OBJAVLJEN SNIMAK Kineski CRBC šljunak iz Tare vadi krijući i noću (VIDEO) - Volim Podgoricu

OBJAVLJEN SNIMAK Kineski CRBC šljunak iz Tare vadi krijući i noću (VIDEO)

Članovi Sportsko-ribolovnog kluba “Tara i Morača” optužili su kompaniju CRBC da koristi noćne sate da vadi šljunak iz Tare i na taj način mute vodu i ugrožavaju riblji fond.

Oni su na svojoj FB strani objavili snimak na kome se vidi da su to uradili u srijedu oko 23 sata.

Predsjednik SRK Momir Živković objašnjava da su u koritu rjeke, u srijedu oko 23 sata, prilikom kontrole rijeke zatekli tri kamiona i mašinu.

“Na kamionima su bile oznake kineske kompanije CRBC, a na kamionima logo firme Lager. Odavno smo dobijali informacije da se šljunak vadi u noćnim satima, a sada imamo i fotografije i video snimak koji to dokazuju. U četvrtak smo o tome obavijestili inspektore za vodoprivredu i slatkovodno ribarstvo, kao i Komunalnu policiju“, rekao je Živković Vijestima.

Prema njegovim riječima, snimci su napravljeni 150 metara od prvog mosta od Mateševa prema Jabuci, kod kuća Milačića.

Zbog mutne Tare, u SRK, koje gazduje kolašinskim vodama, kako tvrde, imaju velikih problema prilikom izdavanja ribolovnih dozvola.

“Jasno je, da prema zakonu nije dozvoljeno ulaženje u korito, a oni to rade. Tara je danima ponovo mutna. Finci koji su namjeravali da kupe dozvole za sportski ribolov u toj rijeci, odustali su zbog stanja na rijeci. Zbog takvog stanja mnogi lokalni ribolovci ne žele da kupe dozvole“, kažu u SRK.

Iz te kompanije, angažovane na izgradnji auto-puta, ranije su demantovali navode o devastaciji Tare, tvrdeći da su “kontinuirano i dugo meta, uglavnom, zlonamjernih napada i nerazumijevanja”.

Oni su tada naveli da su “deponije i zemljani nasipi koji se konstantno pominju napravljeni uz pisani zahtjev, odnosno, saglasnost mještana”.

Borcima za očuvanje životne sredine zamjerili su što do sada, osim snimaka i kritika nijesu ponudili nijedno rješenje za “ono što zovu problemima, odnosno, devastacijom rijeke”.

“Jedne godine je most na području Kolašina miniran da bi protekla voda, jer je bacano smeće napravilo toliku branu da je začepilo cijeli propust. Prije dolaska početka radova na auto-putu, vidio sam mnogo mrtve ribe, ubijene strujom ili eksplozivnim sredstvima u toj rijeci. Mi ribolovci smo sve češće odlazili na druge rijeke, dok smo Taru zvali “mrtva rijeka”. Koliko je koncesionara izmijenilo cijela područja rijeke Tare vadeći pijesak i šljunak”, pitali su iz CRBC.

VP/Vijesti

Foto/video SRK Tara i Morača

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com