Home / NOVOSTI / Društvo / FILMSKA POTJERA ZA PODGORIČANINOM: Privatni avioni, stjuardese, vile, kokain, milioni… DEA i Europol mu na kraju stavili lisice!
FOTO: Ilustracija (Volim Podgoricu)

FILMSKA POTJERA ZA PODGORIČANINOM: Privatni avioni, stjuardese, vile, kokain, milioni… DEA i Europol mu na kraju stavili lisice!

Akcija hapšenja družne dilera droge na čijem čelu je Podgoričanin, a koju su sprovodile američka DEA i Europol, nevjerovatno podsjeća na najbolje američke trilere! Podgorički bos mjenja identitete, posjeduje vile i privatne avione kojima švercuje kokain, koristeći stjuardese i putnike, ali je na kraju nevjerovatne potjere, završio sa lisicama na rukama, u momentu primopredaje 600 kg čistog kokaina!

Hapšenjem 16 osumnjičenih i zapljenom oko tone kokaina i oduzimanjem više od dva miliona eura u gotovini okončana je međunarodna akcija kodnog naziva Familija, u kojoj se među glavnim osumnjičenim našao Podgoričanin Majkl Dokovič (60).

On je rođen pod imenom Iljmija Frljučkić, a više puta je mijenjao identitet. Između ostalog, imao je dokumenta i na imena Majkl Bugati, Majkl Iljriani, Živko Jović.

Kako prenosi Dan, poznat je po izvršenju više krivičnih djela kojima je stekao imovinu, a prema podacima istražitelja u ovoj akciji,u poslednje vrijeme živio je u Hrvatskoj. Iz vile u Zagrebu organizovao je šverc tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Već dva mjeseca pritvoren je u Švajcarskoj, nakon što j euhapšen na aerodromu kada je došao da prekontroliše pošiljku 600 kilograma kokaina.

Dokovič (Foto: Dan)

Akcijom Familija koordinirali su američka DEA i Europol, a istragu su pokrenule bezbjednosne službe Hrvatske. U okviru ovih hapšenja u Beogradu je izvršen pretres stana Dokoviča, prenosi Dan.

U ovoj akciji, kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, policija je pronašla i zaplijenila veću količinu novca različitih valuta i apoena, automobil “audi A8”, 10 luksuznih ručnih satova, falsifikovana dokumenta, četiri pištolja, prigušivač, devet mobilnih telefona i manju količinu marihuane.

Podgoričanin je, prema sumnjama istražitelja, organizovao šverc kokaina preko privatnih aviona. Organizovao je stjuardese i putnike kako bi u torbama prebacio drogu velike vrijednosti na željenu adresu. Upravo tako je i uhapšen. Zasjeda Podgoričaninu postavljena je na više aerodroma očekujući da dođe u Francusku, odakle je trebalo da ode u Švajcarsku.

Nepunih 48 sati prije slijetanja aviona u Švajcarsku sa 600 kilograma kokaina istražitelji te zemlje i Francuske dobili su informaciju da će biti prokrijumčarena velika količina droge u privatnom avionu. Krajnjadestinacija bila je Švajcarska, u kojoj je Dokovič trebalo da sačeka “robu”. Zbog toga su Francuzi kofere sa drogom pustili da prođu kontrole pod nadzorom.

Prema planu leta, privatni avion iz Urugvaja sletio je u Nicu. Avion sa kokainom istražitelji su pratili još iz Južne Amerike. U Francuskoj su iz aviona izašli stjuardesa i putnici, a šverceri su nastavili do Bazela gdje su i uhapšeni kada su pretovarali drogu.

Policija je pratila avion iz kojeg su, čim je sletio u Švajcarsku, izašla dvojica pilota. Ipak, procijenjeno je da ni to nije pogodan momenat za hapšenje, već su istražitelji čekali da naručioci droge dođu po nju.

Koferi puni kokaina ubačeni su u vozila. Za njima su krenuli i francuski i švajcarski policajci. Otišli su u podzemnu garažu gdje ih je čekao Dokovič sa saučesnicima. Kada je počelo pretovaranje narkotika uslijedilo je hapšenje.

Vještačenje je pokazalo da je kokain 90 procenata čistoće, a vrijednost droge procijenjena je na 18 miliona eura.

Nedavno je u Aziji uhapšeno još pet osoba, gdje su lokalne vlasti oduzele više od 420 kilograma kokaina. Preko dva miliona eura u gotovini i jedan milion eura luksuzne robe zaplijenjeno je širom Evrope.

Ima Dokoviča, odnosno Frljučkića, poznato je još od 2000. godine po malverzacijama u Americi. Tada je u kratkom periodu nelegalno prisvojio oko tri i po miliona dolara. Njega je Njujork tajms tada opisao kao jednog od najvećih prevaranata putem računara. Čim je postao predmet pažnje američkih istražitelja utvrdili su da je saradnik albansko-jugoslovenske mafije. Na bankomatima je postavljao aparate sa kojih je skidao podatke klijenata i tako zaradio višemilionsku vrijednost. Više puta je protjerivan iz Amerike, ali se vraćao sa novim imenima. Jednom je čak bio pod istragom američke tajne službe kada je za oslobođenje obećao da će otkriti podatke o albanskoj mafiji. Ipak, nije im otkrio nijedan podatak na osnovu kojeg su mogli izvesti akciju.

Hapšenja i u Srbiji

Osim pretresa stana Podgoričanina, u okviru međunarodne policijske akcije Familija pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su D.L. (46) iz Sremske Mitrovice i N.Č. (26), državljanku Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i udruživanje radi vršenja krivičnih djela.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com