Home / NOVOSTI / NUHODŽIĆ: Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna

NUHODŽIĆ: Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna

Biro za operativnu koordinaciju aktivnosti organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor je danas, na sjednici kojom je predsjedavao ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ocijenio da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna.

Nuhodžić je naglasio da je potrebno pojačati operativni i obavještajni rad na terenu i intenzivirati aktivnosti na prikupljanju podataka o
organizovanim kriminalnim grupama, identifikaciji novih pripadnika koji su regrutovani, finansijskim transakcijama i lokacijama na kojima borave članovi organizovanih kriminalnih grupa.

“Nadležni organi moraju kontinuirano preduzimati sve mjere na utvrđivanju lokacija na kojima borave bezbjednosno interesantna lica i pripadnici kriminalnih grupa. Važno je i da ove informacije razmjenjujemo sa partnerskim službama”, saopštio je Nuhodžić.

Biro je usvojio Informaciju o aktivnostima u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala u prvih šest mjeseci ove godine. Pozitivno je ocijenio rad Uprave policije i drugih bezbjednosnih organa koji su profesionalno i posvećeno radili i ostvarili značajne rezultate.

“Realizovane akcije su najbolji i najkonkretniji dokaz da niko nije jači od države i da nema nedodirljivih i zaštićenih. Kriminalcima koji misle da su iznad zakona i da mogu prevariti institucije sistema, staćemo na kraj”, najavio je Nuhodžić.

Konstatovano je da treba uložiti dodatne napore na unapređenju regionalne i međunarodne saradnje, u cilju efikasnije borbe protiv krijumčarenja narkotika.

“Od organa koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor očekujem da zadaju još oštriji i odlučniji udarac organizovanim kriminalnim grupama”, poručio je Nuhodžić.

Usvojena je i Informacija o mjerama na obezbjeđenju državne granice i suzbijanju ilegalnih migracija. S tim u vezi, Biro je ukazao da primarne aktivnosti treba usmjeriti na prevenciju i borbu protiv krijumčarenja migranata, kroz jačanje koordinacije i sinergije policijskih tijela, analizu rizika i prikupljanje i razmjenu obavještajnih podataka, kao i poboljšanje kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta.

Zaključeno je da je značajno da sve policijsko-tužilačke aktivnosti koje rezultiraju procesuiranjem članova organizovanih kriminalnih grupa i njima bliskih lica, budu propraćene i odgovarajućom kaznenom politikom, kako bi se u potpunosti ostvarila svrha kažnjavanja predstavljena kroz principe specijalne i generalne prevencije.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com