NIČE NOVI MONSTRUM U PODGORICI: Podgoričani negoduju! ,,Takav gabarit zgrade do sada nije viđen u Podgorici” - Volim Podgoricu

NIČE NOVI MONSTRUM U PODGORICI: Podgoričani negoduju! ,,Takav gabarit zgrade do sada nije viđen u Podgorici”

Stanari zgrade u blizini Tološke šume protestovali su juče zbog izgradnje stambenog kompleksa na urbanističkoj parceli 40 DUP-a “Univerzitetski centar”, tvrdeći da će izgradnjom ovog, kako su ga nazvali, monstruma od devet spratova, biti narušen njihov mir. Naime, kompleks će biti izgrađen na svega dvadesetak metara od njihove zgrade i tri puta će biti veći od njihovog objekta, pišu Dnevne novine.

Stanari negoduju i zbog načina na koji su, kako osnovano sumnjaju, službe Glavnog grada nečinjenjem i oglušavanjem o propise nanijele štetu građanima ove zgrade, kao i životnom prostoru i budžetu grada.

Darko Ivanović, u ime stanara, istakao je da će za koju godinu pored njihove biti trostruko veća zgrada, te da će zakloniti njihovu, ugroziti pravo na privatnost i “izgubiti” sunce.

U pitanju je, kako kaže, sporni DUP iz 2009. godine, koji nije usklađen sa planom višeg reda.

“Zaključili smo da je načinjen niz propusta i veoma dugo čekanje na dogovor Glavnog grada i RZUPa oko izmjena i dopuna tog DUP-a, koji se donosio četiri i po godine. Zgrada će biti dignuta po starom DUP-u, koji nije usklađen, a takav gabarit zgrade do sada nije viđen u Podgorici i ‘krasiće’ ivicu Tološke šume i parka, gdje se svi mi okupljamo”, kazao je Ivanović.

Advokat i stanar ove zgrade Božidar Radulović podsjeća da su na mjestu izgradnje stambenog kompleksa bili planirani park, igralište i bazen, te da je nadvladao privatni interes.

“DUP je predviđao naseljenost srednje veličine, što podrazumijeva zgrade znatno niže od devet spratova. To je javni interes i smatramo da ovdje ima ozbiljnih pravnih problema”, istakao je Radulović.

On je naveo da će biti podnijete i prijave protiv NN lica zbog odugovlačenja usklađivanja DUP-a sa planom višeg reda.

Predsjednik Skupštine stanara Goran Šćepanović navodi da je zbog ovog kompleksa posječeno nekoliko stabala Tološke šume o čemu imaju dokaze.

On tvrdi da je Glavni grad sklopio ugovor sa RZUP-om još 2014. godine da se naprave izmjene i dopune ovog DUP-a, ali da grad nije usvojio izmjene, jer je prošao zakonski rok za usvajanje, te da sumnjaju da je neko namjerno odlagao usvajanje izmjena i dopuna planskih dokumenata.

Skupu su prisustvovali i nekadašnji premijer Igor Lukšić i bivši ministar finansija Milorad Katnić, koji su stanari ove zgrade.

Stambeno-poslovni kompleks gradi “LD Group” i Andrija Markuš iz Podgorice, koji je istakao da će zgrada imati sedam, a ne devet spratova, kako tvrde mještani.

Nezadovoljni mještani zgrade u Tološima uputili su otvoreno pismo Glavnom gradu i Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com