ANESTETIK ZA GOVEDA KORISTE KAO DROGU ZA ŠMRKANJE Ovaj narkotik je sve popularniji među mladima, a ostavlja JEZIVE POSLJEDICE - Volim Podgoricu

ANESTETIK ZA GOVEDA KORISTE KAO DROGU ZA ŠMRKANJE Ovaj narkotik je sve popularniji među mladima, a ostavlja JEZIVE POSLJEDICE

Sa ljetnjim festivalima u regionu, crno tržište narkotika koje konzumiraju mladi najčešće na žurkama i festivalima, proširilo se za još jednu supstancu – ketamin. Anestetik koji se koristi u veterinarskoj praksi mladi danas ušmrkavaju, potpuno nesvjesni opasnosti koje ta supstanca nosi.

Na poznatom muzičkom festivalu u Hrvatskoj policija je zaplijenila oko 50 grama ketamina kod dilera iz Velike Britanije, a u danima koji su uslijedili ova relativno nova droga pojavljivala se na više mjesta u Splitu. Jasno je da sa dolaskom turista na festivale sličnog tipa dolaze i gramzivi dileri željni zarade, a sa njima i droge koje na našim prostorima do sada nisu korišćene u tolikoj meri.

Ali šta je ketamin i koje opasnosti nosi?

FOTO: PROFIMEDIA

– Ketamin je u Srbiji od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije registrovan u obliku rastvora za injekcije samo za primjenu kod životinja i može se naći samo u registrovanim apotekama i veterinarskim ustanovama. Izdaje se isključivo na recept veterinara. Ketamin koji se zloupotrebljava je češće ilegalno proizveden, u obliku je praha (kristala) koji se unose ušmrkavanjem, slično kao kokain ili amfetamini, a rjeđe se koristi intravenskom administracijom – objašnjava doktorka Katarina Crnić iz Specijalne bolesti za bolesti zavisnosti.

Dakle, pored legalno proizvedenog ketamina, postoji ketamin ilegalno proizveden u privatnim ili priručnim laboratorijama, od strane osoba koje nemaju nikakvog znanja o tome u koliku opasnost se upuštaju. Proizviodnja je relativno jeftina i laka te je i cijena ketamina na ilegalnom tržištu niska, a samim tim je privlačan za zloupotrebu u populciji mladih, ističe doktorka.

– Najveća ilegalna proizvodnja ketamina je u Indiji i Hong Kongu, a najveću popularnost na klabing sceni ima u Velikoj Britaniji i Kini. Nažalost, prisutan je i na našoj klupskoj sceni – kaže doktorka Crnić.

Prvo se koristio na ljudima

Otkrivanje ove supstance šezdesetih godina prošlog vijeka naizgled je otvorilo vrata ka novim poljima medicine, te je samo nakon dvije godine od otkrića ketamina, njegovo primjenjivanje počelo i u medicini. A onda su počeli da se javljaju štetni efekti i nuspojave.

Ketamin FOTO: PROFIMEDIA
Ketamin

– Ketamin je otkriven 1962. godine, prvi put je testiran na ljudima 1964. Odobren za upotrebu u SAD 1970. Masovno je korišćen za anesteziju u vijetnamskom ratu. Zbog izraženih neželjenih efekata se više ne koristi kao anestetik u humanoj medicini, već samo u veterinarskoj praksi. Njegova zloupotreba kao psihoaktivne supstance počela je vrlo brzo nakon što je otkriven i koristi se kao psihodelična droga sa pretežno disocijativnim efektima – objašnjava doktorka Crnić.

Posebna opasnost leži u dostupnosti ove supstance, zatim u niskoj cijeni, popularnosti među mladima kao i o nedovoljnom znanju o neželjenim efektima i mogućem razvijanju ozbiljnih oštećenja organizama.

– Posebno je opasan zbog mogućih posljedica u smislu psihijatrijskih poremećaja i zavisnosti, a veoma je toksičan za bubrege i jetru. Deluje na NMDA glutamatske receptore i izaziva stanje disocijacije svijesti, u većim dozama euforiju i halucinogeni efekat. Pri hroničnoj upotrebi može da izazove oštećenje pažnje i pamćenja, pri dužoj upotrebi može izazvati hronične psihoze. U kardiovaskularnom sistemu izaziva poremećaje ritma i povećanje krvnog pritiska. Može izazvati duple slike, povećanje očnog pritiska i nevoljne očne pokrete a u većim dozama može dovesti do prestanka disanja – upozorava doktorka Crnić.

Tezu o neinformisanosti potkrepljuje podatak da svaki drugi adolescent u Srbiji nikada nije dobio informaciju ni kod kuće, ni u školi, koje su to štetne posledice upotreba droge, što je pokazalo istraživanje koje je sprovela Komisija za borbu protiv narkomanije u školama.

Sa druge strane, u sadržajima koji su mladima interesantni i lako dostupni, kao što su to muzika ili internet, ketamin je popularna supstanca o kojoj se rado pjeva i govori.

Iako je po zastupljenosti daleko iza kanabisa, koji je prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” iz 2014. godine najzastupljenija ilegalna psihoaktivna supstanca u upotrebi, važno je znati da osobu koja koristi ketamin možemo prepoznati kao euforičnu, nekritičnu, ona može preuzeti radnje opasne po sebe i druge, recimo u saobraćaju, može pokazivati strah, anksioznost i maniju gonjenja.

– Mogu biti prisutne i halucinacije, a efekti su kratkotrajni, traju nekoliko sati. S obzirom na kratkotrajnosot djelovanja zavisnost se brzo uspostavlja, a zavisnici mogu pokazivati znake apstinencijalnog sindroma sa visokom anksioznošču, tremorom i lupanjem srca – zaključuju iz Specijalne bolnice.

blic.rs

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com