PAO MOĆNI NARKO-BOS: Rođen u PODGORICI, organizovao šverc kokaina LUKSUZNIM AVIONOM - Volim Podgoricu

PAO MOĆNI NARKO-BOS: Rođen u PODGORICI, organizovao šverc kokaina LUKSUZNIM AVIONOM

Iljmija Frljučkić, poznat pod pseudonimom Majkl Doković u Zagrebu je ugostio i kriminalce iz Južne Amerike i redovno trasportovao velike
količine novca i kokaina

Čovjek kojeg je Njujork Tajms još 2003. opisao kao kriminalca povezanog s albansko-jugoslovenskim podzemljem godinu je dana iz svoje vile u Zagrebu upravljao krijumčarenjem kokaina. Osim te sumnje, USKOK ga povezuje s kriminalnom organizacijom koja je djelovala u Kostarici, Belgiji, Francuskoj, Češkoj, Hrvatskoj i Srbiji, u čijem razbijanjusu učestvovale policije iz bar šest država.

Šef te organizacije je 60-godišnji Iljmija Frljučkić, rođen u Podgorici. U svome je životu često koristio pseudonime, a američkim saveznim istražiocima postao je poznat još u devedesetim godinama kao Majkl Doković i Majkl Bugati. Koliko je uspešan bio u skrivanju govori i to da se 1994. na Floridi oženio s ćerkom policajca i to pod maskom međunarodnog biznismena Majkla Ilirianija, piše Jutarnji.

U poslednje vrijeme se koristio imenima Živko Jović i Radovan Trzin, ali ni to mu nije pomoglo pre dva mjeseca kada su ga Šviajcarci uhapili dok je pregledao pošiljku od 600 kilograma kokaina koja je tek stigla iz Južne Amerike. Međunarodna istraga protiv njega u kojoj su učestvovali USKOK i policija, sada je završena. Trajala je godinu dana, a sastojala se uglavnom od snimanja telefonskih razgovora i praćenja osumnjičenih. Dio snmaka otkrio je detalje o privatnim mlaznjacima s pravim stjuardesama i putnicima,

Mercedesima sa zavarenim podvozjima u kojima je bilo skriveno i po milion evra i posjete južnoameričkih sikarija koje su Doković i njegovi saradnici pozvali u goste i pokazivali im Zagreb.

Osim njega, USKOK je osumnjičio još sedam osoba za pripadnost grupi. Među njima je rovinjski policajac Ivica Lešić, koga USKOK sumnjiči da je pomagao Dokoviću u traženju identiteta kojima je ovaj kasnije napravio svoje krivotvorene dokumente. Doković, Silvijo Beljević iz Velike Gorice i Čeh Aleš Sokolik uhapšeni su u Bazelu prilikom pretovara 600 kilograma kokaina. Dražen Letić i Dokovićeva devojka Nevenka Čuturić uhapšeni su 13. juna u Srbiji, a za njenim bratom Sinišom je raspisana potjernica.

Prije nekoliko dana su u Hrvatskoj su uhapšeni Lešić i Pero Šarac Pjer, čovek koji je osumnjičen da je bio kontakt-osoba dobavljačima kokaina iz Južne Amerike. On je 2018. triput odlazio u Južnu Ameriku, a u martu ove godine organizirao je boravak u Zagrebu dvojici Kostarikanaca, od kojih je jedan povezan s mučenjem i ubistvom jamajkanskog kriminalca. Njihov boravak u Zagrebu i sastanak s Dokovićem policija je tajno snimila. Krijumčarenje se vršilo privatnim mlaznjakom za čije je pilotiranje bio angažovan češki pilot Sokolik i to tako da je organizovan komercijalni let za putnike pri čemu su, zbog verodostojnosti i prikrivanja stvarnog tereta, unajmili stjuardesu.

Avion sa putnicima i 600 kilograma kokaina poletio je iz Urugvaja za Nicu, gdje su iskrcali putnike i stjuardesu, a zatim do Bazela gdje je droga vrijedna oko 18 miliona evra istovarena direktna u zamku policije. Bio je to poslednji u nizu pokušaja policije da presretnu pakete s kokainom. Lani je u oktobru na Bregani policijski pas reagirao na Mercedes B 200 francuskih registracija u kojemu su se Siniša i Nevenka Čuturić iz Antverpena vraćali u Srbiju. Umesto droge, u podvozju automobila bilo je milion uredno zapakovanih evra. Novac im je oduzet, a oni su dobili kaznu za prekršaj i pušteni na slobodu, nesvjesni da ih policija i dalje prati. Policajci su snimili kako se Doković hvali s “20-30 takvih transporta”.

S obzirom na to da je akcija sprovedena na osnovi podataka USKOK-a i hrvatske policije, čini se da će i krivični postupak biti sproveden u Hrvatskoj. Naime, istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda odredio je svim osumnjičenima, pa tako i ovima koji se sada nalaze u Švajcarskoj, istražni zatvor. Hrvatska bi tako mogla ubrzo zatražiti njihovo izručenje.

 

Dokovićevo se ime gotovo 20 godina nije pojavljivalo u medijima, još od vremena kad ga je Njujork Tajms opisao kao jednog od prvih koji se u SAD-u počeo baviti kompjuterskim prevarama uz pomoć skimmera na bankomatima. Navodno je nekoliko puta bio i kkrivično ogonjen, a protjera je iz zemlje u koju se svaki put ilegalno vraćao.

“Vjeruje se da je prvi put u zemlju ušao 1981., a u ranim 90-ima federalne vlasti povezale su ga s albansko-jugoslovenskom kriminalnom organizacijom. U vladinim sudskim dokumentima navedeno je da se grupa smatra odgovornom za seriju ozbiljnih zločina, poput podmetanja požara, prevara s osiguranjem, bankovnih prevara, velikih krađa pošiljki, trgovanja drogom i sofisticiranih pljački juvelirnica”, napisao je o Dokoviću Njujork Tajms.

Nakon hapšenja 1992. Doković je navodno pušten jer se nagodio s tužilaštvom, ali zapravo ih je prevario. Obećao im je da ponudi podatke o albanskoj mafiji, ali je dao informacije o manjim kriminalnim grupama. Ubrzo nakon toga proteran je iz SAD-a. Ali, krajem devedestih se vratio s drugim identitetom i drugim “poslom”. Sumnja se da je Doković tada skimiranjem bankomata američkim građanima s računa skinuo oko 3,5 miliona dolara. Ali, ubrzo se našao na meti američke tajne službe, koja ga je ponovno strpala u zatvor.

 

Net.hr

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com