DRŽAVA GARANTOVALA: “Vektra” i “Milkraft” dobili po 3 MILIONA kredita, NISU VRATILI ni cent - Volim Podgoricu

DRŽAVA GARANTOVALA: “Vektra” i “Milkraft” dobili po 3 MILIONA kredita, NISU VRATILI ni cent

Poslanik SDP-a Raško Konjević zatražio je juče od ministra poljoprivrede Milutina Simovića da mu dostavi kompletnu dokumentaciju o kreditnim aranžmanima sa kompanijama “Milkraft Leche” i “Vektra Jakić” iz ADMAS programa. Ove kompanije dobile su po tri miliona dolara kredita iz Abu Dabi fonda za razvoj ali nijesu ni počeli sa njihovim vraćanje, dok je država dala garancije za cijeli projekat. On je tu dokumentaciju tražio u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

Konjević je prije dva dana u Skupštini dobio samo djelimičan odgovor na svoje poslaničko pitanje o ova dva sporna ugovora, za koje se interesuje i državno tužilaštvo.

Milkraft je trebao da izgradi mljekaru u Pavinom polju, ali je urađen samo dio građevinskih radova.

“U odgovoru na pitanje koje sam Vam postavio na sjednici posvećenoj premijerskom satu i poslaničkim pitanjima, 17.07.2019.godine izjavili ste da je Vlada na 128. sjednici održanoj 04.jula 2019.godine dala saglasnost na tekst Sporazuma o vansudskom poravnanju i načinu izmirivanja obaveza po osnovu raskinutog kredita dodijeljenog kompaniji Milkraft Leche D.O.O iz Bijelog Polja u okviru ADMAS programa. Koristeći Poslovničku mogućnost (član 50 Poslovnika Skupštine), potrebno je da mi dostavite kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na kreditni aranžman sa kompanijom Milkraft Leche D.O.O, uključujući i Sporazum o vansudskom poravnanju i načinu izmirivanja obaveza po osnovu raskinutog kredita, kao i svu propratnu dokumentaciju koju je Vlada imala na uvid prilikom odlučivanja”, naveo je Konjević.

On je zatražio i kompletnu dokumentaciju o kreditnom aranžmanu sa “Vektrom Jakić” u okviru istog projekta.

“Cijeneći opredjeljenje Vlade da svoj rad učini transparentnim, a da se u konkretnom slučaju radi o datim državnim garancijama koje će platiti građani Crne Gore, vjerujem da ćete u što kraćem roku (Poslovnički rok je 15 dana) dostaviti tražene materijale”, kazao je Konjević navodeći da očekuje da će ministar poštovati ustavnu nadležnost Skupštine da vrši kontrolu i nadzor rada izvršne vlasti.

Konjević je na sjednici kazao da je efekat od ovih projekata za državu nula eura, jer nema proizvodnje niti zaposlenih. Kompanije su uzele novac, za koje je država postala žirant.
“Cjelokupan posao u vezi sa fabrikom u Pavinom polju ima jasne indicije da se radi o pranju novca, po svim parametrima sumnjivih transakcija”, kazao je Konjević u Skupštini navodeći da je vlasnik Milkrafta konzul Crne Gore u Panami Dragan Burić.

Simović je tada naveo da su sa tom firmom potpisali sporazumni raskid ugovora i vansudsko poravnanje kojim joj je omogućeno da realizuju započetu investiciju iz sopstevenih sredstava do avgusta 2020. godine. Burić, kako je naveo ministar, treba Vladi i da uplati 105 hiljada eura, dostavi mjenice na preostali iznos duga kojeg treba izmiriti u 26 mjesečnih rata. U suprotnom Vlada će prinudno naplatiti taj dug od ove firme. “Milkraft leche” posluje negativno i ima negativnu vrijednost kapitala.

“Vlada investitoru koji ne poštuje nijednu odredbu osnovnog ugovora daje novi ugovor. Pa ovoga nema ni u Africi. Postupci države u slučaju Milkrafta su tipičan dokaz prijateljstva ili zloupotrebe. Nekome ko je nesolidan partner, za tri i po godine nije poštovao osnovne odredbe ugovora. Nije plaćao kamatu, nije gradio, vi sada kažete sporazumno raskidamo ugovor, dajući mu novi ugovor za investicije. To je bajka koju želite da prikažete građanima, jer činjenica da ovakvom partneru daje povjerenje govori o nečemu drugom. Problem je što vi želite da zaštitite prethodnika koji je ovim firmama davao kredite, a bile su do guše u poreskom dugu. Pričao nam je bajke, kao i vi što sad pričate. Bajka za lakovjerne, kao što ste pričali da će se u Pavinom polju proizvoditi sve i svašta i da će se izvoziti mlijeko u SAD”, naveo je Konjević u Skupštini.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com