NE DAO BOG NIKOME DA GLEDA DIJETE KAO BILJKU: Razmišljao sam da presudim sebi, a onda vam odnekud dođe neka nadljudska snaga… Potresna ispovijest Stefanovog (25) - Volim Podgoricu

NE DAO BOG NIKOME DA GLEDA DIJETE KAO BILJKU: Razmišljao sam da presudim sebi, a onda vam odnekud dođe neka nadljudska snaga… Potresna ispovijest Stefanovog (25)

Lečenje moram da nastavimo kako znamo. Radim danonoćno, prodali smo sve što imamo. Nismo mi nikada bili prebogati, ali pre ove nesreće bili smo normalna porodica, za život se imalo, priča otac Nebojša.

 Preko sto dana gledao sam dijete koje je bilo kao biljka. Ne dao Bog to ni jednom roditelju. Dijete mi je bilo više mrtvo nego živo. Razmišljao sam da presudim sebi. A onda vam od nekud dođe nadljudska snaga da se borite – ovim riječima Nebojša Jovanović, otac Stefana Jovanovića (25), žrtve nasilnika koji ga je prije pet godina brutalno prebio bejzbol palicom, prvi put priča o životnoj drami.

 

FOTO: KURIR

U potresnoj ispovijesti za Kurir Nebojša Jovanović iz Kragujevca priča o borbi jedne porodice za život svog djeteta koje je ostalo invalid posle napada huligana.

Sve se dogodilo 28. marta 2013. godine, kada je ovaj mladić, tada maturant, otišao u Politehničku školu, gdje ga je Darko Radivojević, uz pomoć saučesnika Nikole Šita, krvnički napao u kafiću nedaleko od ove obrazovne ustanove.

Krenuo je pakao ove porodice, operacija na mozgu, gubljenje vida, spasavanje ruke…

– Stefan je bio sportista. Lijep momak. Napali su ga s leđa. Nije ni imao šansu da se odbrani. Tek posle četiri mjeseca je počeo da priča. Tada saznajemo da ne vidi. To je bilo strašno. Video je na levo oko jedino sjenke, a desno oko mu je ostalo bez funkcije. Dobio je povrede opasne po život, retko je ko vjerovao da će preživjeti. U danu vam se život okrene. Bez ikakvog razloga neko vam uništi dijete. Od sportiste postane biljka – priča nam Nebojša, dok mu je pogled tako ka Rusiji i čuvenom doktoru Ernstu Muldaševu u grad Ufa, blizu granice sa Kazahstanom, u nadi da će Stefan povratiti vid.

Jedan odlazak košta oko 4.000 eura.

– On ima atrofiju očnog živca i kod nas se to ne liječi. Jedino dr Muldašev ima uspijeha i nadamo se da će Stefanu oporaviti vid. On sada vidi različito na oba oka. Liječenje moram da nastavimo kako znamo. Radim danonoćno, prodali smo sve što imamo. Nismo mi nikada bili prebogati, ali prije ove nesreće bili smo normalna porodica, za život se imalo – priča Nebojša govori o požrtvovanosti i borbi jedne porodice, koja ulaže nadljudske napore da pomogne svom djetetu, čiji je život bespovratno promenjen zbog surovog i kukavičkog napada.

 

FOTO: KURIR

 

Stefan je sada kod kuće, ima spazam u cije lijevoj strani tijela. Lijeva ruka mu je van funkcije. Hoda teško. Govori otežano. Najgore je to što mu je vid jako loš, bez pomoći ne može nigdje. Nebojša govori o teškim trenucima…

Pomozite, ako možete

Redakcija Kurira apeluje na čitaoce da, ukoliko su u mogućnosti, pomognu oporavak nesrećnog mladića. Žiro-račun na koji se mogu uplatiti sredstva na ime Nebojša Jovanović je 205900101873087066 i otvoren je u Komercijalnoj banci.

 

– Zamislite kada sada na lijevoj ruci pomjeri prste i vi se obradujete zbog toga. Kada se rodi nada da će moći i lijevu ruku da pomjera. Pre neki dan na seoskom putu sam mu dao da vozi auto automatik par stotina metara. Njegovoj sreći nije bilo kraja. A i on zna da nije bilo nesreće ko zna gdje bi bio sada. Hteo je da studira DIF. Ne znam odakle mu tolika snaga da se bori. Od plivanja u bazenu kada je ponovo počinjao da hoda, do sadašnjeg stanja koje ide ka boljem – priča nam otac.

 

FOTO: KURIR

I te retke trenutke sreće koje dođu posle biblijske borbe, često izgube jer uvijek nedostaje novca.

– Često nemamo dovoljno da ispratimo terapije. Onda se funkcije izgube, ili stagniraju. To mi dođe kao najteži poraz. Bliži se septembar kada treba ponovo da odemo u Rusiju – priča Nebojša.

 

Neizmjerna zahvalnost dr Radetu Nikoliću

Zahvaljujući jednom od naših najboljih neurohirurga Radetu Nikoliću iz kragujevačkog Kliničkog centra, koji je sanirao tešku povredu glave, Stefan je preživio. Mozak je bio teško oštećen I bukvalno mu je bio prosut posle udarca bejzbolkom… Lečenje je nastavljeno u Beogradu.

Stefanovi napadači su u zatvoru. Darko Radivojević je zbog pokušaja ubistva osuđen na 12 godina zatvora, a njegov saučesnik Šito dobio je četiri godine. Šito je odležao tu kaznu, ali je zbog sličnog djela ponovo u zatvoru. Radivojević je prije napada na Jovanovića već bio osuđen na četiri mjeseca zatvora jer je drugog učenika, kao i školskog policajca, napao sjekirom.

– Šta mi imamo od toga. Kakva god da je kazna nije pravedna u odnosu na ono što su učinili mom djetetu i mojoj porodici. Mi više nemamo svoje živote. Umtesto da ja i žena razmišljamo o unučetu, gledamo dijete koje prolazi agoniju- kaže Nebojša.

(Kurir.rs/Dragomir Ilić/Foto: Kurir/Privatna arhiva)

1 komentar

  1. There are a couple of fascinating points soon enough here but I don’t know if these people center to heart. There’s some validity but I am going to take hold opinion until I consider it further. Very good write-up , thanks and now we want more! Added onto FeedBurner too

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com