vojnog poligona na Savinim vodama na Sinjajevini.

Na poziv organizatora protesta da MO potpiše ugovor sa Sjevernom Makedonijom o korišćenju poligona Krivolak za potrebe Vojske Crne Gore, iz resora Predraga Boškovićaodgovaraju da je jasno da VCG treba svoj vježbovni prostor jer oni u regionu “nijesu za našu, nego za vojske država u kojima se ti prostori nalaze”.

“Suština rezultata studija je da se još jednom pokazalo da uspostavljanje vojnog poligona na Sinjajevini ne može imati uticaja na životnu sredinu. Shvatamo da bi grupa građana najrađe da nema Vojske Crne Gore. Na njihovu žalost, ta vojska postoji i uživa ogromno povjerenje građana i kao takva je na usluzi svakom građaninu u Crnoj Gori. Da bi bila kvalitetnija i osposobljenija, mora da izvodi takve vježbe koje iziskuju postojanje svog vježbovnog prostora. Sve analize koje su rađene (Golija, Praga) na prostoru na kojem su u ranijem periodu izvođena slična gađanja, pokazale su nulti uticaj na životnu sredinu. Isto su pokazale i dvije odvojene studije urađene u Sjevernoj Makedoniji. Samim tim, opovrgnute su sumnje da bi korišćenje prostora Sinjajevine moglo izazvati bilo kakve negativne ekološke posljedice. Sve ostalo je politikanstvo u čije razloge ne želimo da ulazimo”, odgovoreno je “Vijestima” u MO.

Iz MO su naglasili da je VCG, zbog onog dijela javnosti koji zbog dezinformisanosti izražava bojazan da bi aktivnosti Vojske mogle izazvati devastaciju predviđenog prostora, spremna na kontinuirani monitoring prostora planine Sinjajevine.

“Na poligonu Krivolak na međunarodnoj vježbi ‘Odlučni udar’ za više od mjesec izvedena su bojeva gađanja u srazmjeri koju Vojska Crne Gore neće izvesti ni tokom desetogodišnjeg korišćenja prostora na Sinjajevini. Dvije odvojene analize su utvrdile da nema apsolutno nikakve kontaminacije prostora (voda, vazduh i zemlja) u periodu izvođenja vježbi. Na taj način opovrgnute su sve sumnje da bi korišćenje prostora Sinjajevine moglo izazvati bilo kakve negativne ekološke posljedice”, istakli su iz MO.
Građanska inicijativa “Sačuvajmo Sinjajevinu” traži da MO odustane do poligona i da se to područje proglasi regionalnim parkom prirode. Iz MO su ponovili da aktivnosti VCG na Sinjajevini “ne mogu dovesti u pitanje biodiverzitet tog područja, a ekološka zaštita rejona budućeg vojnog poligona na Sinjajevini, uključujući i Savine vode, biće jača i veća nego što je sada”, kao i da neće na planini biti NATO baze, niti će se tamo uništavati viškovi naoružanja i neeksplodirana ubojna sredstva.

Manje eksploziva od dnevne doze kod auto-puta

Iz MO naglašavaju da će se u dva navrata godišnje po nekoliko dana, koliko će VCG koristiti poligon, upotrijebiti manje eksploziva nego što se dnevno koristi za gradnju auto-puta Bar – Boljare.

“Na Sinjajevini će se koristiti samo klasični eksploziv, trinitrotoluol, kojem je potrebno samo oko 14 do 18 sati da potpuno ispari sa teritorije gdje je realizovano gađanje. Najveća jedinica kojom će VCG gađati na Sinjajevini je vod minobacača, odnosno vod haubica, sa potpuno zanemarljivim količinama eksploziva. VCG ne gradi poligon, već uspostavlja vježbovno-strelišnu prostoriju koju će koristiti za realizaciju navedenih gađanja i taktičkih vježbi”, naveli su iz MO. Ponovili su da od Vojske na Sinjajevini tamošnje stanovništvo može imati samo koristi jer jedino što će graditi na tom područuju su putevi, koji će olakšati i pristup katunima.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com