Home / NOVOSTI / Kakvi PLODOVI MORA, na moru se vrte PLODOVI TORA (FOTO)

Kakvi PLODOVI MORA, na moru se vrte PLODOVI TORA (FOTO)

Nesvakidašnjem prizoru svjedočili su mnogobrojni Zadrani i njihovi gosti u subotu naveče. Naime, jedna je ekipa nasred zadarske rive pekla – janjca, javlja portal Dalmacija danas.

Ove fotografije izazvale su brojna reagovanja na internetu, a kada u pitanju plodovi tora, mnogi bi ih u Crnoj Gori rađe probali od plodova tora. Ipak je to tradicija.

Mještani su zapalili vatru na limenoj podlozi, postavili roštilj i nekoliko sati pekli svoju večeru, na rivi.

Portal piše da se jagnje na ražnju na rivi, tu našlo u okviru fešte “Noć punog Miseca”.

Da pečenju janjca nije mjesto na rivi, smatra Erol Gaši, gradski vijećnik SDP-a u Zadru. “Zadar 2019., turistička sezona za prave sladokusce. Dođeš na rivu ovog tritisućljetnog grada i okreneš janje na ražnju. Hitchcock i njegova zapažanja Zadra s najljepšim zalaskom Sunca su precijenjena. Od Sunca se ne živi, treba zavrtit janje. Na rivi. Jer, realno, to smo mi danas… Njihove ovce – kazao je Gaši.

Događaj u organizaciji Turističke zadruge Grada Zadra Manifesticija “Noć punog miseca” je manifestacija koja promoviše tradiciju, istoriju, kulturu, običaje i gastronomiju zadarskog kraja. Festival je to hrane, kulture, tradicije i običaja zadarskih ostrva, priobalja i zaleđa, saopštili su iz TZ Grada Zadra.

“Tradicionalni je to, osamnaesti po redu festival kulture, hrane i običaja zadarskog kraja koji nas na trenutak vraća u daleku prošlost i podsjeća nas kako je to nekada bilo. Zbog nje ljudi prevaljuju stotine kilometara da bi iznova doživjeli manifestaciju poznatu u cijeloj zemlji i šire kao Noć punog miseca.

Ugasit će se ponovo javna rasvjeta, riva će biti obasjana svjetlom baklji i svijeća, štandovi će nuditi raznolika tradicionalna jela, brodovi se pretvarati u ploveće štandove, riva će odzvanjati u klapskoj pismi i plesu, turisti i domaći nasmijani i veseli šetat će i uživati ispod velikog i sjajnog mjeseca… Brodovi se pretvaraju u ploveće štandove na kojima se nudi sve od najbolje tunjevine i srdela čuvenih kaljskih ribara do novigradskih dagnji. Starinske, privremene konobe poslužuju najraznolikija tradicionalna jela, od ninskog šokola do smokava, sira, rakije i ostalih delicija” – pojašnjavaju u Turističkoj zajednici, nigdje ne spominjući pečenje janjca na rivi.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com