NESTALA GOMILA PLASTIKE IZ CENTRA: Aparati za vodu već uklonjeni, urodile brojne kritike građana? - Volim Podgoricu

NESTALA GOMILA PLASTIKE IZ CENTRA: Aparati za vodu već uklonjeni, urodile brojne kritike građana?

Podgoričani i posjetioci glavnog grada popili su ovih dana oko 400 litara vode, i to samo sa pet lokacija na kojima su postavljeni aparati za vodu.

Ili to, ili su nadležni, nakon oštre kritike i šala na društvenim mrežama, ipak odlučili da je pametnije da aparate za vodu, od kojih je većina postavljena u blizini javnih česmi, sami uklone.

Zašto ne obnavljaju česme koje već imamo?(Foto: Boris Pejović)

Kako god, aparata za vodu koji su postavljeni i promovisani 17. jula, u petak prijepodne nije bilo u centru Podgorice.

Nije ih bilo ni juče.

Iz Glavnog grada nedavno su najavili da su, “u saradni sa prijateljima grada – Durmitorskom izvorskom vodom – DIVA”, odlučili da u ljetnjim mjesecima obezbijede osvježenje za stanovnike i posjetioce Podgorice.

Saopštenje kojim je aktivnost najavljena, objavljeno je na zvaničnom veb sajtu podgorica.me 8. jula, a devet dana kasnije, na društvenoj mreži Fejsbuk, objavljena je i informacija da su na pet lokacija u gradu postavili pet aparata za vodu.

U pitanju su klasični aparati za poslovne prostorije i domaćinstva, koji koriste bidone od pet, odnosno šest litara.

Aparati su, kako je saopšteno iz Glavnog grada, postavljeni na Trgu nezavisnosti, Trgu Argentina, Trgu vojvode Bećir-bega Osmanagića, odnosno kod Sahat kule, na brdu Gorica, te na platou kod spomenika Svetom Petru Cetinjskom. Kazali su i da je vodu za piće obezbijedila firma koja pakuje vodu “Diva”, te da je u pitanju donacija od ukupno 100 galona, odnosno oko 380 litara vode.

Iz Glavnog grada pohvalili su se i da su, kako bi voda tokom cijelog dana bila svježa i hladna, za akciju obezbijedili “neophodnu infrastrukturu” – napajanje električnom energijom.

Dodaju i da su prilikom odabira lokacija vodili računa o posjećenosti, ali i činjenici “da blizini ne postoje fukncionalne javne česme sa ispravnom vodom za piće”.

Česma u centru Podgorice(Foto: Boris Pejović)

Vijest o postavljanju aparata na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, uz rijetke pohvalne komentare, naišla je uglavnom na kritike.

Kako je jedan od aparata postavljen na Trgu nezavisnosti, korisnici su podsjetili da je samo u tom dijelu grada postavljeno najmanje pet javnih česmi – dvije na samom Trgu, jedna u Zlatarskoj ulici, dvije u Hercegovačkoj – u dijelu prema nekadašnjem bioskopu “Kultura”, još dvije u blizini Crnogorskog narodnog pozorišta…

“Mogli su da doniraju javne česme, umjesto ovog proizvođača plastičnog otpada… ovo je jednokratko rješenje i jeftina reklama”, “Evo gledam cio dan, vodomat na metar od ispravne česme… htio sam da odem da na vodomat isperem čašu, pa naspem sa normalne… ili spremim čaj”, neki su od komentara koji su objavljeni na Fejsbuk stranici Glavnog grada.

Ovakvi aparati troše električnu energiju i doprinose gomilanju plastike, smatra jedna od učesnica u diskusiji, uz pitanje je li moguće uložiti u kvalitetne i funkcionalne česme.

“Podgorica ima odličnu vodu, flaširana je sasvim izlišna”, kazala je ona.
U Podgorici je, navodi se to i u saopštenju Glavnog grada o postavljanju aparata, u funkciji 40 javnih česama i one su postavljene u svim djelovima grada.

Iz PG biroa nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” kojim motivom su uopšte bili vođeni kada su se odlučili za postavljanje aparata.

Nije odgovoreno ni na pitanje o kvalitetu postojećih česmi, ali ni, ako neke od njih nisu u dobrom stanju, zašto se nisu odlučili za njihovu rekonstrukciju.

Kako su u saopštenju naveli da su prilikom izbora lokacija za aparate vodili računa da oni, pored ostalog, budu postavljeni tamo gdje nema dobre vode za piće, iz PG biroa nisu odgovorili ni da li to znači da voda recimo u centru grada nije dobrog kvaliteta.

“Vijestima” nije odgovoreno ni zašto, ako je to slučaj, građani nemaju i zvaničnu informaciju o tome.

Glavni grad je 2015. pripremio dokument, u kojem se kao jedna od prioritetnih mjera za adaptaciju na klimatske promjene navodi i unaprjeđene sistema gradskih fontana i – javnih česmi.

U pitanju je mjera na dugi rok, za čiju realizaciju bi, kako je planirano, bili zaduženi Agencija za izgradnju i razvoj i Vodovod Podgorica. Oznaka prioriteta za taj plan je “srednji”.

KOD: Da ponude sistemsko rješenje

Iz Organizacije KOD podržavaju svaku akciju kojom se građanima dodatno obezbjeđuje voda, ali smatraju da je Glavni grad trebalo da ponudi sistemsko rješenje i da bi u što više kvartova u gradu trebalo da postoje javne česme.

“Što više mjesta za vodu – to bolje, jer će život građana biti ugodniji – samim tim i produktivniji.

Glavni grad bi trebalo da ponudi sistemsko rješenje, da to postane praksa, da ti aparati budu stalno dostupni građanima.

Ta potreba je posebno izražena u ljetnjim mjesecima.

Isto tako, trebalo bi uvesti dodatne javne česme, odnosno sanirati kvarove na onim postojećim, ali i opraviti brojne oštećene hidrante, koji mogu poslužiti za navodnjavanje zelenih površina kako bi tokom ljetnjih mjeseca, i uz pomoć građana, bilo sačuvano zelenilo i bila pojačana prevencija od požara na tim površinama”, kazao je “Vijestima” Mirza Krnić iz KOD-a.

Smatra i da je neophodno smanjiti gubitke u vodovodnom sistemu.
“Gubici su u Podgorici na kraju 2017. bili 48,54 odsto.

Tako bi voda koja se gubi, bila zapravo sačuvana za građane, stabla i zelene površine uopšte”, poručio je on.

Za preko pola vijeka postavljene samo četiri nove česme

Podgorica je od 1954. do danas dobila samo četiri nove česme, ako je sudeći prema statistici sa sajta Vodovoda, odnosno statistici koju navode iz Glavnog grada.

Na sajtu Vodovoda navodi se da je, nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine izgrađen prvi projekat vodovoda u gradu, te da su tokom 1952. izgrađeni kaptaža na Marezi sa pumpnom stanicom i dovodni cjevovod od Mareze do Podgorice. Voda sa Mareze je kroz 15 javnih česama potekla 1. marta, 1953, a “arterije gradskog vodovoda”, navodi se na stranici www.vikpg.me, “ubrzo postaju sve brojnije i već 1954. postavljeno je 36 javnih česmi”.

U nedavno objavljenom saopštenju o aparatima za vodu, iz Glavnog grada su kazali da je u gradu u funkciji ukupno 40 javnih česama.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com