NOVI UDAR NA NOVČANIK GRAĐANA: U Skupštini će pojedinačno dijeliti od 4.000 do 15.000 eura - Volim Podgoricu

NOVI UDAR NA NOVČANIK GRAĐANA: U Skupštini će pojedinačno dijeliti od 4.000 do 15.000 eura

Dio zaposlenih u Skupštini Crne Gore ponovo bi trebalo da dobije kredite za stanove ili nedostajuća sredstva za adaptaciju, a u toku je izrada lista na osnovu zasad neformalnog plana u Generalnom sekretarijatu – čija je to i nadležnost, saznaju “Vijesti”.

Planirano je da se pojedinačno dijeli od 4.000 eura do 15.000 eura, potvrdilo je više sagovornika.

Više sagovornika kazalo je “Vijestima” da zvanične odluke o podjeli novca i nema, već da se interno dogovara sa pojedincima u službi parlamenta da upute zahtjeve Generalnom sekretarijatu, koji bi potom to ozvaničio.

Iz Skupštine Crne Gore zvanično navode da “ove godine nije dodijelila niti jedan euro za rješavanje stambenih pitanja i adaptaciju stanova zaposlenih”.

“S tim u vezi, nije donesena ni Odluka kojom bi pomenuta sredstva bila raspodijeljena u navedene svrhe”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Novčanu podršku planiraju za savjetnike u kabinetu predsjednika parlamenta Ivana Brajovića, koji su i ranije bili na listi onih kojima je trebala kreditna podrška, ali i stručna lica u drugim sektorima.

Planirano je,kako tvrde izvori “Vijesti” iz parlamenta, da 20 službenika dobije novac za adaptaciju stana i još 20 službenika za kredit za stan i to “na ruke”.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović pokrenuo je ovo pitanje, a o novoj tranši pomoći govorio je u ponedjeljak na skupštinskoj sjednici. On je iz Generalnog sekretarijata dobio informaciju da “u ovoj godini nije vršena dodjela sredstava zaposlenima za rješavanje stambenih pitanja, odnosno adaptaciju”.

“Niti je u ovom periodu donesena odluka o tom pitanju”, navodi se u odgovoru Damjanoviću koji mu je uputio generalni sekretar Aleksandar Jovićević.

Na zahtjev za slobodan pristup informacijama, iz Skupštine je “Vijestima” dostavljena rang-lista službenika koji su prošle godine konkurisali za kredite.

Iako je u toku racionalizacija državne uprave, u okviru koje Ministarstvo javne uprave juče poziva službenike na sporazumni prestanak radnog odnosa, u parlamentu ne brinu.

Godinama se nagomilava broj zaposlenih, a od dolaska nove uprave nakon parlamentarnih izbora, kada je Brajović preuzeo čelo Skupštine, došlo je preko 50 novih službenika.

Većina njih su pristalice Socijaldemokrata, čiji je Brajović lider, ili DPS-a koji drži potpredsjedničko mjesto u parlamentu i ključne odbore.

SD je uzeo i mjesto generalnog sekretara parlamenta i na taj način u potpunosti preuzeo kontrolu i nad finansijama Skupštine.

Novac, pare, euri
Podobni službenici prijavljuju koliko im treba: (ilustracija)(Foto: Shutterstock)

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet u ovom sazivu nije uopšte razmatrao kako se troše pare iz kase parlamenta.

Novim predlogom Pravilnika o sistematizaciji na koji je juče skupštinski Administrativni odbor dao saglasnost i dalje se povećava broj zaposlenih, pa je planirano da bude 275 zaposlenih. Kolegijum predsjednika parlamenta je ranije dao političku saglasnost.
Skupština Crne Gore je raspodijelila prošle godine 180 hiljada eura za stambene kredite službenika u parlamentu, iako to nije predviđeno budžetom za 2018. godinu. Među službenicima koji su dobili kredite ima i onih koji su u imovinskim kartonima prijavili da imaju najmanje dva stana.

Odlukom rukovodstva Skupštine sredinom januara je raspisan oglas za dodjelu kredita za poboljšanje uslova stanovanja u pojedinačnim iznosima do 10 hiljada eura, a za dodjelu kredita bilo je namijenjeno ukupno 300 hiljada eura.

Preostalih 120.000 bilo je za učešće u bankama za dobijanje kredita.

Na čelu stambene komisije Skupštine, koja ima četiri člana, je zamjenik generalnog sekretara Mersudin Gredić (Bošnjačka stranka).

Parlament je godinama veoma ažuran u podjeli stanova zaposlenima, dok Vlada uglavnom vodi računa o javnim funkcionerima, među kojima sudijama i tužiocima koji imaju poseban stambeni fond.

MJU nudi otpremnine da se rastereti državni budžet

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović ponudila je zaposlenika u državnoj i lokalnoj samoupravi sporazumni prestanak radnog odnosa uz otpremnine. MJU je juče objavilo da su poziv uputili u skladu Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, te zaključkom Vlade od 11. jula 2019.

Na taj poziv, objašnjavaju, mogu se prijaviti zaposleni u službi državnog organa, organu državne uprave, sudu, državnom tužilaštvu, fondu, kao i u drugim organima. Takođe zaposleni u organima i službama lokalne uprave, nezavisnim ili regulatornim tijelima, zaposleni u ustanovi čiji je osnivač država ili lokalna samouprava, u agenciji, policijski službenici. Mogu se prijaviti zaposleni koji imaju najmanje šest godina radnog staža, a predviđena otpremnina je u visini do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog.

“Javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa se realizuje u okviru Plana optimizacije javne uprave 2018-2020. Cilj optimizacije je da se pruži podrška uspostavljanju administracije koja na kvalitetniji način odgovara na potrebe građana i privatnog sektora uz istovremeno rasterećivanje državnog i opštinskih budžeta”, navodi MJU.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com