DARMANOVIĆ: SPC se plaši gubitka monopola - Volim Podgoricu

DARMANOVIĆ: SPC se plaši gubitka monopola

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori plaši se gubitka nekih monopola u nekim stvarima, i nikakvog bezakonja i otimanja imovine neće biti, što garantuju odredbe predloženog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ocijenio je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

On je podsjetio da je zakon naišao na prihvatanje svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, osim Srpske pravoslavne crkve, koja naročito potencira pitanje imovine.

Međutim, nacrt toga zakona naišao je na pozitivno mišljenje Venecijanske komisije uz određenje prijedloge. Moram da kažem, jer sam i sam član tog tijela, da Venecijanska komisija nikada ne bi prihvatila zakonski tekst koji bi bio u suprotnosti sa evropskim standardima. Ili pak koji bi mogao biti oboren pred Evropskim sudom za ljudska prava. Ozbiljni ljudi su se time bavili. I mislim da nema opasnosti koje potencira Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Mislim da je nešto drugo posrijedi – da se SPC plaši gubitka nekih monopola u nekim stvarima. Nikakvog bezakonja i otimanja imovine neće biti i to garantuju odredbe zakona”, rekao je Darmanović za Glas Amerike.

On smatra da se radi o tome da će država odrediti koja će kulturna dobra Crne Gore doći pod državnu imovinu.

“Ali će korišćenje ostati isto. Postoji interesantan dokument o hramu Svetog Save u Beogradu. Korisnik je Srpska pravoslavna crkva a vlasnik država. U Crnoj Gori se ništa drugačije neće desiti sem takvog modela koji je uobičajen”, rekao je ministar vanjskih poslova.

Na pitanje kako to utiče na odnose Srbije i Crne Gore i kako će uticati, Darmanović je rekao: “Na naše odnose neće posebno uticati – sem ukoliko ne bude dodatnih problema između SPC i crnogorske države”.

Govoreći o tome da li se ovo pitanje politizuje, Darmanović je odgovorio da je SPC “prije svega politički činilac u Crnoj Gori pa onda vjerski”.

“Ali mislim da i crkveni velikodostojnici shvataju da neće biti onoga o čemu oni govore. Da je to prilično isforsirano. Da će se dijalog vratiti u neke racionalnije okvire”, rekao je Darmanović.

(Standard)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com