“Dvije decenije ŽMURE na devastaciju Morače” - Volim Podgoricu

“Dvije decenije ŽMURE na devastaciju Morače”

Prije neki dan sreli su se potpredsjednik Vlade Milutin Simović i gradonačelnik Ivan Vuković, i, tek nakon što su odgledali film o tome kako izgleda korito rijeke Morače u donjem toku, konstatovali evidentnu devastaciju, nelegalnu eksploataciju šljunka i značajne ekološke probleme na ovoj lokaciji. Kakvo licemjerje jer problem o kojem gospoda tek sada gleda film traje najmanje dvije decenije, ocijenio je Vladimir Čađenović, predsjednik Odbora Demokrata Glavnog grada.

–Od tih dvije decenije Milutin Simović je najmanje dvije trećine tog perioda proveo na funkciji ministra poljoprivrede i bio resorno zadužen i odgovoran za ovu roblematiku. To znači da Simović dvije decenije namjerno okreće glavu i žmuri kada su u pitanju izgled i dešavanja u koritu rijeke Morače na potezu nizvodno od KAP-a do ušća u Skadarsko jezero. Za tih dvije decenije miljenici DPS vrhuške su iz korita rijeke Morače na ovom potezu izvukli desetine miliona kubika šljunka, a da ni na svaki stoti izvađeni kubik nijesu platili propisane obaveze državi. To daljje znači da su desetine miliona eura, umjesto da pripadnu državi, Glavnom gradu i mjesnom stanovništvu, prisvojene od privilegovanih pojedinaca. Ekonomska moć kompanija Bemaks, Montenegropetrol, Cijevna komerc i Čelebić, u velikoj mjeri, počiva na decenijskom uživanju ogromnih privilegija nekontrolisane eksploatacije šljunka iz korita rijeke Morače, kao i stvaranju ogromnih ekoloških problema bez ikakvih posljedica po te kompanije i odgovorne u njima – saopštio je Čađenović.

Čađenović pita kako su prošli resorni ministri za oblast poljoprivrede i vodoprivrede.

– Odgovor je -što su više okretali glavu od ovog problema, to su lično samo više avanzovali. Podsjetimo se od 1998. godine do danas samo su tri lica obavljala funkciju ministra poljoprivrede- Milutin Simović, Tarzan Milošević i Petar Ivanović. Okretanje glave od problema nelegalne eksploatacije šljunka i devastacije korita rijeke Morače bila, a i dalje je, zvanična politika DPS-a i Mila Đukanovića, lično. Da nije tako, nikako se ne bi moglo dešavati dvodecenijsko žmurenje nadležnih organa pred tako vidljjivom pljačkom društvenih dobara i stvaranjem ogromnih ekoloških problema – naveo je Čađenović.

 

dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com