ĐUROVIĆ: Onemogućena ideja uspostavljanja vladavine prava u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

ĐUROVIĆ: Onemogućena ideja uspostavljanja vladavine prava u Crnoj Gori

Načelni pravni stav, kojeg je 27. juna donijela Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, da se odluke Skupštine Crne Gore o izboru, imenovanju ili razrješenju javnog funkcionera ne mogu pobijati (osporavati) u upravnom sporu niti u parničnom postupku, je i konačno onemogućio ideju o uspostavljanju vladavine prava u Crnoj Gori, saopštio je danas Goran Đurović, bivši član Savjeta Radio televizije Crne Gore (RTCG).

MEDENICA POTPISALA: Nema veze šo je nezakonito, ako je Skupština tako odlučila

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica poručila je 13. jula da poslanici mogu da biraju i smjenjuju koga hoće, te da sudovi ne ocjenjuju zakonitost.

“Vesna Medenica je zabranila preispitivanje odluka Skupštine pred Upravnim i osnovnim sudovima u slučajevima kada odlučuje o pojedinačnim pravnim aktima na osnovu posebnih zakona. Vesna Medenica se nije osvrnula na član 19 Ustava Crne Gore koji propisuje da “Svako ima pravo na jednaku zaštitu svojih prava i sloboda.” Po njenom mišljenju, javni funkcioneri, koje protivno zakonu razriješi većina poslanika u Skupštini, ne mogu svoja prava štiti pred bilo kojim sudom. Ovo je dalje suprotno i  članu 20 Ustava koji propisuje da “Svako ima pravo na  pravni lijek  protiv odluke kojom se odlučuje o njegovom pravu ili na zakonom zasnovanom interesu”, istakao je Đurović.

On je dodao da kao razriješeni član Savjeta RTCG ima, po Ustavu, pravo da pokrene postupak pred nadležnim sudom i zaštiti svoj interes, a to je da dokaže da je nezakonito razriješen.

“Samo nadležni sud može da utvrdi kršenje zakona od strane Skupštine Crne Gore i poništi nezakonitu odluku, što je Osnovni sud i učinio. Ukoliko, kako to Medenica traži, redovni sud ne može da poništi nezakonitu odluku Skupštine, onda nezakonita odluka ostaje na snazi”, kazao je Đurović.

Po njegovim riječima, jedna od posljedica “načelnog pravnog stava” Vesne Medenice je i ograničavanje prava na obavljanje javne funkcije u periodu od četiri godine za sve one koji su nezakonito razriješeni u Skupštini jer im je onemogućeno da pred nadležnim redovnim sudovima budu poništene odluke Skupštine i potvrđena njihova nezakonita smjena.

“Stav 4 u članu 42 Zakona o sprečavanju korupcije, na koji se pozivaju Škrelja, Šćepanović i ostali poslanici DPS kada uklanjaju nepodobne pojedince, propisuje da: “Javni funkcioner koji je razriješen zbog razloga iz stava 1 ovog člana ne može vršiti javnu funkciju, odnosno poslove državnog službenika u periodu od četiri godine od dana razrješenja.” Svojim “načelnim pravnim stavom” ona uništava Ustavom garantovanu ravnopravnost tri grane vlasti i daje zakonodavnoj vlasti primat u odnosu na sudsku i izvršnu. Odluke druge dvije grane vlasti, vlade i sudova, u postupcima imenovanja i razriješenja javnih funkcionera, se mogu preispitivati pred sudovima ali ne i odluke Skupštine Crne Gore. Ovim je Vesna Medenica dozvolila većini u Skupštini da nastavi sa samovoljom i protivzakonitim djelovanjem bez bilo kakvih posljedica. Bahato ponašanje poslanika većine u Skupštini će se sada dodatno pogoršati”, rekao je Đurović.

Bivši član Savjeta RTCG je kazao i da je Vesna Medenica svojim “načelnim pravnim stavom” obesmislila i mnoštvo zakona kojima se porpisuju uslovi, kriterijumi i procedure imenovanja javnh funkcionera u Skupštini Crne Gore.

“Čemu služe zakoni ako ih poslanici u Skupštini mogu kršiti kako god hoće i kada se protiv takvih odluka ne može voditi postupak pred redovnim sudom?”, upitao je Đurović.

Poručio je i da je Medenica svojim “načelnim pravnim stavom” obesmislila rad sudija osnovnih sudova u Crnoj Gori koji su donijeli presude kojima se poništavaju nezakonite odluke Skupštine o razrješenjima nepodobnih pojedinaca.

“Vesna Medenica je obesmislila i rad svojih kolega, sudija Vrhovnog suda, Radoja Orovića, Dragice Milačić, Nataše Božović, Ranke Vuković i Vesne Begović koji su u aprilu 2017. godine u postupku koji je vodila Slavica Striković protiv Skupštine Crne Gore (Rev.br. 897/17) potvrdili nadležnost redovnih sudova u sporovima protiv Skupštine Crne Gore. Ništa nikoga u Crnoj Gori ne čudi od Vesne Medenice koja će uskoro protivno Ustavu biti imenovana na mjesto predsjednice Vrhovnog suda. Njenim imenovanjem i tkz. pravnim stavovima dobijamo potvrdu da je i sudska vlast zarobljena kao i sve druge institucije u zarobljenoj državi”, zaključio je Đurović.

Vijesti

1 komentar

  1. Spot lets start work on this write-up, I truly think this web site requirements a lot more consideration. I’ll probably be again to learn to read much more, thank you for that info.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com