PODGORICA: Velika saobraćajna nekultura rezultira velikim brojem prekršajnih naloga - Volim Podgoricu

PODGORICA: Velika saobraćajna nekultura rezultira velikim brojem prekršajnih naloga

Podgorička Komunalna policija u prvih šest mjeseci ove godine izdala je 6.505 prekršajnih naloga zbog neplaćanja parkinga u gradskim zonama na javnim parkiralištima u glavnom gradu.

Problem nedostatka parkinga, kao i saobraćajna nekultura građana, najbolje se ogleda u broju podnijetih prekršajnih naloga za nepropisno parkiranje na gradskim saobraćaj nicama, ali i zelenim površinama.

Načelnik Komunalne policije Miloš Novović kazao je Dnevnim novinama da glavni grad ima veliki broj uređenih zelenih površina, te da su njihove aktivnosti posebno usmjerene na zaštiti tih površina od nepropisnog parkiranja na istim. Samo u pet mjeseci ove godine, vršeći komunalni nadzor, komunalni policajci su izdaili više od hiljadu naloga, primjenjujući odredbe Zakona o komunalnim djelatnostima.

Novović navodi da su formirani i pozornički reoni, koji se utvrđuju u cilju intenziviranja sprovođenja komunalnih nadzora na određenim lokacijama saglasno potrebama.

“Sprovođenje komunalnih nadzora na obezbjeđivanju komunalnog reda u oblasti auto-taksi prevoza, primarno na lokaciji Aerodroma Podgorica, od komunalnih policajaca, rezultiralo je podizanjem komunalnog reda u ovoj oblasti na zadovoljavajući nivo. U prilog navedenom govori i činjenica da su u tekućoj godini izdata 52 prekršajna naloga radi kršenja materijalnih propisa iz oblasti auto-taksi prevoza”, istakao je Novović.

Zbog prekoračenja dozvoljenog nivoa buke subjektima nadzora izdata su 102 prekršajna naloga, primjenjujući odredbe Zakona o turizmu i ugostiteljstvu.

“Preduzetim mjerama i radnjama od komunalnih policajaca, redovnim dežurstvima na najkritičnijim lokacijama, uticali smo da se prodaj a van prodaj nih mj esta, kao i uzurpacija javnih površina od lica koja se bave vanpijačnom prodajom znatno suzbije. Vršeći komunalni nadzor na zaštiti javnih površina od lica koja se bave nelegalnom trgovinom komunalni policajci su izdali osam prekršajnih naloga, oduzete su 2.234 paklice cigareta, 49 kilograma voća i 71 komad razne robe”, navodi Novović.

Uskoro veća ovlašćenja i korišćenje ručnog spreja

Komunalni policajci uskoro bi mogli da dobiju i veća ovlašćenja, pa će, ako se usvoji ovaj zakon, moći da koriste ručni sprej sa nadražavajućim dejstvom, kao sredstvo prinude.

Cilj je, kako se navodi, da se uvede još jedno sredstvo prinude koje je blaže od upotrebe službene palice, a za koje se opravdano vjeruje da može postići veće efekte prilikom upotrebe fizičke snage od subjekta nadzor. Komunalni policajac je ovlašćen i da liši slobode učinioca prekršaja, zaustavi i privremeno isključi vozilo iz saobraćaja, kao i da pregleda predmete i privremeno ih oduzima.

Takođe, radi sprečavanja narušavanja komunalnog reda, komunalna policija može vršiti video nadzor određenog prostora, komunalnog objekta, odnosno komunalne infrastrukture. Predviđeno je da koriste mobilni video nadzor prilikom vršenja službene radnje komunalnog nadzora, a uređaji moraju biti vidljivi, sa istaknutim natpisom da je prostor ili objekat obezbijeđen video nadzorom, dok subjekat nadzora mora biti upozoren da se snima.

Dnevne novine

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com