JESTE LI OSJETILI ZEMLJOTRES? Stručnjaci kažu da je REGION u opasnosti do 24. jula zbog PUNOG MJESECA - Volim Podgoricu

JESTE LI OSJETILI ZEMLJOTRES? Stručnjaci kažu da je REGION u opasnosti do 24. jula zbog PUNOG MJESECA

Snažan zemljotres jačine 4,3 stepena Rihterove skale, pogodio je jutros u 9.05 časova okolinu Tuzle, a osjetio se u Vojvodini, Beogradu na višim spratovima zgrada, kao i u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Crnoj Gori.

Stručnjaci tvrde da razlog ove pojave može biti i prisustvo punog Mjeseca, koje je najavljeno sve do 24. jula.

Sekretar iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” Milan Jeličić, objasnio je za “Telegraf” kako pun Mjesec može uticati na pojave zemljotresa.

– Mjesec u svakom slučaju djeluje na Zemlju na taj način što imamo plimu i oseku. Postojala je statistička analiza koja pokazuje da kada je pun Mjesec ima više zemljotresa – rekao je Jeličić.

Prema njegovim riječima, Zemljina kora nije iz jednog komada nego je ona sastavljena od kontinentalnih ploča koje plivaju po unutrašnjosti Zemlje koja je u usijanom tečnom stanju.

– Zemlja se okreće oko svoje ose i sve te ploče žele da stignu i teže ka ekvatoru, one se tada sudaraju i postoji ta napetost među njima. Tada se dešava da jedna ploča sklizne i nastane zemljotres – objasnio je Milan Jeličić.

Da podsjetimo, pun Mesec pojavio se 17. jula, ali se, prema najavama stručnjaka, njegovo prisustvo može očekivati sve do 24. jula.

To znači da bi se potresi, slabiji ili jači, mogli osjetiti u regionu.

Kako su tručnjaci objašnjavali prethodnih godina za Telegraf.rs, zemljotres ne nastaje ni iz čega, već se energija akumulira i nekoliko godina, zavisno od magnitude, a u tom periodu se pojavljuju razni predznaci zemljotresa, ponekad su to “rojevi” slabijih zemljotresa, geofizičke promjene ili drugi.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com