PODGORICA: Koliko smo novca dali za proslavu Dana nezavisnosti? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Koliko smo novca dali za proslavu Dana nezavisnosti?

Nije poznato koliko sredstava iz javnih fondova je uloženo za organizaciju proslave Dana nezavisnosti – 21. maja, iza koje su stali Glavni grad, Ministarstvo kulture i Crnogorska kulturna mreža čiji predsjednik je juče zamjerio Javnom servisu što je ignorisao događaj “važan za državu.”

,,Neka Damjanović i dalje NAPLAĆUJE PATRIOTIZAM ali neka ne očekuje i bakšiš”

INCIDENT U ZGRADI TELEVIZIJE: Izlazi napolje DŽUKELO jedna, više NE MOŽEŠ da ulaziš u zgradu

Aleksandar Damjanović (CKM) je saopštio da je podnio prijavu protiv generalnog direktora RTCG-a Božidara Šundićakoji ga je navodno vrijeđao prije dva dana:”Gospodin Božidar Šundić koji je, pozdravljajući se sa mnom, povišenim tonom kazao da ja sa njim, kao generalnim direktorom RTCG-a, ne mogu da komuniciram, kao što sam to, po njegovim riječima, činio tokom komunikacije u vezi sa mojim nastojanjem da RTCG direktno prenosi proslavu upriličenu povodom proslave Dana nezavisnosti – 21. maja. Iznenađen i začuđen takvom reakcijom gospodina Šundića, pokušao sam da mu pojasnim da je obaveza RTCG-a, kao javnog servisa građana Crne Gore, da prenosi program upriličen u čast proslave 21. maja, kako bi isti mogli da vide svi građani Crne Gore”, objavio je Damjanović u saopštenju, navodeći da se to desilo u zgradi RTCG-a.

Šundić je negirao te navode, tvrdeći u reagovanju da su “nevolje sa domoljubom Damjanovićem proistekle iz njegove želje da, svečarskim prigodama, uređuje programe RTCG-a preko direktnih prenosa manifestacija, koje patriotski organizuje, ali istovremeno i pristojno naplaćuje”.

Organizator koncerata na Dvorskom trgu u Prijestonici i Trgu Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici bila je Crnogorska kulturna mreža (CKM), dok su zasebnu proslavu Dana nezavisnosti na uglu ulica Bokeška i Njegoševa organizovali Glavni grad i Ministarstvo kulture.

Na Cetinju su pjevale regionalne zvijezde Bojan Marović iIndira Forca, kao i članovi crnogorskog benda D-moll. Centralna proslava, pod sloganom “Crna Gora iznad svih”, bila je u Podgorici kraj spomenika Svetog Petra Cetinjskog gdje je takođe nastupao Marović i folk pjevač Aco Pejović.

Iz Vlade i Glavnog grada nijesu odgovorili koliko je koštala organizacija koncerata, kao ni da li je još neko finansijski pomogao i u kom iznosu. Više preduzeća, među kojima i neka u većinskom državnom vlasništu, bilo je sponzor događaja.

Iz Instituta Alternativa “Vijestima” je rečeno da je ovakav način podrške nezakonit i da treba da se objave podaci o tome koliko je potrošeno novca građana za organizovanje proslava. Iz Crnogorske kulturne mreže nijesu željeli da saopšte ko je finansijski pomogao, i u kom iznosu koncerte koji su održani na Trgu Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici i na Cetinju.

Predsjednik CKM-a Aleksandar Damjanović je, zamjerivši što su “Vijesti” više zainteresovane za finansijski dio projekta, umjesto da se izvještavale o njemu, izbjegao odgovor, i u ironično mejlu, saopštio da su događaje organizovali i platili osnivači i menadžeri “Vijesti”.

On je juče u saopštenju tvrdio da je nalog Šundiću da ne prenosi koncerte dao ministar kulture Aleksandar Bogdanović navodeći da “program ne zadovoljava određeni nivo kvaliteta da bi bio na RTCG-u”.

Šundić je negirao te navode, objasnivši da Damjanović sebi daje na značaju.

Brković: Savršen portret crnogorske političke elite

“Sve te proslave su indikator kakav je duhovni profil elite koja slavi. U suštini, proslave obično i nisu uslovljene formalnim razlogom već potrebom jedne elite da podigne simbolični spomenik sebi samoj. Tako je gotovo uvijek i gotovo svuda. Ta nepodnošljiva i naporna smjesa banalnosti, nacionalnog kiča, diletantizma, primitivizma i isprazne patetike – biće da je savršen portret crnogorske političke elite danas. Jedan beskrajni, hronični festival kiča”, smatra književnik Balša Brković.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com