UBISTVO MIGIJA KRUŠČIĆA: Zbog nelegalnog oružja devet godina robije - Volim Podgoricu

UBISTVO MIGIJA KRUŠČIĆA: Zbog nelegalnog oružja devet godina robije

Podgoričani Filip Bešović, Goran Rakošević, Dejan Vukašinović i Luka Bulatović osuđeni su na ukupno devet godina zatvora zbog nelegalnog oružja koje je pronađeno u takozvanim štek stanovima na Zabjelu i Starom aerodromu. Presudu je juče izrekla sudija Osnovnog suda u Podgorici Larisa MijuškovićStamatović.

Bešović i Rakočević osuđeni su na po tri godine zatvora zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Za isto djelo Bulatoviću je izrečena kazna od dvije godine robije. Okrivljeni Vukašinović osuđen je zbog krivičnog djela pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela i izrečena mu je godina robije.

Sudija Mijušković Stamatović u obrazloženju presude navela je da je odmjeravajući visinu kaznu koju će izreći okrivljenim, proje svega, imala u vidu veliku količinu oružja, kao i ubojnu moć naoružanja koja je oduzeta od okrivljenih. Ona je navela da je detaljnom analizom dokaza, odbrane okrivljenih, kao i iskaza svjedokaNikole Radoševića sud ocijenio da su okrivljeni izvršili krivično djelo na način kako je to objašnjeno u preciziranoj optužnici. Olakšavajuća okolnost po Bešovića je što ranije nije bio osuđivan, ali je, kako je naglasila sudija Mijušković Stamatović, otežavajuća okolnost bila vrsta i količina oružja koja je pronađena kod njih, odnosno naoružanje koje je velike razorne moći i ubojnog dejstva.

Rakočević i Bulatović nijesu imali olakšavajućih okolnosti, a otežavajuća je takođe bila količina oružja.

Sudija je naglasila i da je stava da su ovakve kazne adekvatne težini krivičnog djela i prilagođena ličnosti okrivljenih, te da je postojala opasnost da bi ovo oružje moglo biti iskorišćeno za izvršenje drugog krivičnog djela.

Okrivljeni Bešović, Rakočević, Vukašinović i Bulatović dio su kriminalne grupe koja se tereti za ubistvo Miodraga Migija Kruščića i ranjavanje novinarke ND „Vijesti” Olivere Lakić. Zbog toga se protiv njih i njihovih navodnih saučesnika vodi istraga u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici. Zbog oružja koje je pronađeno kod njih prilikom hapšenja predmet vodi Osnovno državno tužilaštvo i Osnovni sud u Podgorici.

Okrivljeni Bešović, iznoseći odbranu, priznao je da je oružje u stanu na Starom aerodromu njegovo, ali je rekao da sa naoružanjem iz stana na Zabjelu nema veze.

Okrivljeni Vukašinović pred kraj sudskog postupka naveo je da nema veze sa oružjem, a da mu je okrivljeni Rakočević ponudio 500 eura kako bi iz objekta na Starom aerodromu preuzeo oružje i predao mu ga kako bi pomogli Bešoviću koji je već bio uhapšen.

U završnim riječima tužilac je od suda tražio osuđujući presudu, dok je odbrana tražila da se Bulatović i Vukašinović oslobode krivice.

Advokat Miloš Vuksanović tražio je oslobađajuću presudu za Bulatovića, tvrdeći da je on neosnovano već godinu dana u pritvoru, a da se na optuženičkoj klupi našao spletom nesrećnih okolnosti, jer je na molbu Bešovića iznajmio stan ne znajući šta se u njemu nalazi.

Rakočevićev advokat Marko Kovač kazao je da sud treba da odbaci optužbu, odnosno obustavi postupak, i proglasi se nenadležnim jer je nezakonito voditi dva postupka za isto djelo.

– Okrivljeni su taoci preduge istrage VDT-a, koje je za odluku imalo neprirodno razdvajanje postupaka – kazao je Kovač.

(Dan)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com