Home / NOVOSTI / Društvo / Urađene analize vode, ĆEHOTINA JE UBIJENA, nema života na dužini od 11 km!

Urađene analize vode, ĆEHOTINA JE UBIJENA, nema života na dužini od 11 km!

Centar za ekotoksikološka ispitivanja iz Podgorice je uradio analize uzoraka vode i ribe koje im je dostavio inspektor Dragan Šekularac, a koje su pokazale da je Ćehotina 11 kilometara nizvodno mrtva rijeka.

Prema dosadašnjim izjavama eksperata, biće potrebno najanje tri do pet, a neki tvrde i deset godina da bi se živi svijet u Ćehotini obnovio.

Iz EPCG i TE Pljevlja su, nakon katastrofe, prvo saopštili da niko iz TE Pljevlja nije ogovoran, da bi, nakon par dana revidirali stav i saopštili da je inženjer iz TE Pljevlja otvorio ventil.

Uzorci ribe su ispitani u Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u cilju patomorfološkog pregleda.

Prema rezultatima analize uzorci vode uzorkovani na lokaciji rijeke Ćehotine, 11 kilometara nizvodno prema Gradcu, na lokaciji rijeka Vezišnica, kod restorana “Ognjište”, na lokaciji rijeka Ćehotina, kod pekare u Židovićima, su van svih klasa propisanih Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda zbog povećane vrijednosti pH, sadržaja nitrita i ortofosfata.

Rezultati analiza pokazuju promjene u pH vrijednosti što navodi na zaključak da su vrijednosti pH vode u periodu dešavanja akcidenta bile iznad izmjerenih 8. jula 2019. godine.

Prema izvještaju Specijalističke veterinarske laboratorije analize su utvrdile da su ribe otrovane otrovnim korozivnim (kaustičnim) sredstvom.

Crnogorska policija je podnijela krivičnu prijavu protiv TE Pljevlja i četiri odgovorne osobe, među kojime je i izvršni direktor Vladimir Šestović, zbog ekološkog incidenta i pomora ribe u rijekama Vezišnica i Ćehotina.

S obzirom da postoji sumnja da su zaposleni u EPCG – TE Pljevlja radnje opisane u krivičnoj prijavi sprovodili i ranije, policija i tužilaštvo preduzimaju dalje mjere i radnje u okviru ovog predmeta.

VP/PV portal

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com