TURISTA MANJE U JUNU I JULU Dolaze Kinezi i Evropljani, manje domaćih - Volim Podgoricu

TURISTA MANJE U JUNU I JULU Dolaze Kinezi i Evropljani, manje domaćih

Loše vremenske prilike u junu i julu donijele su probleme turističkim radnicima na Žabljaku zbog čega je posjeta lošila 3,5 odsto. Za razliku od njih Nacionalni park Durmitor veoma posjećen i to 40 odsto više nego prošle godine. Podaci iz ove godine pokazuju da sve više stranaca Kineza i nekih evropskih zemalja, a da manje domaćih i regionalnih posjećuje Žabljak, prenosi Pobjeda.

Ove sezone, kako pokazuju podaci revnosnija je naplata boravišne takste ona je porasla za 60 odsto.

Kako je Pobjedi kazala direktorica Turističke organizacije Žabljak Vanja Šarović ovaj grad je u nekom špicu turisičke sezone, ali svakako ove godine nemaju posjećenost kao prošle.

“Umnogome su uticale jako loše vremenske prilike i pad temperature. Dosta dana sa kišom pa trenutno u Žabljaku imamo negdje oko 60 posto popunjenosti kapaciteta. Naša bolja očekivanja su tek iza 20. jula i to je vrijeme kad najviše ljudi planira godišnje odmore. Tako da za period 20. jula do 20. avgusta možemo očekivati veliku popunjenost negdje 90 do 95 odsto”, kazala je Šarović.

Ona tvrdi da u odnosu na prošlu godinu generalno ima dosta razlika.

“April je bio jako dobar, mnogo bolji nego prošle godine, a u maju smo imali pad posjete što su uslovile loše vremenske prilike. Jun je bio na nivou prošle godine i evo početkom jula imamo pad do 3,5 odsto. U zavisnosti od toga, parametri Nacionalnaog parka Durmitor su u broju naplaćenih karata, pa tu bilježimo povećanje broja gostiju”, istakla je direktorica TO Zabljak.

Ono što raduje, kako je naglasila je da u junu ove godine imaju 60 odsto bolju naplatu boravišne takse i kada bi se gledalo po tom parametru ispalo bi da više imaju posjeta.

“Ti parametri ne mogu govoriti o tačnosti posjeta. Ono što je dobro iz ugla turističkih organizacija je da je umnogome smanjena siva ekonomija i da imamo bolju prijavu gostiju. Generalna je kampanja smanjenja sive ekonomije ne samo na Zabjaku nego na nivou Crne Gore”, navela je Šarović.

Dodaje da je dobro da su od prošle godine u Žabljaku dobili nekih 80 novih rješenja registrovanog privatnog smještaja.

“Od prošle godine osjetan je porast kineskih turista. Uglavnom su to turisti koji dolaze na jedan, dva dana, preko agencija”, rekla je Šarović tvrdeći da su u predsezoni imali i najviše turista iz Njemačke, nakon toga Francuske, Belgije.

“Smanjuje se broj turista iz regiona, a poveća iz Zapadne Evrope”, ističe direktorica TO Žabljak.

Što se tiče Nacionalnog parka “Durmitor” tu bilježe rekorde i kišovito vrijeme nije ništa poremetilo. U posjetu dolazi sve više ljubitelja prirode.

Kako je Pobjedi kazala magistar ekologije Ivana Džaković i stručni saradnik u Centru za posjetioce NP Durmitor prema podacima koji su urađeni prije desetak dana veća je posjećenost za 40 odsto nego u istom periodu prošle godine. Ona objašnjava da kišovito vrijeme što se tiče sezone, nije ništa poremetilo.

“Stranci planinare, ali u gradu je manje domaćih gostiju osjetno nego prošle godine. Ove godine imamo znatno više Kineza, oni su nam popunili taj prazni period od februara do maja”, naglasila je Džaković.

Goste privlači domaća hrana svi probaju jagnjetinu, cicvaru, pršutu sireve…

“Mnogo im je zanimljiv naš instrument gusle. Kad dođu u Centar za posjetioce gdje imamo suvenirnicu gdje su gusle oduševe se zvukom kad im mi puštimo neki snimak”, rekla je Džaković.

Za strance je, objašnjava Džaković, bitna međunardna zaštita UNESKO-a čega mi, dodaje ona, čini mi se nijesmo svijesni.

“Kanjon Tare, planina Durmitor, sam naziv UNESKO to strancima zvuči primamljivo i dovodi ih kod nas. Mnogi nijesu čuli za Žabljak, ali svi znaju za rijeku Taru i svi hoće da vide kanjon, da vide vidikovce, probaju rafting i planinaranje. Zadržavaju se tri četiri dana najviše. Posjećuju unakrsno sve parkove. Slete u Podgoricu, Tivat dođu kod nas i odavde idu na Biogradsko jezero ili u park Prokletije koji bilježi porast gostiju”, zaključila je Džaković.

1 komentar

  1. What your stating is totally accurate. I know that everyone must say the exact same issue, but I just believe that you set it in a way that absolutely everyone can recognize. I also appreciate the images you place in the following. They suit so properly with what youre hoping to say. Im certain youll achieve so a lot of men and women with what youve obtained to say.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com