Veče crnogorske i ruske umjetnosti - Volim Podgoricu

Veče crnogorske i ruske umjetnosti

 

Veče crnogorske i ruske umjetnosti prirediće sopran Ena Topčibašić u četvrtak, 1.avgusta, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan.

Umjetnica će nastupiti u saradnji sa ruskom pijanistkinjom doc. dr Elenom Larinom i crnogorskim glumcima Anđelijom Rondović, Markom Rajkovićem, Jovanom Dabovićem i Jelenom Šestović koji će na sceni izvoditi djela Lalića i Dostojevskog, a govoriće i poeziju Nenezića, Jesenjina i Puškina.

Na programu koncerta su djela: Brinčkog, Prebande, Krstića, Babića, Hatzea, Rahmanjinova, Rimskog – Korsakova, Smetane, kao i crnogorske i ruske pjesme.

Ena Topčibašić je osnovnu školu završila u Bijelom Polju, kao dobitnica diplome Luča i titule đaka generacije. Osnovno muzičko obrazovanje stekla je takođe u Bijelom Polju. Kao član klavirskog dua, osvojila je srebrnu liru na državnom takmičenju održanom u Herceg Novom 2014. Iste godine učešćem na Nisovoj olimpijadi znanja ruskog jezika, održanoj u Novom Sadu, na međunarodnom nivou proglašena je pobjednicom. U junu 2014. godine predstavljala je Crnu Goru na svjetskoj olimpijadi znanja ruskog jezika, održanoj u Moskvi, na kojoj je osvojila prvu nagradu u konkurenciji predstavnika 26 zemalja. Srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić”, na odsjeku solo pjevanje, u klasi profesorice Zorane Latković. Među brojnim nagradama koje je osvojila tokom školovanja su: Zlatna lira na državnom takmičenju iz solo pjevanja, druga nagrada na međunarodnom takmičenju solo pjevača “Bruna Špiler“, specijalna nagradu kao član kamernog ansambla na državnom takmičenju, treća nagrada na međunarodnom tamičenju solo pjevača ,,Nikola Cvejić“ u Rumi, Zlatna lira na državnom takmičenju solo pjevača, druga nagrada na međunarodnom takmičenju solo pjevača “Nikola Cvejić” održanom u Rumi.

Od oktobra 2018. godine studira pjevanje na Bečkoj muzičkoj akademiji – Universität für Musik und darstellende Kunst Wien u klasi profesora Martina Vache. Već u septembru 2018. godine postaje član poznatog i trenutno najboljeg operskog hora na svijetu Arnold Schönberg Chor, u čijem sastavu usješno nastupa u bečkoj operskoj kući Theater an der Wien. Na sceni bečkog operskog teatra u sezoni 2018/19 nastupa u produkciji opere Orleanskaya deva kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog i opere Oberon kompozitora Carl Maria von Weber, sarađujući sa eminentnim ljudima iz svijeta muzike. U oktobru iste godine dobija priliku da bude glavna uloga u projektu pod vođstvom tenora svjetskog glasa, KS Michael Schade. Kao najmlađi član tima, stiče iskustvo na bečkoj muzičkoj sceni pjevajući Monteverdijeva djela u decembru 2018. godine. Na koncertu u gradu Waldenstein na granici sa Češkom, izvodila je poznate napolitanske melodije u februaru 2019, a u toku školovanja na Muzičkoj akademiji nastupala je na koncertima u teatru dvorca Schönbrunn-Schloß Theater Schönbrunn u januaru i u maju 2019. Sarađuje sa ruskom pijanistikinjom mag. Elenom Larinom i nastavlja svoj put u duhu ruske muzike, pjevajući u ruskom kulturnom centru u Beču djela kompozitora Rahmanjinova i Čajkovskog.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com