VESNA MEDENICA OMOGUĆILA: Nije važno je li zakonski ili ne ako dolazi iz Skupštine! - Volim Podgoricu

VESNA MEDENICA OMOGUĆILA: Nije važno je li zakonski ili ne ako dolazi iz Skupštine!

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica omogućila je Demokratskoj partiji socijalista (DPS) da nekažnjeno smjenjuje nepodobne funkcionere, bez straha od Ustava i zakona, smatraju u opoziciji i civilnom sektoru.

Vrhovni sud je donio načelni stav prema kojem pred crnogorskim sudovima više neće moći da se osporavaju odluke Skupštine o izboru ili razrješenju javnih funkcionera, bez obzira da li su odluke poslanika zakonite ili ne. Sagovornici “Vijesti” smatraju da je Vrhovni sud podržao nekontrolisanu vlast.

“To je pokušaj da se na mala vrata prekroji Ustav i uvede sistem prema kojem jedna grana ima nadmoć u odnosu na ostale. I to bi ugasilo svaki podsticaj parlamentarcima da poštuju ustavne i zakonske norme. Ako bi Skupština bila ono što zamišljaju Medenica i Daliborka Pejović, onda bi ta institucija, koja ničim nije vezana niti ograničena, više podsjećala na revolucionarno tijelo, nego na organ ustavne demokratije”, smatra potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica.

U načelnom stavu Vrhovnog suda, koji je potpisala Medenica, navodi se da se odluka Skupštine Crne Gore o izboru, imenovanju ili razrješenju javnog funkcionera ne može pobijati u upravnom sporu niti u parničnom postupku, osim kada je to izričito zakonom propisano. Skupština bira i smjenjuje funkcionere iz svoje nadležnosti, ali u zakonu piše da to može uraditi ako su prekršili zakon. U postupcima pred Skupštinom to nije utvrđivano, a ovim mišljenjem se onemogućuje sudovima da to utvrde.

Odluka dolazi nakon što su osnovni sudovi poništili nezakonite odluke Skupštine o smjeni Irene Radović sa mjesta viceguvernera Centralne banke, Vanje Ćalović Marković iz Savjeta agencije za sprečavanje korupcije, Nikole Vukčevića i Gorana Đurovića iz Savjeta RTCG. Na te odluke osnovnih sudova uslijedile su žalbe države višim sudskim instancama koje su odugovlačile postupak. Novi stav Medenice sada prekida takve postupke i sudovi će u novim odbaciti tužbe za smjenu. Time se sprečava i povratak na funkcije nezakonito smijenjenih.

Samostalni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da Vrhovni sud da zeleno svjetlo skupštinskoj većini da nezakonito postavlja i razrješava javne funkcionere. Time je, tvrdi on, nastavljeno potpuno stavljanje pravosuđa pod kontrolu.

“Sada su i one časne sudije koje sude po zakonu i savjesti, pa i protiv nezakonitih odluka aktuelne skupštinske većine, prosto otjerane u mišju rupu sa jasnom porukom da ućute i ne rade ono zbog čega su i izabrali da se bave tom, svuda u svijetu časnom profesijom. A to je da sude pravedno i po zakonu. Ipak, panična potreba da se i na ovaj način ruši ustavni i pravni poredak, odnosno podjela vlasti, suštinski značni da kriza institucija kao i društvena nestabilnost polako dolaze do vrhunca”, kazao je Damjanović.

Većina onih za koje je sud utvrdio da su nezakonito smijenjeni vjeruju da je to bilo zbog političke nepodobnosti. Više pravnika ranije je upozirilo da će tumačenje Vrhovnog suda samo produbiti pravni haos i da predstavlja podršku političkim odlukama o smjeni nepodobnih.

Članica Predsjedništva DPS-a Daliborka Pejović prije dvadesetak dana indirektno je najavila da sudovi više ne mogu da osporavaju odluke Skupštine o izboru ili razrješenju funkcionera, bez obzira da li su odluke zakonite ili ne. Iz DPS-a juče nijesu komentarisali odluku Vrhovnog suda.

Goran Đurović, za kojeg je sud utvrdio da je nezakonito smijenjen iz Savjeta RTCG-a, smatra da je Vrhovni sud konačno i formalno onemogućio ideju o uspostavljanju vladavine prava u Crnoj Gori. On je upozorio da je odluka protivna članu 19 Ustava Crne Gore koji propisuje da “svako ima pravo na jednaku zaštitu svojih prava i sloboda”, kao i članu 20 u kojem se navodi da “svako ima pravo na pravni lijek protiv odluke kojom se odlučuje o njegovom pravu ili na zakonom zasnovanom interesu”.

“Samo nadležni sud može da utvrdi kršenje zakona od strane Skupštine Crne Gore i poništi nezakonitu odluku, što je Osnovni sud i učinio. Ukoliko, kako to Medenica traži, redovni sud ne može da poništi nezakonitu odluku Skupštine, onda nezakonita odluka ostaje na snazi”, kazao je Đurović i istakao da se odlukom krše i zakoni. “Čemu služe zakoni ako ih poslanici u Skupštini mogu kršiti kako god hoće i kada se protiv takvih odluka ne može voditi postupak pred redovnim sudom?”.

Lider Demosa Miodrag Lekić upozorio je da će odluka Vrhovnog suda proizvesti međunarodne posljedice po Crnu Goru, posebno na planu evropskih integracija.
“Lansirani “načelni pravni stav” je u direktnoj, gotovo izazivačkoj, suprotnosti sa porukama Evropske komisije u Izvještaju o napredovanju Crne Gore. Kao da neko, ne kao do sada iz političke sfere, već etabliranih pravnih struktura, priziva klauzulu balansa. Jer nije teško zaključiti da najnovije proklamacije o stavljanju institucija, ovoga puta Skupštine, van pravno-sudskog sistema i totalno degradiranje uloge sudova, jeste u direktnoj koliziji sa fundamentalinim pravnim, političkim i kulturnim principima na kojima se zasniva EU”, kazao je Lekić.

Stav Opšte sjednice Vrhovnog suda donijet je pet dana prije nego je isti sastav podržao Medenicu za treći mandat na čelu Vrhovnog suda, iako Zakon o sudovima to ne dozvoljava. Nju danas bira Sudski savjet.

Izmjene zakona za poštovanje Ustava

Funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković smatra da je Vrhovni sud omogućio Skupštini da nekažnjeno krši zakone koje je sama donijela, a ako nekome time pričini štetu “platiće građani iz budžeta”.

“Nesporno je da sud ne može ocjenjivati koga je Skupština trebalo da izabere, ali mora kontrolisati zakonitost procedure i ispunjenost uslova. Neće sud ocjenjivati ko je na primjer trebalo da bude izabran za sudiju Ustavnog suda, ali taj mora ispunjavati uslove za sudiju i biti izabran u zakonitoj proceduri. Ne može Skupština izabrati frizera za sudiju, niti može razriješiti članove Savjeta RTCG samo zato što nijesu poslušni kao goveda iz Rasove, već za to moraju postojati razlozi predviđeni zakonom”, kazao je Zeković i istakao da je Medenica u praksi sprovela tumačenje volje političke većine.

“Pošto su iz Skupštine povodom ranijih presuda saopštili da im ne pada na pamet da ih izvršavaju, sud je očigledno prihvatio namijenjenu ulogu i sada su samo stavili na papir ono kako se inače ponašaju. SDP će inicirati zakonske izmjene kako bi obezbijedili poštovanje Ustava i garantovali sudsku zaštitu u ovim slučajevima”, kazao je on.

Sudska vlast ne postoji, sjetimo se i imuniteta

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović upozorio je da u Crnoj Gori insititucije više ne postoje. On je kazao da je skupštinska većina svojim odlukama kršila Ustav i zakone.

“To se posebno ogledalo prilikom skidanja imuniteta i hapšenja poslanika DF-a. Glavnu ulogu u kršenju zakona, odigrao je Administrativni odbor zajedno sa Agencijom za sprečavanje korupcije (ASK). Odluka Vesne Medenice je nastavak ponašanja iz prethodnog perioda kada smo mi iz DF-a, sa puno argumenata konstatovali da sudska grana vlasti uopšte ne postoji i da je to najobičnija ekspozitura Mila Đukanovića i Duška Markovića. Potpuno iste konstatacije važe i za predsjednika Višeg suda, Borisa Savića, i predsjednika Apelacionog suda Mušiku Dujovića. To su zastiđa pravne struke”, kazao je on.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com