NADEŽDA BASARA LIJEČI OBOLJELE OD NAJTEŽIH BOLESTI: Crna Gora me nije zaboravila - Volim Podgoricu

NADEŽDA BASARA LIJEČI OBOLJELE OD NAJTEŽIH BOLESTI: Crna Gora me nije zaboravila

Dobitnica nagrade za doprinos u oblasti nauke koju dodjeljuje Uprava za dijasporu, poznata onkološkinja sa klinike u Njemačkoj, Nadežda Basara, kazala je da je nagrada potvrda da Crna Gora nije zaboravila svoje ljude širom svijeta.

Dobitnica nagrade u Jutarnjem programu RTCG-a, koja je dobila i crnogorsko državljanstvo, kaže da je nagrada velika čast za nju.

“To je dokaz da nas Crna Gora nije zaboravila i da nas se nije odrekla”, kazala je Basara.

Ona je ispričala da su nedavno u Kotoru proslavili izlječenje jednog mladića iz tog grada, koji je u vrijeme kada je lilječen imao 18 godina. Poslije transplantacije, kako je kazala, mladić je završio fakultet i zaposlio se.

Procenat izlječenja je, kako je pojasnila, visok zavisno od bolesti,.

“Kod nas je za akutne leukemije preko 87 odsto, a na primjer rak pluća je postao u međuvremenu hronična bolest. U prve dvije godine ne izgubimo skoro nikoga, tako da je procenat preko 90 odsto. To je zasluga ne samo ljekara, već lijekova i dijagnostike”, ispričala je Basara.

Na svu sreću, kako kaže, nije tačno da je u porastu broj oboljelih od raka i leukemije.

“Mnogo se zapravo više o tome priča, mnogo se više obraća pažnja. Klinika u Njemačkoj je dostupna za Crnogorce, to ide preko Fonda koji na osnovu dokumentacije dostavi predmet, nakon čega je procjenjujem ima li lijeka”, kazala je Basara.

2 komentara

  1. This is a great tip especially to those fresh to the blogosphere.

    Brief but very precise information… Thank you for sharing this one.

    A must read post!

  2. hey there and thanks to your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues the usage of this website, as I skilled to reload the web site a lot of instances prior to I may get it to load correctly. I had been puzzling over if your hosting is OK? No longer that I’m complaining, however sluggish loading instances instances will often have an effect on your placement in google and could injury your high-quality rating if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I am including this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective intriguing content. Make sure you replace this once more very soon..

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com