Mitropolit Amfilohije blagoslovio Sabor pravoslavne omladine Crne Gore - Volim Podgoricu

Mitropolit Amfilohije blagoslovio Sabor pravoslavne omladine Crne Gore

 

Povodom slave sveštene carske lavre Manastira Svetoga arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci kod Tivta i Sabora pravoslavne omladine Crne Gore, Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sa Preosvećenim Episkopom pakračko – slavonskim g. Jovanom služio je danas, 26. jula, na Sabor Svetog Arhangela Gavrila, Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva i vjernog naroda.

Nakon pročitanog začala iz Svetog jevanđelja, vladika Jovan je svoje arhipastirsko slovo počeo pojašnjenjem da kada tumačimo Jevanđelje, moramo znati da je prvi i osnovni nivo Jevanđelja činjenica da starozavjetnom jevrejskom narodu i prvoj Crkvi Božijoj dolazi obećani Mesija kojega je jevrejski narod čekao kroz cijelu svoju istoriju. Gospod je Mojsiju, koji je proveo jevrejski narod preko Crvenog mora i 40 godina preko pustinje, rekao da neće ući u Obećanu zemlju, nego da će je vidjeti sa gore Nebo u Jordanu, gdje će i ostaviti svoje kosti. Sve je to iz razloga, objasnio je vladika, da ne bi Mojsije postao, u srcu i umu jevrejskog naroda, neki drugi Mesija koga će oni obožavati, osim živoga Boga.

„I evo sada tom narodu, kome je rečeno da će doći Mesija koji će izmijeniti sav svijet i postaviti jevrejski narod, tj. Crkvu Božiju iznad svih naroda dati im Obećanu zemlju, dolazi ovaj Mesija“, kazao je vladika.

Taj Mesija šalje svoje sljedbenike, apostole, i kaže Evo vam dajem vlast da stajete na zmije i škorpije i na svu silu vražiju i ništa vam neće nauditi. To Jevrejima izgleda kao da je došao konačno onaj koji vlada svijetom i koji će im cijeli svijet pod noge pokoriti. Ali on govori. Ne radujte se tome što vam se duhovi pokoravaju, znači ne samo da mogu stajati na zmije i škorpije, nego se i angeli koji se danas slave pokoravaju apostolima – učenicima Hristovim, onima koji su sljedbenici toga Mesije, nego kaže: Ne radujte se vlasti koju ste dobili, nego što su imena vaša napisana na nebesima.

„Gle kako strašnu riječ govori Gospod Jevrejima koji očekuju da se Carstvo ostvari sada, odmah i i ovdje u ovom svijetu i vremenu, sa ovim ljudima. Oni očekuju da Hristos ne bude Spasitelj, nego da bude upravitelj, Gospodar, car nad Izrailjem i cijelim narodom, da vide u svojim rukama plodove Njegovog Carstva, da vide bogatstvo i vlast“, besjedio je Preosvećeni Episkop Jovan.

Pojasnio je da Gospod govori da Njegovo Carstvo nije od ovog svijeta i da je važno što su imena vaša napisana na nebesima.

„Što znači da će Carstvo koje dolazi biti neko drugo. Strašna jeres za jevrejski narod i fariseje – njegove učitelje, sadukeje koji nijesu vjerovali da postoji vaskrsenje. Strašna riječ za sve učene, za sve koji su oblikovali jevrejski narod u trenutku kad im dolazi Mesije.“

U daljoj besjedi Episkop pakračko – slavonski Jovan je tumačio riječi Gospodnje: Hvalim te, Oče, Gospode neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i razboritih, a otkrio to bezazlenima:

„Što će reći: Hvalim te Bože, Gospode što si mi dao ove apostole, koje uzeh od ribara – prostih ljudi, koje uzeh kao Natanila koji povjerova zato što mu rekoh vidjeo sam te pod smokvom, i od njih napravih učitelje svijeta. Oni će biti prvi među onima čija su imena napisana na nebesima u Carstvu Božijem koje je Carstvo koje dolazi: Carstvo Oca, Sina i Duha Svetoga – Trojice jednosušne i nerazdjeljive kojoj je slava u vjekove. Amin!“

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije nakon što je blagosiljao i prerezao slavski kolač, čestitao je praznik i blagoslovio Sabor pravoslavne omladine Crne Gore koji je počeo danas na temeljima ove drevne svetinje, a čij je domaćin ove godine Miholjski zbor.

„Ovo je 26. sabranje naše omladine – onih koji su kršteni u ime Hristove. Mladost njihova se obnavlja kao orlovska, jer nijesu mladi samo oni koji su tjelesno mladi, već i oni koji su podmlađeni Tijelom i Krvlju Hristovom, koji se Njime podmlađuju i zadobijaju vječnu mladost. “

Vladika je kazao da su se ovdje već 1800 godina podmlađivala čitava pokoljenja, kao i da toliko i traju sabranja u ovoj svetinji još od vremena prvog hrišćanskog mučenika, čije su mošti pronađene prilikom iskopavanja na ovom lokalitetu. Od tada pa do donas u ovoj svetinji se pjeva Bogu živome na svim zemaljskim jezicima:

„Ovdje se kroz vjekove sabiraju, krštavaju i podmlađuju mladošću Hristovom, angelskom mladošću ne samo oni koji su ovdje primali angelski čin, monasi i jeromonasi, nego svi koji se krštavaju u ime Gospodnje. Zato posebno čestitamo slavu našoj, ali i svepravoslavnoj omladini.“

Naglašavajući da su Sveti arhangeli Gavrilo i Mihailo svojim prisustvom uvijek podmlađivali i angelskom silom i blagodaću ispunjavali one koji su se ovdje sabirali kroz vjekove, vladika Amfilohije je položio nadu u Boga da će se ova svetinja Božija obnoviti i pozvao sve da obećaju da od danas počinje njena obnova, što su prisutni i učinili.

„Danas počinjemo sa obnovom hrama Svetih arhistratiga Gavrila i Mihaila, nadam se da će i oni koji su u Crnoj Gori zaduženi za kulturu dati saglasnost, jer su zaduženi da čuvaju i obnavljaju svetinje“, rekao je Mitropolit ističući da je narod dao svoju saglasnost kao i sabranja kroz 18000 godina.

Naglasio je da ova svetinja na Miholjskoj prevlaci nije spomenik zato što ima hiljadu kamenja, nego zato što je u njoj kroz vjekove ugrađeno hiljade i hiljade duša:

„Zato je ova svetinja toliko značajna ne samo za Crnu Goru i naš narod, nego za Istok i Zapad. Ovdje smo kroz vjekove svjedočili da smo Istok na Zapadu i Zapad na Istoku. Najblagoslovenije sjeme koje je Zapad dao, Svetih benediktinaca monaha je ovdje posijano i ono do danas niče. I sjeme Istoka pravoslavno, preko Svetoga Save i Ilariona prvoga zetskog episkopa, od 13. vijeka, zajedno sa sjemenom Svetih benediktinaca, kroz vjekove je donosilo živoga i blagoslovenoga ploda.“

Kako bi to bili i ubuduće, i da ovo ne bude ruševina, jer nijesmo čuvari ruševina nego obnovitelji svojih duša i duše zemaljskih naroda i drevnih svetinja, Visokopreosvećeni vladika je izrazio nadu da će se Sveta služba Božija iduće godine služiti ispod zlatnoga krsta na hramu a ne kao danas napolje:

„U to ime primite blagoslov Božiji i neka vas mladost Hristova, bogočovječanska vječna i neprolazna, podmladi i učini sve mladima. Zdravo bili na mnogaja i blagaja ljeta“, poručio je Visokopreosvećeni Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije sabranoj omladini na Miholjskoj prevlaci.

Učesnici ovogodišnjeg Sabora imali su posebnu radost i blagoslov da cjelivaju Čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice – Pobjediteljne koja je 20. jula stigla iz Ruske pravoslavne crkve na blagoslov vjernom narodu Crne Gore.

U okviru ovog crkveno narodnog sabranja, Miholjski zbor organizovao je bogat kulturno umjetnički program.

Sabor pravoslavne omladine tradicionalno je okupio veliki broj mladih a ove godine je obogaćen i Međunarodnom duhovnom akademijom „Sveti Jevstatije Prevlački“ koja je počela 23. jula i trajaće do 3. avgusta.

Mitropolija

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com