Home / NOVOSTI / APLIKACIJA KOJA JE ZALUDJELA SVIJET: Koristili ste Face App? Ovo će vas ZABRINUTI

APLIKACIJA KOJA JE ZALUDJELA SVIJET: Koristili ste Face App? Ovo će vas ZABRINUTI

Posljednjih nekoliko dana društvenim mrežama se šire fotografije na kojima su korisnici vidno ostarali, sve uz pomoć aplikacije FaceApp koja je postala planetarno popularna i viralna ne samo među običnim korisnicima već i među poznatima i slavnima.

Međutim, iza aplikacije koja je, na prvi pogled, osmišljena samo za zabavu krije se mračna strana.

Advokat Elizabet Potts Vajnstajn na Twitteru je upozorila na uslove korištenja aplikacije u kojima je pronašla zabrinjavajuće informacije.

Svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uslove korištenja FaceAppu daju “stalnu, neopozivu i besplatnu” dozvolu za “korištenje, reprodukciju, modifikovanje i adaptiranje objave, kao i prevođenje vašeg sadržaja”.

U prevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što god im treba, uključujući i reklame.

Ako ste instalirali aplikaciju, nemojte se iznenaditi ako vaša fotografija osvane na nekom oglasnom plakatu za, primjera radi, kondome, lijek protiv impotencije ili pak nešto treće.

Čak i ako korisnici imaju isključenu opciju pristupa fotografijama pohranjenima na njihovim uređajima, ova aplikacija tu opciju ignoriše i pristupa fotografijama.

Dodatno bi sve trebalo zabrinuti i činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, što znači da su svi podaci poslati u Rusiju. Naime, iza aplikacije koja je dostupna od 2017. godine stoji Jaroslav Gončarov, bivši inženjer Microsofta i Yandexa.

Vajnstajn je takođe upozorila da je to direktno kršenje europske Direktive o zaštiti ličnih podataka (GDPR).

Stručnajci već upozoravaju da bi aplikacija mogla, dugoročno, napraviti više štete nego koristi, ali uprkos tome i dalje ima visoke ocjene na App Store-u i Google Play Store-u.

Američki senator traži da FBI sprovede istragu o FaceApp

Američki senator iz redova demokrata Čak Šumer pozvao je FBI i Saveznu trgovinsku komisiju (FTC) da sprovedu istragu o ovoj aplikaciji.

“Viralna aplikacija za pametne telefone zahtijeva potpun i nepovratan pristup ličnim fotografijama i podacima, što može uzrokovati rizik po nacionalnu bezbjednost i privatnost miliona američkih građana”, naveo je Šumer u pismu direktoru FBI Kristoferu Vreju i predsjedniku FTC Džou Simonsu.

Pismo je usledilo nakon što je u sredu Nacionalni komitet demokrata (DNC) upozorio učesnike predsedničke kampanje 2020. da obrišu aplikaciju, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na izveštaj CNN-a.

Zato, ako ste apliakciju instalirali, preporučujemo da je uklonite sa svog uređaja kako biste zaštitili buduće fotografije i informacije. Ako pak niste, držite se podalje od nje.

 dnevnik.hr / N1

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com