KORIGOVAN NASTAVNI PLAN: Istorija i geografija ostaju važan segment obrazovnog programa - Volim Podgoricu

KORIGOVAN NASTAVNI PLAN: Istorija i geografija ostaju važan segment obrazovnog programa

Potpredsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Nikolaj Knežević kazao je da je Nacionalni savjet za obrazovanje na jučerašnjoj sjednici konstatovao da je Centar za stručno obrazovanje korigovao nastavni plan 16 četvorogodišnjih obrazovnih programa i bolje u njih uključio predmete istorije i geografije.

“Za predstojeću školsku godinu kod programa kod kojih su istorija i geografija u dijelu izbornih predmeta date u jednom razredu, omogućeno je njihovo izučavanje i u prvom i u drugom razredu, tako da će učenici istoriju i geografiju izučavati bez obzira što se nalaze u izbornom dijelu nastavnog plana. U pet novih obrazovnih programa istorija i geografija su uključene kao obavezan predmet”, stoji u saopštenju koje potpisuje Knežević.

Sindikat prosvjete ranije je upozoravao na to da su ova dva opšteobrazovna predmeta marginalizovana u srednjim stručnim školama i svedena na nivo izbornih.

Ocijenili su i da bi se time poslala negativna poruka aktuelnim studentima Filozofskog fakulteta, da po završetku studija neće naći posao, a buduće studente odbijaju od profesorskog poziva.

Nacionalni savjet, na čelu sa profesorom Đorđem Borozanom, u skladu sa predlogom Sindikata je na jučerašnjoj sjednici jednoglasno donio odluku da se u buduću Komisiju koja će izvršiti analizu zastupljenosti pojedinih obrazovnih predmeta u nastavnim planovima sa posebnim osvrtom na predmete Istorija i Geografija, uključe članovi Nacionalnog savjeta koji su juče predloženi među kojima je i član Sindikata prosvjete.

“Vijesti” su početkom mjeseca objavile da se srednje stručne škole uveliko pripremaju za smanjenje fonda ili prebacivanje pojedinih opšteobrazovnih predmeta u grupu izbornih.
U pojedinim podgoričkim stručnim škola, već sada nude istoriju i geografiju kao izborni predmet.

Vijesti

56 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com