DANAS SU SVETI VRAČI: Za dobro zdravlje cijele porodice OBAVEZNO ISPOŠTUJTE OVAJ OBIČAJ - Volim Podgoricu

DANAS SU SVETI VRAČI: Za dobro zdravlje cijele porodice OBAVEZNO ISPOŠTUJTE OVAJ OBIČAJ

Pravoslavna crkva danas obilježava mučenike Svetog Kozmu i Damjana – svete Vrače. Braća su bila ljekari i čudotvorci, a na njihov praznik trebalo bi činiti sljedeće….

Praznik svetih vrača Kozme i Damjana obilježava se danas u hramovima Pravoslavne crkve, pravoslavnim domovima i mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama koje svetitelje i ljekare slave kao zaštitnike svoje profesije.

U crkvenom kalendaru praznik je danas obiljležen crnim slovom.

Sveti vrači obilježavaju se s uverenjem da će Bog sačuvati ljude od bolesti i održati ih zdrave i sposobne za rad tokom cijele godine.

Bolesnici se zavjetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji vjerovanje da je na ovaj praznik nije dobro raditi teške fizičke poslove, posebno ne na velikim visinama. Takođe, ne bi trebalo da se bez prijeke potrebe izlazi iz kuće.

Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i liječili ne tražeći za uzvrat ništa “radi dobitka i bogaćenja, već Boga radi” pa su u narodu poznati kao “sveti bezsrebrenici”.

“Sveti Kozma i Damjan, braća po tijelu, rodom iz Azije, sijali su dobrim djelima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i tijelima liječeći svaku slabost i svaku nemoć”, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je “Kozma ljuto zamjerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izliječili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata”.

Poslije smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mjestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posleij smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Praznik Svetog Kozme i Damjana-Vračevi Pravoslavna crkva molitveno slavi dva puta – 14. novembra po novom kalendaru, kada je umro Damjan, ali i 14. jula (po novom) kada je umro Kozma.

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com