Dodatnih 85 miliona eura za izgradnju auto-puta - Volim Podgoricu

Dodatnih 85 miliona eura za izgradnju auto-puta

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je da će, nakon potpisivanja tri priloga ugovora sa firmom CRBC, na izgradnju auto puta biti potrošeno još 85 miliona eura.

Odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Slavena Radunovića Nurković je podsjetio da su nedavno zaključena tri priloga ugovora o izgradnji auto puta.

On je rekao da će izgradnja prve faze petlje Smokovac koštati 33 miliona eura, izgradnja sistema za vodosnadbijevanje 14,2 miliona, a trajno napajanje električnom energijom mosta Moračica 4,8 miliona.  Nurković je kazao i da će Monteput uraditi napajanje strujom dionice u vrijednosti od 38,2 eura.

„Javnost je upoznata sa mogućnošću pojave naknadnih i nepredvidivih radova za čije finansiranje je rezervisana okvirna suma od 10 posto u odnosu na ugovorenu vrijednost. Dakle, ovo je nešto malo više od tih 10 posto koje su biile predviđene“, kazao je Nurković.

Radunović je kazao da je vrijednost auto puta već sada 900 miliona, ističući da će kilometar izgradnje biti 25 miliona po kilometru. On je rekao da je izgradnja najskupljeg auto-puta u Njemačkoj koštala 10 miliona eura po kilometru.

„Radili su ga njemački radnici i firme, sa najboljim kvalitetom,  a toliko ih je koštalo. Kod njih je najsavršeniji tunel na tom putu koštao 25 miliona po kilometru. Zašto naš auto-put košta ovoliko“, kazao je Radunović, na šta je Nurković kazao da su stručnjaci procjenili da je dionica auto-puta u Crnoj Gori najzahtjevnija u Evropi“.

Branko Radulović (DF) upozorio je da će izgradnja auto puta previše koštati, upozoravajući da kineske kompanije rade loše.

„Bio sam ja u Kini. Kad ideš preko njihovih puteva to je kao da ideš na magacu. Svi im putevi tresu“, rekao je Radulović.

Nurković je rekao da će se nakon izgradnje prve dionice auto-puta prioritetna izgradnja nastavka od Mateševa do Andrijevice koja će koštati 273 miliona eura. On je rekao da je za pripremu idejnog riješenja obezbijeđeno 5,4 miliona eura, kao i da je Ministarstvo apliciralo za dodjelu 54,6 miliona za kofinansiranje te dionice, što je 20 posto od procjenjenog kapitalnog izdatka.

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je da će Vlada nastaviti da pomaže kompaniju Montenegro airlines, jer je to praksa i država u regionu. On je istakao da crnogorska kompanija ne može da plati poreze i doprinose niti dugovanja, ističući da ona može da opstane samo uz restruktuiranje. Nurković je rekao su Vlade u regionu u teškim momentima ili pred privatizaciju ulagale novac u nacionalne avio kompanije, navodeći da je Srbija uložila 415 miliona a Croatia airlines 140 miliona.

„Znate koji je značaj ove kompanije i da u njoj radi više od 400 zaposlenih i od toga živi više od 400 porodica. Iammo školovano tehničko osoblje i pilote i zatvranje kompanije bi značio njihov siguran odlazak. Milioni su uloženi u njihovo školovanje. Uvijek u nju možete uvesti stečaj, ali posljedice bi bile ogromne“, kazao je Nurković i pojasnio da Montenegro airlines ima jaku inostranu konkurenciju, ali da je i pored toga imala 25 odsto učešća na tržištu.

Poslanik SDP Raško Konjević je upozorio da je Montenegro airlines od vlade dobila 20 miliona pomoći mimo zakonske proceudre, kao i da za poreze Aerodomima Crne Gore duguje 45 miliona. On je upozorio i da kompanija od februara 2013 ne plaća doprinose radnicima.

„Imala li Vlada ikakav plan za ovu kompaniju? Ko će da plati poreski dug za doprinose radnicima, jer to neko mora da plati? Ko će platiti dugovanja kompaniji aedromi i da li će neko odgovarati zbog toga“, kazao je Konjević navodeći da Vlada „sipa novac građana u rupu bez dna“.

Nurković kazao da je kompanija imala poreske dugove i kada je Konjević bio ministar finansija u vladi izbornog povjerenja i da je tada mogao tražiti blokadu računa Montenegroairlinesa i naplati dug ili uvede stečaj.

„Ti koji pominjete sada sa vama sjede u Vladi…. Vi nemate plan restrukturiranja jer bi ste ga do sad usvojili na Vladi. Unišiste fiskalni sistem zbog jedne kompanije. Mnogo je da nam ja iz oka pala“, kazao je Konjević.

Vijesti

1 komentar

  1. e neka će dodatnih koliko hoće za ovakav dragulj države ljepote vrijdnosti śutra prihoda državi koji će biti neizmjerljivi i da košta nekoliko milijardi ne treba žaliti E viva MNE !!!!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com