TUŽNA SUDBINA PET SESTRICA Žive u kući staroj pola vijeka i NIKO IM NE DOLAZI - Volim Podgoricu

TUŽNA SUDBINA PET SESTRICA Žive u kući staroj pola vijeka i NIKO IM NE DOLAZI

Sestre Taša (2), Maša (5), Marta (6), Tijana (7) i Jovana (8) Košanin iz sela Lozno u Ibarskoj klisuri, 60 kilometara udaljenog od Kraljeva, odrastaju u kući na vrhu brda, odakle puca pogled na kanjon Ibra.

Ovako bi možda trebalo da započne jedna lijepa priča o sedmočlanoj porodici iz kuće na kraju sela, ali, nažalost, iza nje se krije strašno siromaštvo u kom odrastaju ove djevojčice.

– Rijetko idemo van sela, još rjeđe nam neko dolazi. U školu idemo pješice, nas tri, same… Prvi put sam iz sela otišla prošle godine, i to sa školom na Goč – počinje priču o svom djetinjstvu najstarija Jovana.

– U školu nas vodi Jovana. Marta i ja idemo s njom. Mama ne može ni Martu uvijek da vodi u predškolsko, jer mora da ostane kod kuće da bi čuvala Mašu i Tašu. Zato nas tri idemo zajedno – priča ona.

Sedmočlana porodica Košanin: samo kad bismo mogli da renoviramo kuću, sve bi bilo lakšeFOTO: N. BOŽOVIĆ / RAS SRBIJA
Sedmočlana porodica Košanin: samo kad bismo mogli da renoviramo kuću, sve bi bilo lakše
Devojčice, sve jedna dugoj do ramena, nemaju ništa od onog što imaju njihovi vršnjaci. Nemaju računare, ni mobilne telefone. Imaju samo prirodu.

– Nemamo igračke, Mi se igramo žmurke ili jurke. Igramo se sa psima i mačkama. Kupamo u potoku. Nama je dobro – stidljivo dobacuje Jovana, pokušavajući da ublaži sliku koja se pruža pred nama.

A ono što vidite je stvarno veoma loše. Kuća u kojoj žive stara je više od pola vijeka. I takva, sva nakrivljena i oronula, tek je odskoro njihova. Posle ostavinske rasprave dobili su još dvije sobe, ali je sve za renoviranje. U sobama je zemljani pod, izgledaju kao i prije više od 50 godina kada su sazidane. Tu su i klimavi sto za ručavanje i poneka stolica. U drugoj sobi dva kauča na kojima svi spavaju. Zarđali frižider brekće, ali radi, jedino je mašina za veš nešto novija. I to je cijelo pokućstvo porodice Košanin.

Tek odskoro radim u Ibarskim rudnicima. Počeo sam kao rudar u jamama, ali sam doživeo nezgodu. Sada radim na kapiji rudnika, ali plata nije dovoljna za renoviranje kuće, objašnjava otac MiroslavFOTO: N. BOŽOVIĆ / RAS SRBIJA

Kućni budžet im je veoma skroman. Iako žive na selu, nemaju ništa. Sve namirnice bukvalno moraju da kupe.

Dva kauča, zarđali frižider i nešto novija mašina za veš sva su imovina ove porodiceFOTO: N. BOŽOVIĆ / RAS SRBIJA

– Živimo na selu, ali nemamo ni bašticu. Kada se u potpunosti završi taj ostavinski postupak, nadamo se da ćemo dobiti nešto zemlje. Dječji dodatak su nam ukinuli kada je Miroslav počeo da radi. A onda se on povrijedio, otišao na bolovanje i mi nismo imali ništa – priča majka Marina, koja i sama ima zdravstvenih problema zbog kojih redovno mora da uzima terapiju.

– Mjesecima smo živjeli na veresiju, ali preživjeli smo. Samo kad bismo mogli da renoviramo kuću, mislim da bi sve bilo lakše – kaže majka pet djevojčica, piše Blic.

1 komentar

  1. Associations are typically powerful. Custom made is in fact extraordinarily vital, in addition to alter arrives rarely along with slowly. There’s pretty smaller division linked with job in to distinct responsibilities. As an alternative, every particular person is in fact very likely to execute a terrific number of duties, whilst duties differs somewhere between your genders.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com