Home / NOVOSTI / Društvo / Niske plate tjeraju 300 DOKTORA
KBC

Niske plate tjeraju 300 DOKTORA

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je odgavarjući na pitanje poslanika da razmatraju povećanje plata doktorima, ali da je na snazi fiskalna konsolidacija, zbog čega nema dovoljno novca. Hrapović je na pitanje poslanika Branke Bošnjak da li će ministar podržati povećanje na osnovu zakona o zaradama u javnom sektoru, istakao da država ulaže u zdravstveni sistem.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak istakla je da neće imati ko da liječi građane Crne Gore, jer doktori odlaze zbog nezadovoljstva platama, a pacijenti su nezadovoljni.

“U Zakonu o zaradam u javnom sektoru iz 2014. bio je predlog da se povećaju plate, ali su predstavnici sindikata naveli da im to ograničava uvećavanje koeficijenata. Razmatramo povećanje zarada s Ministarstvom finansija, jer su osnovne plate ljekarima, priznajemo, niske. U skladu s mogućnostima države preduzećemo dalje korake. U zdravstvenom sistemu trenutno su zaposlena 8.294 radnika. Prosječna zarada ljekara u prvih šest mjeseci iznosi 1.000 eura. Ukupna sredstva za zarade 100 miliona eura. Smatrajući da je kadar osnov, Ministarstvo zdravlja sprovodi aktivnosti zaunapređenje standarda zaposlenih. Uložili smo mnogo na poboljšanje standarda, riješavajući stambena pitanja, uslove za rad i nagrade za ljekare”, ističe Hrapović.

Bošnjak ističe da se manipuliše platama ljekarima, jer to računaju sa dežurstvima.

“Ne plaća se ljekarima što rade i po 150 sati preko norme. Niko im to ne plaća, iako nas ljekari napuštaju. Oko 300 medicinskih radnika želi da ode iz zdravstvenog sistema”, rekla je Bošnjak.

(Dan)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com