Crnoj Gori ne izručuju sedam najtraženijih bjegunaca - Volim Podgoricu

Crnoj Gori ne izručuju sedam najtraženijih bjegunaca

Više država u regionu ignorisalo je zahtjeve Crne Gore za ekstradiciju najtraženijih bjegunaca koji su uhapšeni van naše teritorije.

Više puta do sada odjeknula je vijest da Srbija „odbija” da Crnoj Gori izruči bivšeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića i njegovog sina Miloša. Njih istražni organi potražuju zbog sudskog postupka koji se vodi u podgoričkom Višem sudu. Miloša traže i zbog izdržavanja zatvorske kazne. Crnogorsko Ministarstvo pravde uputilo je zahtjev za izručenje Svetozara Marovića Srbiji, ali ni nakon toga nema konkretnog djelovanja susjedne zemlje. Miloš je, kao i njegov otac, priznao da je bio dio kriminalne grupe, koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinski budžet za 1,4 miliona eura.

Policije Crne Gore raspisala je potjernicu za Jovicom Vukotićem, koji je u policijskoj evidenciji označen kao vođe „škaljarskog klana”, zbog pokušaja ubistva. Prema navodima istrage, on je prije tri godine pucao na Vojina Stupara, navodnog člana „kavačkog klana”. Stupar je tada teško ranjen. Sa ovim djelom povezuju se i Milić Minja Šaković Igor Dedović, bliski „škaljarskom klanu”.

Nesvakidašnje ali istinito, Jovica Zindović uspio je da pobjegne policiji bjelopoljskog zatvora kada mu je dozvoljena posjeta teško bolesnom članu porodice. On je uhapšen na beogradskom aerodromu po Interpolovoj potjernici Crne Gore zbog odsluženja zatvorske kazne od 15 godina zatvora za ubistvo Luke Popovića 2013. godine u hotelu „Enigma” na Žabljaku. U medijima je predstavljen i kao bivši zet i saradnik Darka Šarića. Trenutno se nalazi u Srbiji, gdje mu se sudi za krivična djela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nezakonita proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivinih materija i falsifikovanje isprava.

Crna Gora čeka i na izručenje Erogena Brajovića, kojeg Specijalno tužilaštvo tereti da je formirao kriminalnu grupu koja je planirala ubistva. Brajovića je uhapsila albanska policija koja ga sumnjiči za tri ubistva. Brajović se u Crnoj Gori zvanično tereti za pokušaj ubistva jednog od braće Lambulić i spremanje krvne osvete. Istražitelji vjeruju da je organizovao i unajmio dvije osobe radi izvršenja likvidacija na teritoriji Crne Gore. Povezuje se i sa „škaljarskim klanom”. Njega su „škaljarci”, navodno, unajmili radi izvršenja više likvidacija. Istragom je utvrđeno da je on zbog toga predvodio jednu od tri kriminalne grupe. Prema navodima iz naredbe o pokretanju istrage, te grupe imaju ukupno 15 članova. Na teret im se stavlja više krivičnih djela – teška ubistva, pokušaji ubistva i podstrekavanja na ubistva, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, zelenaštvo… Kotorani, Nikšićani i Albanci koji su pripadali grupama, između ostalog, sumnjiče se i za pokušaj stravične likvidacije Novljanina Duška Roganovića i za ubistva njegovog strica Nika Roganovića i Kotoranina Gorana Lenca. Sumnjiče se i da su planirali likvidacije nekoliko visokih policijskih funkcionera.

Podgoričanin Mario Milošević, koji je uhapšen u Prištini po crnogorskoj potjernici zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Radomira Đuričkovića, tražio je od tamošnjih organa da odmah bude izručen Crnoj Gori. Na Kosovu se tereti za nedozvoljeno posjedovanje oružja, 25 grama marihuane i falsifikovanje dokumenata. Milošević je demantovao navode crnogorske policije da je umješan u ubistvo Miodraga Migija Kruščića i ranjavanje novinarke Olivere Lakić. On je putem pisma upućenog javnosti izričito negirao saopštenje policije i naglasio da, što se njega tiče, policija nije rasvijetlila ova krivična djela.

– Nevjerovatne su i izmišljotine da sam, navodno, u više navrata, ulazio na teritoriju države Crne Gore sa Kosova. To nije tačno! Da sam nogom zgazio na teritoriju Crne Gore, siguran sam da bih istog momenta bio uhapšen. Ne bi valjda policija, koja me potražuje, pustila da se slobodno krećem po Crnoj Gori – naveo je tada Milošević.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com