LISICE ZBOG FIKTIVNIH FAKTURA Poreski inspektori članovi kriminalne grupe za PRANJE NOVCA? - Volim Podgoricu

LISICE ZBOG FIKTIVNIH FAKTURA Poreski inspektori članovi kriminalne grupe za PRANJE NOVCA?

Fiktivne fakture ponovo su juče odvele istražitelje na vrata osumnjičenih za milionske prevare i utaju poreza.

U akciji Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da su dio četrnaestočlane kriminalne grupe koja je duže prala novac i tajila porez, uhapšeni su i poreski inspektori Nevenka Đurović, Slavojka Savić, Brano Magdalinić i Milijana Radonjić.

Inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja po nalogu SDT-a juče su uhapsili i vlasnike nekoliko preduzeća preko kojih su osumnjičeni navodno prali novac.

Lisice na ruke stavljene su vlasnicima firmi “A Cop” i “PS gradnja” Bojanu i Ivanu Petričeviću, a policija traga za njihovim bratom Dejanom. Juče su uhapšeni i vlasnik firme “Mićoni” Miloš Mlađenović, preduzeća “Viner Co” Saša JokićIvan Vuković, S. V., P. M. i V. M.

Specijalno državno tužilaštvo izdalo je nalog za hapšenje Dejana Lakića, koji je u bjekstvu.
Osim stvaranja kriminalne organizacije Đurovićevu, Magdalinića, Radonjićevu, Savićevu, trojicu Petričevića, Jokića, Lakića i Vukovića tužioci Milivoja Katnića sumnjiče da su učinili i krivično djelo prevara u produženom trajanju.

Foto printscreen TV Vijesti

Braći Petričević i Jokiću na teret se stavlja i krivično djelo pranje novca u produženom trajanju, a za isto krivično djelo terete i njihove četiri firme.

Mlađenovića i S. V., P. M. i V. M. i njihovih pet firmi tužilaštvo sumnjiči da su učinili i produženo krivično djelo – utaja poreza i doprinosa.

Većinu juče uhapšenih javno je pominjao navodni organizator kriminalne grupe čiji članovi su hapšeni početkom maja u akciji SDT-a – “Klap”, Dejan Lakić. On je tvrdio da su zapravo Petričevići i Mlađenović organizatori kriminalne grupe koja je plaćanjem fiktivnih poslova varala državu.

Dio juče uhapšenih i tada je privođen u SDT, a prema saznanjima “Vijesti” i oni su novac izvlačili po istoj matrici kao biznismeni uhapšeni u toj akciji – izdavanjem i plaćanjem fiktivnih faktura, koje su im omogućavale nezakonit povrat PDV-a.

Prema prvim procjenama iznos štete koju je osumnjičena četrnaestorka nanijela državnom budžetu iznosi preko 3.000.000 eura.

Foto printscren TV Vijesti

Prema saznanjima “Vijesti”, sve fiktivne fakture na osnovu kojih su za nezavršene poslove veće građevinske firme plaćale izmišljene usluge, uništene su nakon podizanja novca i povrata PDV-a. Ipak, specijalni tužioci su vještačili transakcije i bankarsku dokumentaciju, koja ih je odvela do uhapšene grupe.

Navodno, neke od firmi koje su navodno registrovane samo za izvlačenje novca lažnim fakturama, likvidirane su nakon milionskih “poslova”, a osumnjičeni su otvarali nove.
Isti izvor tvrdi da tužioci provjeravaju da li su graditelji zgrada koji su juče uhapšeni na taj način u legalne tokove ubacivali nezakonito stečen novac.

Sagovornik blizak istrazi kazao je da će tužioci provjeravati dokumentaciju za zgrade koje neki od osumnjičenih grade u podgoričkom naselju Zabjelo.

“Provjeravaju se i svi njihovi poslovni kontakti”, kazao je isti izvor.

Dodao je da jučerašnjim hapšenjem nije stavljena tačka na fizička i pravna lica povezana sa uhapšenima u akciji “Klap”.

Iz Katnićevog tima juče su se zvanično oglasili objasnivši da su na tom predmetu radili inspektori Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Specijalnog policijskog odjeljenja, koji su SDT-u podnijeli krivičnu prijavu protiv 14 fizičkih i 9 pravnih lica zbog osnovane sumnje da su učinili više krivičnih djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva.

U saopštenju su objasnili ko se sumnjiči za koje krivično djelo, ali i da su izdali nalog za hašenje svih 14 osumnjičenih.

Nijesu precizirali koliko osumnjičenih je izbjeglo hapšenje, ali su za danas najavili konferenciju.

Medojević predstavljao dokumentaciju i označio Đukanovića za vrh piramide

Među juče uhapšenima nema osoba koje je nedavno na konferenciji za medije pomenuo poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

On je prošle sedmice novinarima podijelio dokumentaciju, pokazujući da je Republički zavod za urbanizam i projektovanje Aca Đukanovića, poslovao sa firmama koje se terete za pranje novca.

Medojević je i u parlamentu ponovio da navodna kriminalna organizacija čiji članovi su uhapšeni u akciji “Klap” “ima podršku vrha režima i da su firme obuhvaćene tom istragom prale novac i za Aca Đukanovića, brata predsjednika države Mila Đukanovića”.

Medojević je i ranije optužio Đukanovića da je “na vrhu piramide koja je prala novac”, zahtijevajući da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić dodijeli status zaštićenog svjedoka. “Vijesti” nisu uspjele da stupe u kontakt sa Đukanovićima da se izjasne o tome.

Inspektori u SDT-u zbog davanja dodatnih informacija

Iz Poreske uprave juče su TV Vijesti odgovorili da su njihovi službenici “pristupili nadležnim državnim organima radi davanja dodatnih informacija u istažnom postupku”.

“Kao što je ranije saopšteno, Poreska uprava je nadležnim državnim organima dostavila svu potrebnu dokumentaciju vezanu za postupke inspekcijskog nadzora u dijelu utvrđivanja pravilnosti i tačnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza, a koji su vršeni kod poreskih obveznika koji su dio istrage pod nazivom ‘Klap’. S tim u vezi, prema saznanjima Poreske uprave, četiri službenika ove institucije-poreski inspektori koji su postupali u pomenutim postupcma inspekcijskog nadzora, danas su pristupili nadležnim državnim organima radi davanja dodatnih informacija u istažnom postupku”, kazali su juče iz PU, na čijem čelu je Miomir M. Mugoša.

Za dalje informacije oni su novinare uputili “na nadležnu instituciju koja sprovodi predmetni postupak”.

Inspektorima lisice zbog Petričevića?

Poreski inspektori koji su juče uhapšeni navodno se dovode u vezu sa poslovima vezanim za povraćaj PDV-a braći Petričević.

Sve četvoro stariji su poreski službenici.

U postupku koji slijedi, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, njima bi olakšavajuća okolnost mogla biti praksa iz drugostepenog postupka pred Ministarstvom finansija, ali i pojedine presude Upravnog suda kojima je ranije utvrđivano da se poreski inspektori ne mogu pouzdano baviti time da li je neka faktura fiktivna ili nije. Lakić je ranije javno optužio vrh Poreske uprave da su godinama aminovali utaju poreza i da su na osnovu fiktivnih faktura, koje nijesu ni plaćene firmama Petričevića na osnovu povraćaja PDV-a platili milionske svote novca.

Lakićevi dokazi na Fejsbuku

Dejan Lakić sedmicama unazad na svom fejsbuk profilu objašnjava kako su međusobno povezane firme izvlačile novac, a svaku optužbu potkrepljuje navodno fakturama izdatim od firmi koje su navodno formirane za pranje novca.

Među tim fakturama su one koje je firma “Full house” izdala kompaniji iz Srbije za navodno 3D modeliranje sklopa trupa helikoptera, ali i crnogorskim za prezentacije, usluge pripremanje terena za geodetska istraživanja.

Ta kompanija, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata bavi se štampanjem.

Lakić je objavljivao i navodno fiktivne fakture koje je izdavala firma “Reset” a kojima su naplaćeni poslovi betonskih iskopa na objektu, povezivanja kablova, nabavke, transporta i montaže drenažnih cijevi, izrade betonskog jastuka, mašinskog otkop materijala III kategorije bagerom…

To preduzeće u opisu djelatnosti ima usluge održavanja objekata, a obje su registrovane na istu osobu.

Lakić tvrdi da ni firme koje su izdavale fakture, ni one koje su im za lažne poslove plaćali, nijesu podnosile prijavu Poreskoj upravi.

Izvor Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com