ŠARIĆ ISPLATIO ACU MILION U KEŠU: Novi podaci o vezama većinskog vlasnika Prve banke i kontroverznih Pljevljaka - Volim Podgoricu

ŠARIĆ ISPLATIO ACU MILION U KEŠU: Novi podaci o vezama većinskog vlasnika Prve banke i kontroverznih Pljevljaka

Prva banka, u kojoj je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović – brat predsjednika DPS-a i države Mila Đukanovića – nastavila je da poslovno sarađuje sa nekada blokiranom pljevaljskom kompanijom „Tera Ing“, koja se povezuje sa kontroverznim pljevaljskim biznismenima Duškom Šarićem i Jovicom Lončarom, što se može zaključiti na osnovu izvještaja spoljnog revizora Prve banke za prošlu godinu.

U dijelu izvještaja „Događaji nakon datuma izvještavanja“ – između ostalog, navedeno je da bruto dug firme „Tera Ing“ prema Prvoj banci iznosi oko 3.127.000 eura – i da bi se naplatom umanjila izloženost po faktoringu u iznosu od 2.218.000 eura.

– Do sada je u februaru i martu 2019. godine gotovinski naplaćeno od „Tera Ing“ 1.015.000 eura, a za ostatak potraživanja od bruto duga od 3.127.000 eura banka će klijentu odobriti kredit sa visoko kvalitetnim sredstvima obezbjeđenja. Zaključenje kredita se očekuje 30. juna 2019. godine – piše u dijelu izvještaja spoljnog revizora Prve banke, prenosi Dan.

Tek treba da vidi da li je u međuvremenu novi kredit realizovan, a još je nejasno koja su to „kvalitetna sredstva obezbjeđenja“, o kojima je pisao spoljni revizor, s obzirom na to da na nepokretnoj imovini kompanije „Tera Ing“ nema evidentiranih novih tereta vezanih za kredit odobren u ovoj godini kod Prve banke.

Kompanija „Tera Ing“ godinama je bila pod blokadom države zbog sudskog procesa koji se vodio protiv Duška Šarića i Jovice Lončara zbog optužbi za pranje oko 20 miliona eura od prodaje kokaina. Prema registru privrednih subjekata, osnivač firme „Tera Ing” je kompanija „Mat kompani”, vlasništvo Šarića.

Prošle godine, Vrhovni sud pravosnažno je oslobodio Duška Šarića i Jovicu Lončara, koje je tužilaštvo teretilo da su u crnogorske regularne finansijske tokove ubacili oko 20 miliona eura „prljavog“ novca. Tokom četiri godine procesa izrečene su tri osuđujuće presude, ali su sve oborene, pa je predmet završio pred Apelacionim sudom. Šarić i Lončar su krajem 2013. godine drugi put osuđeni na ukupno 11 godina zatvora zbog navodnog pranja skoro 20 miliona eura stečenih prodajom droge.

Nakon što je i druga presuda ukinuta u junu naredne godine, Pljevljaci su se treći put našli na optuženičkoj klupi, ali pred Apelacionom sudom. Kasnije su oslobođeni. Sud je imao u vidu nalaze vještačenja bankarske dokumentacije Prve banke Crne Gore, Hipo Alpe Adrija banke, kao i poslovne dokumentacije kompanije Mat kompani, vlasništvo Šarića. Duško je mlađi brat Darka Šarića, kome se u Srbiji sudilo u slučaju poznatom kao „Balkanski ratnik” za trgovinu kokaina iz Južne Amerike u Evropu, i osuđen je. Lončar je bio direktor u firmi „Mat kompani˛“.

Država plaća zbog neosnovanog pritvora
Prema dostupnim podacima, Duško Šarić je uhapšen u sklopu međunarodne policijske akcije „Loptice“ u novembru 2010. godine, dok je u maju iduće godine uhapšen i Lončar. Tokom suđenja, objelodanjena su dokumenta da je Duško Šarić 2006. godine osnovao „Mat kompani“ – preduzeće koje se bavilo prodajom nafte, te da je potom pomenutu firmu 2009. godine prenio na delaversku kompaniju „Mateniko”. Upravljanje je povjerio Lončaru.

Država je krajem godine Šariću platila 103 hiljade eura zbog neosnovanog pritvora, a u martu Lončaru 126 hiljada.

Izvor: dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com