KOMPANIJA „CRNAGORAKOP” KRŠILA PRAVA PORODILJA: Radnice ostavili bez 12 plata - Volim Podgoricu

KOMPANIJA „CRNAGORAKOP” KRŠILA PRAVA PORODILJA: Radnice ostavili bez 12 plata

Nekoliko nekadašnjih radnica danilovgradske kompanije „Crnagorakop“, koja je dijelom u državnom vlasništvu, ostalo je bez 12 plata koje su ih sledovale po Zakonu o radu, pošto su otišle na porodiljsko odsustvo, otkriva Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA. Kako su objavili, iako je za neke od radnica kršenje zakona potvrdio i sud, do svog novca po svemu sudeći neće moći doći, jer je država omogućila da većinski vlasnik kompanije, porodica biznismena Slobodana Babića, uspije da izbjegne plaćanje tih i drugih brojnih dugova povjerilaca.

Jedna od bivših radnica koja je željela da ostane anonimna kazala je da se od 2015. obraćala inspekciji rada i tražila od njih pomoć, s obzirom na to da nije dobila nijednu platu od kada je potpisala rješenje o porodiljskom odsustvu u kompaniji „Crnagorakop” u kojoj je radila. Isti problem, kako kaže, imale su još tri njene koleginice.

– Nikada me iz Uprave za inspekcijske poslove nisu obavijestili da li su izvršili inspekcijski nadzor i da li je moj tadašnji poslodavac kažnjen zbog nepoštovanja Zakona o radu – kazala je ona.

Navodi da je podnijela tužbu i nakon nekoliko održanih ročišta donesena je presuda u njenu korist, odnosno da joj se isplate sve neisplaćene zarade dok je bila na porodiljskom. Ipak, ta pravosnažna presuda ostala je samo prazno slovo na papiru. Bivša radnica firme iz Danilovgrada kazala je da ni izvršitelj nije mogao da pronađe način da naplati dugove.

– Rečeno mi je da je račun kompanije „Crnagorakop” blokiran zbog neplaćenih dugovanja prema nekim drugim povjeriocima i da izvršitelj nije mogao da pronađe slobodnu imovinu te kompanije od koje može da se naplati iznos od nekoliko hiljada eura, koji mi je dodijeljen pravosnažnom presudom – rekla je sagovornica.

Na osnovu podataka prikupljenih u LUPI zaključuju da je država omogućila da većinski vlasnik kompanije „Crnagorakop“ godinama uspješno izbjegava plaćanje dugova naraslih tokom poslovanja. Naime, većinski vlasnik je s kompanijom „Crnagorakop“ gomilao dugove, koje godinama nije plaćao, dok je s druge strane uspješno poslovao sa svojom drugom firmom, sličnog naziva – „Crnagorakop NB“, koja ima istu djelatnost – „prerada čaja i kafe“ i koja je preuzela veći dio imovine i zaposlene blokiranog akcionarskog društva „Crnagorakop“. To se može vidjeti u podacima Poreske uprave i dokumentaciji Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS).

Iako je podnijeto nekoliko krivičnih prijava protiv firme „Crnagorakop“ AD i Slobodana Babića, nema podataka da je do danas neka od njih rezultirala sudskim predmetom, po nalogu tužilaštva.

Novinar LUPE je kontaktirao sa Slobodanom Babićem, koji je kazao da je račun kompanije u blokadi zbog sudskih rješenja. Pošto mu je ukazano na to da je veći dio imovine prebačen sa blokirane kompanije na onu koja posluje pozitivno, Babić se uznemirio.

– Odakle vam sloboda da mene zovete i postavljate mi pitanja na osnovu gradskih informacija. Izvolite pođite u institucije pa se informišite. Zovete me kao da ste neki inspektor na saslušanje. Pitali ste me zašto porodilje nisu isplaćene. Čekamo kako one tako i mi radnici „Crnagorakop“ AD da dobijemo neke sudske sporove i da izmirimo obeveze, na čelu sa mnom. I šta vi sad mene ispitujete kao da ste iz privrednog kriminala? – rekao je Babić.

U podacima Poreske uprave može se vidjeti da je „Crnagorakop” na kraju prošle godine prijavila gubitak od oko 3,4 miliona eura.

(Dan)

1 komentar

  1. Hi my loved one! I wish to say that this post is amazing, great written and come with approximately all vital infos. I’d like to look extra posts like this.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com