CRVENI METEO ALARM U CRNOJ GORI Večeras pljuskovi, oluja, grmljavina! - Volim Podgoricu

CRVENI METEO ALARM U CRNOJ GORI Večeras pljuskovi, oluja, grmljavina!

Krajem dana i tokom noći očekuje se nevrijeme, biće na snazi narandžasti ili srednji nivo upozorenja, a u centralnim i primorskim krajecima velika vjerovatnoća za ponegdje i crveni meteoalarm, saopštio je za Portal RTCG, meteorolog Dragan Burić.

..Naime, bićemo pod uticajem prizemnog ciklona sa centrom iznad Sjevernog Jadrana i južne struje u sklopu visinske baričke doline koja se pruža sa sjeverozapada u pravcu Jadranskog mora. U ovakvim sinoptičkim uslovima moguće se lokalno vremenske nepogode.

Jedan od indikatora koji upućuje na potencijalo jako nevrijeme je tzv. refleksija nestabilnosti. Dakle, na osnovu analize sinoptičke kompozitne karte, koja pokazuje maksimalnu refleksiju kumulonimbusne nestabilnosti, za nedjelju krajem dana, a slično će biti i tokom noći između nedjelje i ponedjeljka, u primorskom i centralnom dijelu Crne Gore očekuje se refleksivnost veća od 45 dBZ (decibela), a to implicara na mogućnost opasnih meteoroloških pojava, u vidu lokalno kratkotrajno jačih pljuskova kiše, moguća je i pojava grada, zatim jača električnih pražnjenja iz oblaka (grmljavinski procesi) i olujni udari vjetra.

RTCG.ME

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com