Ako živite u ovom kraju, a voda u bunaru se OBOJILA, javite Ministarstvu poljoprivrede - Volim Podgoricu

Ako živite u ovom kraju, a voda u bunaru se OBOJILA, javite Ministarstvu poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede zamolilo je sve građane sa područja izvorišta Bolje sestre da, ukoliko primijete da se na privatnim bunarima pojavila „obojena voda“ o tome obavijeste Direktorat za vodoprivredu Ministarstva poljoprivredena ( kontakt tel. 020 482 108 od 7,00h do 16,00h ili e-mail adresu [email protected]), ili Geološki zavod([email protected])

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Geološkim i Hidrometeorološkim zavodima započelo je ispitivanje povezanosti podzemnih voda rijeke Cijevne sa obodnim izvorima, kao i izvorištem „Bolje sestre”, radi efikasnog praćenja pravaca kretanja podzemnih voda, kroz eksperimentalni tok.  

Ova aktivnost definisna je kao jedna od obaveza na nedavno održanom prvom sastanku Savjeta za vode koji je formirala Vlada sa zadatkom da kao savjetodavno i stručno tijelo doprinese realizaciji politika u oblasti vodoprivrede u cilju očuvanja i održivog upravljanja vodama u Crnoj Gori, kao i rješavanju brojnih lokalnih i globalnih izazova u oblasti voda. 

 Ispitivanje je započelo  danas primjenom standardnih istraživačkih metoda koje podrazumijevaju upuštanje specijalne supstance natrijum-fluorosceina koja se više decenija koristi u oblasti hidrogeologije za detektovanje pravaca kretanja podzemnih voda i razumijevanja povezanosti podzemnih i površinskih voda. Supstanca zelene boje, koja je bezopasna po čovjeka i okolinu upuštena je u istražnu bušotinu (pijezometar), na lokaciji Mahala, koja se nalazi 1000 metara uzvodno od ušća Cijevne u Moraču. 

Ispitivanje tokova podzemnih voda podržano je kroz IPA 2014 projekta „Jačanje kapaciteta u cilju implementacije Okvirne direktive o vodama“ koji implementira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa međuarodnim partnerima. Geološki zavod je dao punu naučnu podršku za realizaciju ovog zadatka, a dodatna istraživanja će sprovesti Hidrometeorolški zavod u cilju praćenja ispitivanih podzemnih tokova. 

Takođe, uključen je i Regionalni vodovod, čiji će eksperti pratiti stanje na izvoru Bolje sestre. Matematicki model koji je rađen u neposrednoj blizini bušotine pokazuje da bi se boja na izvoristu Bolje Sestre mogla pojaviti u naredne dvije do tri nedjelje, a ovo potkrijepljuje i činjenica brzog ustaljenja nivoa vode u bušotini. Svakako, ukoliko se ispostavi da se voda ne pojavi na izvoru Bolje sestre, onda ćemo imati podatak da ne postoji povezanost fluvioglacijalnih sedimenata ovog dijela Zetske ravnice sa izvorištem Bolje sestre usljed prirodne barijere rijeke Morače.

Iz Ministarstrtva navode da nema mjesta bojazni po kvalitet i bezbjednost vode, jer je unijeta supstanca bezopasna i po živa bića i životnu sredinu i brzo se razgrađuje.

Slična istraživanja biće sprovedena i na drugim lokacijama u Crnoj Gori u narednom periodu. Ovakva istraživanja u Crnoj Gori su rađena 80-tih godina i nikada nijesu završena sistematično i na način kako je to sada započeto. Plan je da se mapiraju sve podzemne vode u Crnoj Gori, kako bi se moglo sa sigurnošću ukazati na veze podzemnih voda i preventivno raditi na njihovoj zaštiti, kao najvažnijem prirodnom resursu u Crnoj Gori, što potkrepljuje i činjenica da 92% stanovništva koristi ovaj resurs za vodosnabdijevanje.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com