U OVA 2 CG GRADA STRANCI NAJRAĐE OTVARAJU PREDUZEĆA - Volim Podgoricu

U OVA 2 CG GRADA STRANCI NAJRAĐE OTVARAJU PREDUZEĆA

Najviše preduzeća koja su u stranom vlasništvu u Crnoj Gori u prošloj godini bilo je u Podgorici, i to 33,4 odsto, pokazuju podaci Monstata. Značajan broj kompanija, čiji osnivači nijesu državljani Crne Gore, nalazi se u opštinama Budva i to 27,4 odsto, Baru 11,5 odsto i Herceg Novom osam odsto.

U PG i Budvi je dakle više od pola preduzeća osnovano.

– Prema procentualnom učešću preduzeća u stranom vlasništvu, koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji Crne Gore, posmatrano po zemljama porijekla vlasnika – osnivača, iz godine u godinu prednjače Rusi, i to 16,4 odsto – kazali su iz Monstata, prenosi Mina biznis.

Slijede vlasnici – osnivači porijeklom iz Srbije 17,5 odsto, Ukrajine 5,6 odsto, Italije 4,6 odsto i potom iz Bosne i Hercegovine, 3,9 odsto.

– Iz godine u godinu do značajnog procentualnog povećanja dolazi kod preduzeća koja se nalaze u vlasništvu građana i firmi koji su porijeklom iz Ukrajine – piše u saopštenju.

Prema procentualnom učešću preduzeća u stranom vlasništvu koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji Crne Gore, posmatrano po sektorima djelatnosti u prošloj godini, kao i u prethodnim godinama, prednjače sektori trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala 22,5 odsto, građevinarstvo 13,8 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 20,8 odsto i poslovanje nekretninama 7,3 odsto.

U svim sektorima djelatnosti, kao i u prethodnoj godini, najzastupljeniji poslovni subjekti su oni čiji su vlasnici porijeklom iz Rusije i Srbije.

– Takođe, može se zaključiti da su firme koji su u vlasništvu građana i kompanija porijeklom iz Kine i Italije, na teritoriji Crne Gore, najviše orijentisani na djelatnosti u okviru sektora trgovina na veliko i trgovina na malo i popravka motornih vozila i motocikala – objasnili su iz Monstata.

 

dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com